Vil du vite mer om å bygge badstu? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om det å bygge badstu, hvor mye det koster, om du kan gjøre jobben selv, hvor lang tid det tar og mye mer. Mange bruker badstu hvis de er på hotell, treningssenter eller på spa, men stadig flere velger å bygge en badstu hjemme. Vet du hvor mye en badstu koster? Er du klar over forskjellen mellom de ulike typene badstuovner? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Badstuen kommer opprinnelig fra Finland, og har lange tradisjoner mange steder i verden. De er vanlige å finne i svømmehaller, på treningssentre eller på spa, men stadig flere ønsker å bygge en badstu i sitt eget hjem eller på hytta. I utgangspunktet kan det virke som en drøm som ikke lar seg enkelt oppfylles, men faktisk er det ikke så vanskelig å skaffe badstu til privat bolig. Den trenger ikke å ta særlig stor plass. Mange velger å plassere en badstu ute i hagen, i en bod eller i kjelleren.
I utgangspunktet har man tre forskjellige alternativer når man skal kjøpe badstu til hjemmet. Det aller letteste er som regel å kjøpe en badstu som leveres på døren ferdig montert og klar til bruk. Alt du trenger for denne løsningen er en egnet plass som er stor nok i forhold til størrelsen på badstuen du kjøper.
Du kan også velge å bygge en badstu, enten selv om du er litt handy og har erfaring med byggeprosjekter fra før av, eller ved å leie inn håndverkere til å bygge for deg. Hvis man bygger selv eller med hjelp fra fagfolk, kan man i større grad lage sine egne spesialtilpassede løsninger. Et annet alternativ er å kjøpe ferdiglagde byggesett eller moduler som man setter sammen selv. Dette blir en slags mellomting mellom de to andre løsningene. Slike byggesett fås kjøpt hos mange forhandlere og de er normalt nokså enkle å montere.
Uansett hvilken løsning du velger, er det viktig at du velger riktig størrelse på den nye badstuen. Den bør være minst 3 kvadratmeter for en familie, og med 5 kvadratmeter vil du ha god plass. Hvis du ikke riktig vet hva slags badstu du ønsker deg, er det lurt å sjekke ut de forskjellige løsningene som finnes hos forhandlere nær deg. Det finnes mange muligheter, ulike typer badstuovner og badstuer laget i forskjellige materialer og med ulike innredningsløsninger.
Mange lurer på om de må søke om byggetillatelse for å bygge en badstu på tomten. I de fleste tilfeller vil du ikke trenge å søke hvis du skal bygge badstuen inne i huset. Det kan likevel være søknadspliktig dersom arbeidet medfører store forandringer av ildsted, vannforsyning, avløp eller skorstein, eller hvis husets ytre blir endret i stor grad. Hvert byggeprosjekt er unikt, og det er derfor viktig at du sjekker om akkurat ditt prosjekt medfører søknadsplikt. Om du skal ha badstuen utendørs i hagen, kan du slippe å søke forutsatt at badstuen er mindre enn 50 kvadratmeter. Igjen, her kan det også være en rekke forhold som kan utløse søknadsplikt. Dersom du er i tvil, er det alltid best å forhøre seg med kommunen før man starter byggearbeidet.
Du finner rimelige alternativer til rundt 40.000 kroner og mer eksklusive badstuer til over 150.000 kroner. Det å ha badstu hjemme forbindes gjerne med luksus, men en ny badstu trenger altså ikke koste så veldig mye. Det er i dag populært å kjøpe badstu i moduler som man setter sammen selv, og disse koster typisk i underkant av 100.000 kroner. Likevel er variasjonene i pris nokså store. Det hele blir som regel billigere hvis du bygger din egen badstu. I slike tilfeller er det vanlig å betale rundt 50.000 kroner til sammen, men alle prosjekter er ulike og kommer til ulik pris.
Hvilke materialer du bruker og hvilken badstuovn du velger kan ha mye å si for prisen. Dessuten vil størrelsen på badstuen være av betydning. Jo større badstu, desto mer materialer trenger du. Populære materialvalg i dag inkluderer gran og osp på veggene, mens selve innredningen gjerne lages i osp. I tillegg må man ha en del forskjellig utstyr til badstuen, for eksempel benk, badstuovn, steiner, styreenhet, badstubøtte, øse, timeglass, termometer og lignende. Denne typen utstyr varierer også i pris, så hva du velger her vil være med på å påvirke den totale prislappen.
