Vil du vite mer om servant på bad? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om baderomsservanter, hvilke typer som finnes, hva de koster og mye mer. Du kan få billige, klassiske porselensservanter til små toalettrom eller toppmonterte kar i elvestein. Visste du at du kan få både gule og blå servanter? Er du klar over hva du bør tenke på når du skal kjøpe deg ny servant? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
De fleste baderomsservantene kommer i sorte eller hvite overflater – selv om det helt klart går an å tenke utenfor boksen både når det gjelder farger, former og stiler. Noen produsenter tilbyr i tillegg skreddersydde løsninger. Modellene kan være både blanke og matte. Noen er ensfargede i en klar farge, andre spettete. Noen er røffe, skåret ut i stein, andre har enkle, rette eller buede linjer. Kantene på servanten kan være både høye og lave, tynne eller brede med vide flater ved kranen for oppbevaring av såpestykker og håndsåpe for eksempel. Du får varianter som henges i veggen, står fritt på gulvet eller vaskeservanter for nedfelling i servantskapet eller benkeplaten samt modeller som settes oppå benken, litt som et gammeldags vaskekar. Har du et lite baderom, finnes det flere typer mini-servanter for veggmontering og servanter som kan kombineres med servantskap. Et annet alternativ for små rom er hjørneservanter. Videre er dobbel servant er kjekt når dere er flere i boligen.
Servanter produseres i ulike slitesterke materialer som keramikk; porselen, naturstein; marmor og granitt, glass, plastmaterialer (kompositt) og rustfritt stål. Servantene i disse materialene skal være enkle å rengjøre, og modeller av en viss kvalitet har gode antibakterielle egenskaper. Slik vil du også slippe å bruke unødvendig mye vaskemidler og kjemikalier. Det skal sies at servanter i marmor, om enn så sterkt og vakkert marmor er, kan kreve ekstra vedlikehold for å unngå flekker.
Også når det kommer til kranen, eller servantbatteri eller blandebatteri som den også kalles, har du mange valg. Det finnes modeller i stål, krom, gull- og sølvfarge, sort, med både skinnende og matte overflater. De fleste typer servanter kan fås både med eller uten armaturhull slik at du kan velge om du vil montere servantbatteriet rett på servanten eller plassere det på benkeplaten eller til veggen.
Når du søker etter servanter på de ulike leverandørenes nettsider, er det vanlig å kunne søke etter størrelse, produsent og merkevare, pris, farge, materiale og monteringsmåte. På den måten kan enkelt finne frem til en løsning som passer på badet ditt, eller klikke deg rundt for å bli inspirert.
Mellom 2.000 og 10.000 kroner er vanlig pris for en baderomsservant. Noen små varianter selges til så lite som rundt 500 kroner. Du vil også finne mer eksklusive varianter til mer enn 10.000 kroner, og samtidig flere designvarianter fra rundt 4.000 kroner og oppover. Samtidig er det ikke uvanlig å se baderomsservanter lagt ut til nedsatte priser.
Det finnes flere rimelige servanter, ofte laget av porselen eller kompositt, i mindre størrelser, i den velkjente, klassiske stilen vi alle kjenner. I andre enden av skalaen, blant de dyreste variantene, finner vi modeller laget i naturstein som marmor og/eller de med særegne design, gjerne toppmonterte varianter eventuelt med klare farger eller mønster.
Når det gjelder løsninger med to servanter, kan du se for deg en prislapp på mellom 2.000 og 16.000 kroner. Du får også kjøpt møbelsett, komplette løsninger, hvor både servantskap og servant inngår i prisen - eventuelt også baderomsspeil, da ofte til mellom 15.000 og 20.000 kroner. Men vi ser også komplette løsninger til opp mot 60.000-70.000 kroner.
Bunnventil til sluket og vannlås selges ofte separat. Bunnventil koster gjerne mellom 200 og 700 kroner, mens vannlås koster mellom 400 og rett over 1.000 kroner. Også kran/servantbatteri selges gjerne separat. De koster alt fra 1.000 til 10.000 kroner og finnes i både klassiske varianter og mer eksperimentelle.
Baderomsservanter finnes i mange ulike former, både rektangulære, helt runde, sylinderformede og ovale. Noen er laget for å synes, andre bygges inn i baderomsmøbelet og nedfelles i benkeplaten. Du får tak i små og store, dyre og rimelige modeller.
Noen typer lages med et hull (armaturhull) der den kranen du velger skal plasseres. Andre er uten noen slik åpning. Dette for at du skal kunne velge om du vil ha kranen på servanten, eller om du ønsker vannuttak i form av en kran festet til veggen.
