Vil du vite mer om badekar? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om badekar, hvilke typer badekar du kan velge mellom, hvor mye de koster, hva du må tenke på ved installasjon og mye mer. Et badekar brukes ikke bare til å vaske seg, men også for å kunne ta et avslappende bad som gir ekstra komfort i hverdagen. Vet du hva som er fordelene og ulempene med frittstående og innebygde badekar? Vet du hva som styrer prisen på et badekar? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Et nytt badekar kan være et flott tillegg til ethvert bad. Badekaret er ikke bare et sted man kan dusje, det kan også brukes til et avslappende bad.
Når du skal kjøpe nytt badekar, er det et par ting du bør være oppmerksom på:
Når det kommer til valg av badekar finnes det to hovedtyper; frittstående og innebygde badekar.
Dette er forskjellen på frittstående og innebygde badekar:
Hvilken type badekar som passer best for deg avhenger likevel av dine personlige preferanser og budsjettet ditt.
Mange er usikre på om de skal velge badekar eller dusj når de bygger nytt bad eller renoverer. For mange mennesker er et bad den ultimate måten å slappe av på. Men utover det som handler om nytelse, er det også noen praktiske grunner til at et badekar kan være å foretrekke fremfor en dusj. For det første er badekar normalt større enn dusjer, noe som gjør dem ideelle for folk som ønsker mer plass å bevege seg på. For det andre kan badekar være lettere å rengjøre enn dusjer, da du ikke trenger å bekymre deg for skit som samles i hjørner eller i fuger. Et badekar gir dessuten flere muligheter for avslapning med behagelig sete og massasjemuligheter med dyser.
Dusj foretrekkes ofte når man har begrenset med plass, men det finnes mange forskjellige typer badekar på markedet, også badekar av mindre størrelse. Et lite badekar kan fungere godt på et lite bad, men du bør likevel ha nok plass til å enkelt kunne bevege deg inn og ut av badekaret. Husk at et lite badekar kanskje ikke er like behagelig for høye mennesker.
Et badekar kan gi mye verdi til huset ditt og ofte er det et av de dyreste produktene vi har på badet. Prisene for badekar varierer imidlertid i stor grad. Du får et badekar i god kvalitet for cirka 10.000 - 15.000 kroner, men variasjonene kan strekke seg fra cirka 3.000 kroner for de enkleste badekarene til opp mot 80.000 kroner for mer luksuriøse varianter. Det er de ulike prisfaktorene som avgjør hvor mye ditt badekar vil koste..
Badekarets størrelse og design er faktorer som i stor grad påvirker prisen. Et lite badekar er gjerne billigere fordi det krever mindre materialer å produsere og er noen ganger enklere å installere. Vanligvis er frittstående badekar litt dyrere enn innebygde, men forskjellen trenger ikke være på mer enn 3.000 - 5.000 kroner. Dessuten er det gjerne mer arbeid med å få installert et innebygd badekar. Badekarets funksjoner er også en viktig prisfaktor. Hvis du vil ha et stort badekar med flere funksjoner som dyser eller boblebad, må du forvente å betale mer.
Videre er materialet badekaret er laget av en faktor som kan være viktig. Badekar kan være fremstilt av ulike materialer som akryl, støpejern, glassfiber, emaljert stål og støpemarmor. Badekar av støpejern er sterkt, men tunge. De som er lagd av glassfiber er lettere, men ikke like holdbare. Akryl er som regel lette og det er ikke vanskelig å holde dem rene, men de kan lettere få riper. Normalt er badekar av glassfiber noe billigere enn de som er lagd av støpejern eller akryl, da de er lettere å produsere.
Hvorvidt du installerer badekaret selv eller får hjelp er en annen faktor som avgjør hvor mye du til slutt ender opp med å betale. Det kan være nokså store forskjeller i pris og kvalitet fra den ene forhandleren til den andre. Derfor er det alltid lurt å skaffe seg en oversikt over utvalget av badekar hos de ulike forhandlerne slik at du kan sammenligne alternativene dine på pris og kvalitet. Er du heldig, kommer du også over gode tilbud eller rabatter som kan gjøre det hele litt billigere for deg.