Ofte skyldes prisforskjeller på ulike typer materialer og produkter forskjell i kvalitet. Man kan som regel spare litt på å velge rimelige materialer og produkter, men hvis du vil ha noe som varer lenge, er det normalt best å ikke velge det billigste du kommer over. Hvis du skal engasjere fagfolk til å hjelpe deg med å bygge badstuen, så vil prosjektet naturlig nok bli dyrere fordi du da må betale for arbeidstimer i tillegg. Fagfolk varierer imidlertid også i pris, så du gjør i så fall lurt i å hente inn tilbud fra flere aktører slik at du kan sammenligne alternativene dine.
Hvis du ikke har hatt badstu tidligere, vil du kanskje møte på noen nye begreper, og det kan være vanskelig å vite hva som er fordelene og ulempene med ulike badstuløsninger. Badstuer kan varmes opp på forskjellige måter. Her ser vi nærmere på alternativene.
Vedfyrt badstuovn er et flott og tradisjonelt alternativ som byr på sjarmerende, levende ild som varmekilde. Det krever naturligvis at du har ved tilgjengelig for å kunne benytte vedovnen, og at du bygger en skorstein til badstuen. Denne typen ovn egner seg best i større og frittstående badstuer.
Ønsker du deg noe mer moderne og praktisk, kan du velge en elektrisk badstuovn. Du må riktignok slå på varmen i forveien og la det gå litt tid før badstuen varmes ordentlig opp, men du slipper å hente ved. Det finnes et stort utvalg av elektriske badstuovner i forskjellige prisklasser og med ulike funksjoner. For eksempel har mange nyere modeller smarte funksjoner som lar deg styre når og hvor lenge badstuen skal holdes varm. Mange slike ovner kan dessuten styres med en app på telefonen. Dette gjør det bruken av badstuen mer praktisk, og det blir også lettere å spare strøm.
Hvis du ikke er opptatt av at det skal være veldig varmt, kan en infrarød badstue være et godt alternativ for deg. Normalt holder en badstu cirka 100 grader, mens en infrarød badstu gjerne har en temperatur rundt 60 grader. Denne badstuen er utstyrt med varmeelementer som sender infrarøde varmestråler ut i rommet. Varmestrålene trenger inn i kroppsvevet og varmer på den måten opp fra innsiden. Mange mener at dette har en rensende effekt. Infrarøde badstuer er i tillegg helt tørre, i motsetning til vanlige badstuer.
Hvilket alternativ som er best for deg, avhenger helt av hvilke preferanser du har. Mange synes de tradisjonelle badstuene med vedfyring gir en helt egen atmosfære som ikke kan gjenskapes på andre måter, mens andre synes det elektriske alternativet er vel så godt og ofte mer praktisk.
I de fleste tilfeller går det fort å sette opp en ny badstu. Det raskeste er selvsagt å kjøpe en ferdig bygget og montert badstu som leveres rett på døren. Hvis du heller ønsker deg en badstu som leveres i form av et byggesett og moduler som du selv monterer, kan du i mange tilfeller sette disse opp i løpet av en dag. Hvis du har flere til å hjelpe deg, går det enda raskere, men det er viktig at dere følger monteringsanvisningene som følger med nøye. Noen byggesett kan være mer kompliserte enn andre, så tidsbruken vil variere noe fra det ene produktet til det andre.
Hvis du skal bygge en badstu selv fra bunnen av, vil dette ta lengre tid. Hvor lang tid det tar kommer helt an på hvor mye erfaring og kompetanse du har på bygging, hvor mange som jobber med prosjektet, hvor stor badstu du skal bygge og hvor kompliserte løsninger du velger å gå for. I de fleste tilfeller kan profesjonelle fagfolk utføre jobben raskere enn vanlige folk, men det går gjerne med litt tid til å engasjere fagfolk.