De fleste servantmodellene har et overløpshull for å hindre oversvømmelse i det lille karet - selv om det også finnes varianter uten noen slik luke - samt bunnventil/sluk og vannlås: Under alle servanter, vaskekummer og lignende finnes nemlig en vannlås som lar vannet passere ned til avløpet. I vannlåsen er det alltid en viss mengde vann. Dette vannet sørger for at lukt og annet ikke stiger opp i røret, men forblir nedenfor låsen. Denne kan med fordels renses i blant, og byttes ut når den blir gammel eller ødelagt.
Vi kan videre dele de ulike servanttypene inn i seks kategorier:
Gulvstående: Denne typen servant står fritt fra andre møbler og er en nett og luftig løsning.
Veggmonterte: Også med de veggmonterte modellene har du muligheten til å plassere servanten fritt fra andre møbler, og skape luft på undersiden.
Nedfelte: På en nedfelt servant hviler kanten på servanten oppå benkeplaten. Servanten skjules og utgjør en velkjent, praktisk og diskré løsning.
Underlimte: En nedfelt og en underlimt baderomsservant ser ganske like ut. Forskjellen ligger i hvordan de monteres til benken eller møbelet. En nedfelt baderomsservant legges ned i en tilpasset åpning i benkeplaten, mens en underlimt servant limes fast på undersiden av benkeplaten. På en underlimt baderomsservant synes derfor ikke kanten.
Toppmonterte: Toppmonterte servanter plasseres på toppen av benkeplaten og er laget for å synes.
Hjørneservant: En hjørneservant er smart hvis du har liten plass på badet.
Fargerike servanter: Det vanligste er servanter i hvitt eller sort, men det finnes også fargerike varianter, ensfarget eller spettede. Det finnes modeller på markedet både i lyseblått, gult, med dekor, eller annet som kan gi badet et personlig preg.
I stein: En servant kan lages i hundre prosent stein, helt uten blekningsmidler eller fargestoffer. Dette gjelder for eksempel varianter i marmor. En annen anvendelig steinart er anortositt, en type stein som utvinnes i Norge, og bare i Norge. Anortositt er en steinart som er motstandsdyktig mot slitasje, riper og flekker.
I stål: Servanter i rustfritt stål er enkle å rengjøre, hygieniske og svært holdbare. De fås i en rekke farger, som sølv og gull, sort og børstet messing.
I porselen: Klassisk porselensservant er et solid, tidløst og elegant alternativ. Porselen egner seg godt for bad og er enkelt å rengjøre.
I plast: Servanter laget i plastmaterialet kompositt kan faktisk være enda mer motstandsdyktig enn stein. Komposittmaterialer kan gi helt glatte overflater eller imitere forskjellige steinmaterialer. En komposittservant er dessuten enkel å rengjøre.
Il Bagno Alessi fra Oras: Oras servanter fra kolleksjon “One” levers i gulvstående, frittstående, toppmonterte og nedfellbare varianter. Dette er elegante produkter i hvit porselen og buede linjer. Produktene i denne serien befinner seg i det øvre prissjiktet. Du finner dem hos blant andre Megaflis.
Toppmontert servant i matt sort fra Bathlife: Dette er en relativt rimelig servant, med et stilig utseende: firkantet, tynne kanter i matt sort. Sorte servanter er moderne nå om dagen, og mange velger å kombinere det helt mørke med servantbatteri i kobber eller polert gullfarge. Servanten fra Bathlife får du kjøpt hos blant andre VVSkupp.
D-Code servant fra Duravit: Duravit D-Code servant med hull til kran og overløpshull. Dette er en liten standardvariant i porselen, stilren og billig, til et mindre bad eller til et lite toalettrom. Den måler 50 ganger 22 centimeter. Produkter fra Duravit får du kjøpt hos blant andre Billig VVS.
Bali Natu fra ELVV: Dette er en håndskåret steinvask, laget i ekte stein - balinesisk elvestein, som navnet tilsier. Den er således ruglete, mørk i fargen, med et unikt utseende. Denne får du tak i hos blant andre Bademiljø, og den befinner seg i et middels til lavt prisnivå.
Bolleservant fra Villeroy & Boch: Villeroy & Boch Artis toppmontert bolleservant kommer i flere fasonger og farger, som fargen «Indian Summer» eller den lyseblå “Fog”.
VVSkupp: Baderomsforhandleren VVSkupp har servanter i alle utførelser og prisklasser, både på nett i og i butikk. Inne på vvskupp.no er det lett å søke på pris, merke, serie og/eller farge. VVSkupp får jevnt over gode anmeldelser fra sine kunder, ifølge søk på kjente nettplattformer og i sosiale medier.
Bademiljø: Denne baderomsspesialisten har mange fornøyde kunder. Det viser søk på kjente nettplattformer og i sosiale medier. Kjeden har butikker over hele landet og tilbyr også rørleggertjenester. Bademiljø er en godkjent våtromsbedrift, en tittel gitt av Fagrådet for våtrom. Det betyr ekstra trygghet for deg ettersom disse bedriftene til enhver tid holder seg oppdatert på forskrifter og byggemetoder. Bademiljø har videre et stort utvalg servanter både i høyere og lavere prisklasser.