Det finnes mange typer badekar, men du har som regel to hovedtyper å velge mellom. Her skal vi se litt nærmere på alternativene og hva som kjennetegner dem.
Et innebygd badekar bygges inn med en ramme, og på fronten er det vanlig å ha fliser og våtromsplater. Ofte plasseres innebygde badekar i et hjørne på badet og de er populære fordi man med god planlegging kan få et flott resultat der badekaret går i ett med innredningen. Hvis du velger et innebygd badekar er det viktig at du lager en inspeksjonsluke slik at du får tilgang til sluket uten å måtte fjerne rammeverket. Samtidig er det en god idé å lage små glipper ned mot gulvet for å kunne oppdage eventuelle lekkasjer raskt og unngå fuktskader. Du kan med fordel bruke silikon når du skal feste rammen til veggen, da det er enklere å skjære ut sammenlignet med fugemasse og flislim.
Innebygd badekar foretrekkes gjerne hvis man ikke vil at badekaret skal være sentrum på badet, hvis du har et lite bad og må gjøre mest mulig av den plassen du har tilgjengelig eller hvis du er opptatt av å kunne gjøre rent raskt og effektivt.
Frittstående badekar er mer fleksible fordi de kan plasseres der du selv ønsker. Frittstående badekar kommer dessuten i mange forskjellige utforminger. Særlig populært i dag er ovale badekar i ulike størrelser, mens rektangulære badekar er et mer tradisjonelt valg som både kan plasseres mot veggen eller midt i rommet. Hvis du vil ha plass til mer enn en person i badekaret kan du velge et asymmetrisk badekar eller et rundt badekar. Et frittstående badekar kan være et godt valg for deg som har god plass på badet og ønsker en "wow-effekt".
I dag er det også mange som ønsker seg såkalte boblebadekar eller massasjebadekar. Disse kan gi mye velvære og bidra til å løse opp stive muskler og ledd med massasjefunksjonene. Noen har egne varmeelementer som gjør at temperaturen holder seg stabil, samt dyser, stråler, LED-lys og lignende. Denne typen badekar tar nokså mye plass og ofte krever den tekniske installasjonen at badekaret plasseres opp mot en vegg.
I Norge finner du mange forhandlere som selger badekar, så du har mye å velge mellom. Det er alltid lurt å sjekke utvalget hos flere forhandlere for å bedre kunne sammenligne alternativene dine. Her ser vi nærmere på et lite utvalg populære forhandlere av badekar.
Bademiljø har mer enn 123 butikker og rørleggerbedrifter i Norge. Her kan du få hjelp til å pusse opp badet og du får kjøpt bortimot alle typer produkter som brukes på badet, inkludert badekar. Badekarene deres varierer i pris fra cirka 6.000 kroner for de billigste karene, til over 50.000 kroner for de aller beste. Utvalget i prisklassen mellom 10.000 og 20.000 kroner er imidlertid stort hos Bademiljø. De har også massasjebadekar som varierer mellom cirka 30.000 og 50.000 kroner. På hjemmesidene til Bademiljø finner ut oversikt over alle butikkene deres over hele landet.
VVS Eksperten er en annen populær kjede som består av rundt 450 rørleggerbedrifter over hele landet. Mange av rørleggerbedriftene har også butikk hvor du kan få kjøpt badekar. De billigste badekarene fra VVS Eksperten koster i underkant av 5.000 kroner og de dyreste koster over 50.000 kroner. Utvalget av badekar er imidlertid veldig stort hos VVS Eksperten så sjansen er stor for at du finner noe som faller i smak. På hjemmesidene deres finner du oversikt over butikkene og rørleggerbedriftene tilknyttet VVS Eksperten.
Flisekompaniet er en kjede som først og fremst har spesialisert seg på fliser, men de selger også badekar og andre produkter som brukes på bad og kjøkken. Flisekompaniet har eksistert i mer enn 40 år og har 36 butikker på ulike steder i landet. Her finner du frittstående badekar for mellom 10.000 og 30.000 kroner, innebygde badekar til mellom 6.000 og 20.000 kroner, samt masse tilbehør som frontpaneler, blandebatteri, badekarmatter, håndtak, nakkepute og lignende.