Når man skal bygge badstu selv, er det særlig viktig å planlegge godt i forkant og kjøpe inn nødvendige materialer og produkter i tide. Som vi var inne på tidligere er bygging av badstu i de fleste tilfeller ikke søknadspliktig, men det er en del forhold som kan utløse søknadpslikt. Eksempler på søknadspliktige tiltak er bygging i strandsonen, oppføring av ny skorstein og dersom du bygger for nærme nabogrensen. Hvis du av en eller annen grunn må søke, bør du komme i gang med den prosessen nokså tidlig, da saksbehandlingstidene også kan føre til at prosjektet drar ut i tid.
Hvis du er en praktisk anlagt person som har litt erfaring med ulike byggeprosjekter fra før, kan du spare litt penger på å bygge badstuen selv. Du kan gjøre mye selv, men uansett hvor flink du er, blir du i de fleste tilfeller nødt til å støtte deg på en fagperson før eller senere. Du kan for eksempel ofte gjøre enkelte elektriske arbeider selv, men du vil fortsatt være avhengig av at en sertifisert elektroinstallatør ser over og godkjenner arbeidet ditt, i tillegg til å koble til anlegget for deg. På grunn av dette er det lurt å kontakte elektriker på forhånd, for å avtale hva du kan og skal gjøre, og hva hen skal gjøre. Når du skal finne elektroinstallatør, bør du sjekke om aktuelle kandidater er registrert i Elvirksomhetsregisteret.
Du finner mange gode guider på nett som viser hvordan du bør gå frem steg for steg for å bygge en badstu. Ta deg god tid til å finne ut hvilke materialer og produkter du skal bruke. Vanligvis foretrekkes gran fremfor furu ettersom furu lukter mer og inneholder mer harpiks, men or, osp og abachi er også gode alternativer til en badstu. I stedet for å overflatebehandle interiøret, bør det heller vaskes med grønnsåpe og skylles. Når det gjelder ovnen, er det viktig å tenke på størrelse og effekt. Kjøper du en ovn som er for liten, kan det ta lang tid å varme opp badstuen. Ideelt sett bør den kunne varmes opp i løpet av 15 til 20 minutter. Sørg i tillegg for god isolasjon for å hindre for mye varmetap og for å spare energi.
Hvis du har barn hjemme som skal bruke badstuen, kan det være lurt å kjøpe en dør som ikke kan låses for å unngå at barna låser seg selv inne ved et uhell. Ved å følge en guide er det overkommelig å bygge en badstue selv, men hvis du ikke har noen erfaring med lignende prosjekter fra tidligere, er det lurt å få hjelp fra en kyndig venn eller å engasjere profesjonelle fagfolk. Fordelen med å bruke fagfolk er at du kan være trygg på at resultatet blir bra og jobben utføres nokså raskt. Et byggesett med ferdige moduler er også et godt alternativ hvis man ikke føler seg trygg på å bygge badstuen fra grunnen av selv.
Hvis man skal bygge den fra bunnen av er det mye som er viktig å huske på for at prosjektet skal bli vellykket.
Ventilasjon er veldig viktig. Badstuen skal naturligvis være varm, men det må også gå an å puste uten problemer. Hvis du gjør noe feil med ventilasjon, risikerer du at gulver og benker blir svært varme. Plassering av ventiler er essensielt. Inntaksventilen må plasseres under ovnen og avtrekksventilen skal være lengst mulig unna, enten på taket eller høy oppe på veggen. Hvor store ventiler du trenger, avhenger av hvor stor badstuen din er.
Det er fort gjort å skli og slå seg på et vått badstugulv. For å unngå det bør du tenke gjennom valg av gulv. Mange bruker fliser eller klinker på badstugulvet. Mange fliser er veldig glatte, men det finnes også fliser i litt mer ru varianter. Du kan med fordel velge en av disse for å gjøre gulvet mer sklisikkert.
Hvis du bruker badstuen ofte, er det lurt å sjekke steinmagasinet noen få ganger i løpet av et år. Det gjør du ved å ta ut alle steinene, støvsuge for å fjerne grus og eventuelle småstein, før du så går i gang med å rense magasinet og fjerne kalk med en klut. Til slutt legger du tilbake steinene og erstatter steiner som har sprukket med nye.
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte oppussingsvalg