Billig VVS: Billig VVS rangerer jevnt over høyt blant sine kunder, ifølge tilbakemeldinger på kjente nettplattformer. De kan tilby et stort utvalg av håndvasker i alle størrelser, former og materialer fra alle de ledende merkene på markedet. Her kan du blant annet finne et bredt sortiment av runde og firkantede hvite porselensvasker i god kvalitet på tilbud og til faste lave priser.
Comfort: Comfort får jevnt over positive anmeldelser på kjente nettplattformer og i sosiale medier. De har et stort utvalg servanter fra kjente merkevarer som Porsgrunn Bad, Laufen og Svedbergs. Her kan du finne både rimelige og mer eksklusive varianter.
Formålet med byggteknisk forskrift er å bidra til at bygg og rom bygges og renoveres i samsvar med kravene i plan- og bygningsloven. Det følger av denne forskriften at du må leie inn rørlegger for å koble en servant til røropplegget; håndtering av vann og avløp skal utføres av sertifiserte håndverkere. Du vil likevel kunne utføre det øvrige arbeidet knyttet til monteringen selv, både når det gjelder ny dusj, badekar, toalett og servant. Hvis du ønsker det, kan du selvfølgelig velge å betale for monteringshjelp fra leverandører med rørleggertjenester som Bademiljø og Comfort. Som alltid bør du ha tilstrekkelige forkunnskaper og følge monteringsanvisningene nøye om du gjør jobben på egen hånd; be fagfolk om hjelp om du er usikker. Arbeid som riving, bortkjøring av avfall, montering av baderomsskap, flislegging og lignende er jobber du alltids vil kunne stå for selv - og dessuten spare noen kroner på.
Når du leier inn et rørleggerfirma, vil du motta dokumentasjon på at jobben er utført i henhold til gjeldende forskrifter. Slik dokumentasjon kan særlig bli nyttig ved et eventuelt videresalg av boligen. Mulige kjøpere kan komme til å kreve slike papirer før de eventuelt ønsker å legge inn et bud. Videre er det slik at hobbyarbeider på baderommet som fører til skader, vil kunne føre til store utgifter til reparasjoner. I tillegg vil du kunne få problemer med forsikringsselskapet ditt ved manglende dokumentasjon og ved dårlig utført arbeid.
Det første du bør gjøre når du skal skaffe deg ny servant på badet, er å ta nøyaktige mål. Hvis du er god til å tegne, kan det videre være lurt til å skissere opp baderommet med korrekte mål for å hjelpe deg med planlegging og avdekke mulighetene rommet gir. Finn ut hva det faktisk vil være plass til, hva du trenger - ikke minst når det gjelder oppbevaringsplass og størrelse på servanten, og hva du ønsker deg. Har du tenkt over muligheten for å plassere håndvasken utenfor badet, slik det er vanlig å gjøre på restaurant? Kanskje i kombinasjon med et gammeldags håndvaskbord i tre?
En servant kan gjøre mye når det kommer til å gi badet egenart og stil, og det finnes mange klassiske og moderne modeller på markedet. Du kan dessuten få mye for en ekstra tusenlapp eller to dersom design er viktig for deg.
Men servanter er ikke først og fremst laget for å ta seg godt ut: LCC, Ceramic Plus, Wondergliss og ECS er ulike typer smussavisende overflatebehandling med anti-klebeeffekt som forhindrer kalkavleiringer. Slik overflatebehandling reduserer behovet for bruk av børster og sterke rengjøringsmidler. De har langvarig effekt og gir dessuten overflaten på servanten ekstra glans.
Det lurt å ta tidsperspektivet med i betraktningene når du vurderer ulike servanter opp mot hverandre. Tenk langsiktig; det kan være lurt å forhøre seg om produktets forventede levetid og om garantitid.
Hvis pris er en avgjørende faktor, er det å bruke eksisterende røropplegg å anbefale fordi dette vil være både enklere og billigere enn å flytte på rørene. Videre er det vanlig å se servanter som tilbudsvarer, og det gjelder å undersøke markedet skikkelig før du gjør innkjøpene dine. Det vil du kunne spare en god del på.
Et bad bør renoveres når det har gått mellom 20 og 30 år, da inkludert røropplegg og det elektriske anlegget. Baderom er det dyreste rommet å bygge og renovere, men til gjengjeld vil et frisk bad - med stilige servanter - kunne gi boligen din en relativt stor verdiøkning. Velg en servant du liker godt, gjerne en i et tidløst design som vil kunne virke tiltrekkende på flest mulig interessenter, og en som står i stil til det øvrige interiøret.
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte oppussingsvalg