Dette er bare et lite utvalg av populære forhandlere av badekar, men husk at de mest populære ikke nødvendigvis er rett valg for deg. Sjekk gjerne flere forhandlere i nærområdet ditt før du bestemmer deg.
Mange lurer på om de kan installere et badekar selv eller om de må ha fagfolk til å gjøre jobben. I utgangspunktet kan du plassere og montere badekaret selv, men en rørlegger må koble badekaret til vann og avløp. Hvis du kjøper et badekar som det skal monteres lys på, må en elektriker koble lysene til strøm.
Det hele blir litt mer komplisert hvis du skal ha et innebygd badekar. Her må du se til at monteringen skjer i henhold til gjeldende forskrifter. Det innebærer blant annet at badekar som har fliser på utsiden må ha et overløpshull for å unngå at vannet flyter over. I tillegg må badekaret stå stabilt på egne bein, og det skal være god tilgang til sluket. Hvis du har et massasjebadekar er det ekstra viktig å ha god tilgang fordi det kan trenge service eller reparasjon på pumper, motor eller armaturer.
For å sikre at det kommer nok luft til pumpene må et innebygd badekar har luftspalter på minst 200 X 200 mm. Det bør monteres på en slik måte at du kan løfte opp badekaret hvis det skulle være behov for service eller slik at du kan fjerne en av sideveggene enkelt. Som regel er det lurt å kjøpe badekaret før du begynne å bygge innbyggingen. Da kan du eventuelt tilpasse innbyggingen i etterkant og se til at alt passer som det skal. Hvis du ikke har noe erfaring med byggearbeid fra før, er det lurt å få hjelp fra en rørlegger hvis du skal ha innebygd badekar. En viktig fordel med å overlate arbeidet til en rørlegger, er at du kan dokumentere at badekaret er installert av profesjonelle fagfolk hvis du skulle trenge det en gang, for eksempel hvis du skulle være så uheldige å få fuktskader som følge av feil installasjon.
Til slutt har vi samlet opp noen gode råd som kan hjelpe deg med å velge riktig badekar.
I stedet for å kjøpe det første og beste du kommer over, bør du ta deg god tid til å tenke over hva du egentlig ser etter i et badekar og hvilke behov det skal oppfylle. Deretter kan du sjekke utvalget hos flere forhandlere og finne ut hvilke badekar som oppfyller kravene. Du bør for eksempel tenke over hva slags utforming du ønsker deg på badekaret. Ønsker du deg noe moderne, kan et ovalt eller rundt badekar være et godt alternativ. Ønsker du deg noe mer tradisjonelt, kan du heller velge et rektangulært badekar. Ikke være redd for å prøvesitte badekarene du er interessert i for å finne ut hvordan det føles å sitte i dem.
Hvordan badekaret ser ut og er utformet er viktig, men husk at badekaret også skal være funksjonelt og praktisk. Det er viktig at du kjøper et badekar med tilstrekkelig plass, ikke bare til deg, men også til tilbehør du trenger. For eksempel er det greit å ha nok plass til såper, oljer, telys, høyttalere eller annet tilbehør du liker å ha i nærheten av badekaret.
Hvis du skal kjøpe nytt badekar i forbindelse med en større oppussing eller renovering av badet, trenger du sannsynligvis mange produkter til badet og ikke bare badekar. I slike tilfeller kan det være lurt å se om du kan få rabatt og på den måten spare litt penger. Mange forhandlere tilbyr gunstige rabatter hvis du gjør store innkjøp hos en og samme forhandler. Prislappen kan fort bli lavere hvis du sammenligner prisene hos flere forhandlere og kjøper produkter du trenger der det er billigst, men hvis en forhandler kan tilby god rabatt ved å kjøpe alt du trenger hos samme forhandler, kan dette fort vise seg å bli enda billigere.
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte oppussingsvalg