Lurer du på hva badekar koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for badekar, nødvendig utstyr, arbeid, tjenester og tilleggsprodukter, inkludert varianter i ulike prisklasser, samt hvem du kan kontakte. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
De fleste badekar på det norske markedet koster mellom cirka 3.000 og 20.000 kroner. Samtidig finnes det også flere modeller til opp mot 50.000 kroner. Det er greit å være klar over at det i mange tilfeller kun er selve badekaret som medfølger ved handel. Av- og overløpssett, ofte med en prislapp på mellom 500 og 2.000 kroner, må derfor iblant bestilles i tillegg. Frittstående badekar er unntaket og leveres gjerne komplett. Eventuelt kan bensett kjøpes separat, også disse til rundt 2.000 kroner, anslagsvis.
Det er nok mange som vurderer nytt badekar i forbindelse med oppussing eller ved en mer inngripende baderomsrenovering. Ved en renovering vil du som regel måtte kjøpe baderomsmøbler, inkludert badekar, selv - det vil si at badekaret ikke inngår i pristilbudet fra entreprenøren. Tilleggsutgiftene til møbler og badekar havner som regel på rundt 45.000 kroner samlet sett. Andre innkjøp består gjerne av fliser til rundt 4.000 kroner og armaturer til vask og dusj til cirka 20.000 kroner. Da har vi gått ut fra et relativt lite bad på fire kvadratmeter. Prisen for å renovere et bad, det dyreste rommet i et hus å bygge og å renovere, havner ofte på rundt 275.000 kroner, alle utgifter til fagfolk, materialer og produkter inkludert. Det kan imidlertid koste nærmere 200.000 kroner og mer enn 500.000 kroner.
Det å rive badet og klargjøre for endringene, samt avfallshåndtering og -bortkjøring, koster gjerne omtrent 20.000 kroner. Du kan gå ut fra at rørleggerarbeid vi koste deg 50.000 kroner, en elektriker rundt 30.000 kroner. Å legge membran koster gjerne 15.000 kroner, flislegging 30.000 kroner og maling 6.000 kroner. Dersom det skal gjøres strukturelle inngrep, vil du også måtte ut med, i snitt, 30.000 kroner for tømrerarbeid.
Badekar kommer i ulike størrelser og kan ha mange fasonger - rektangulære, ovale, trekantede og asymmetriske. De kan være innebygde, kan plasseres i hjørnet av badet eller stå fritt i rommet på egne badekarben.
Innbygging gir mulighet for å dekorere karet med fliser eller annen platedekor. Selve innbyggingen gjøres ved hjelp av en egen ramme eller med paneler i front og gavl, eventuelt i et hjørne av badet - på et lite baderom kan du med fordel vurdere et plassbesparende hjørnebadekar, eventuelt et dusjbadekar, med eller uten eget dusjkabinett.
Frittstående badekar: Frittstående kar leveres ferdig med paneler på alle fire sider, som en lukket enhet med et pent ytre, og de kan altså plasseres hvor som helst på baderommet. Armaturene til de frittstående typene er vegg- eller gulvstående.
Innebygd badekar: Innbyggingskar har en kant rundt karet som gjør at det kan bygges inn med ramme av for eksempel litex (en egen type plater for våtrom), paneler, eller fliser. Armaturen kan da festes på denne kanten.
Hjørnebadekar: Hjørnebadekar er en effektiv og elegant måte å utnytte plassen på badet på.
Med armatur/karfyllingstut: Tradisjonell kran festet på selve badekaret eller på veggen er den vanligste løsningen. For frittstående badekar finnes egne gulvstående kranopplegg.
Med dusjhode: Dersom du velger en kombinasjonsløsning med dusj i badekaret, kan du alltids bruke dusjhodet til å fylle karet.
Fylling via overløpshullet: Det er mulig å unngå karfyllingstut og heller gå for løsninger som benytter overløpshullet for fylling, eventuelt dyseløsninger. Dyser er for øvrig traktformede rør som brukes til å regulere gjennomstrømming av vann. Dysefylling krever et badekar med dyser, som typisk finnes i boblebad. Om du ønsker fylling gjennom overløpshullet, trenger du et eget avløpssett som legger til rette for det.
Det finnes både matte og speilblanke overflater, og valget går på smak og behag. Under finner du de ulike materialene brukt i badekar:
Sanitetsakryl: Sanitetsakryl er et vanlig materiale for tradisjonelle badekar. Det er et slitesterkt materiale som både holder varmen godt og er enkelt å rengjøre.
Badekar av akryl/glassfiberarmert polyester: Akryloverflaten er varm, glatt og uten porer. Den glatte overflaten gjør karet lett å rengjøre. Akryl er moderne og holder lenger på varmen.
Eller i emaljert stål: Disse er solide, greie å holde rene og dessuten enkle å reparere om de skulle få skader i overflaten. Det er også vanlig med kar av stål og emalje, som er ripe- og støtbestandig og passer for badekar som skal brukes ofte.
Badekar i marmor eller kalkstein: Marmorbadekar gir et stabilt kar som holder badevannet varmt lenge. Kar i marmor og kalkstein regnes gjerne som mer eksklusivt og elegant enn andre typer, og støpemarmor regnes som et moderne valg.
Komposittmateriale: Komposittmaterialer er materialer som er sammensatt av to eller flere forskjellige materialer, for eksempel akrylbasert komposittmateriale - som regnes som slitesterkt og svært velegnet materiale for badekar, og som dermed benyttes også for dyrere badekarmodeller.
Avløp og overløp: Badekar har jo avløp og bør også ha overløp, det vil si et utløp hvor vannet kan renne ut slik at ikke badevannet går over karets kanter. Utstyret for disse funksjonene selges i blant separat, og dessuten som et sett - et av- og overløpssett. Slike sett passer ofte til de fleste typer badekar.
Armatur: Når en snakker om armatur, snakker en om en vannfyllingstut, karfyllingstut, altså en kran, helt enkelt. Hvor armaturen plasseres i tilknytningen til et badekar, kommer an på hva slags badekar du har: Med veggarmatur kan karfyllingstuten og eventuelt dusjhode komme rett ut av veggen. Videre har de fleste badekar som er beregnet for innbygging, en kant rundt karet som armaturen kan monteres på.
Duravit: Tyske Duravit produserer designmøbler og porselensvarer. Google-søk viser at deres produkter scorer høyt hos kundene. Her finner du moderne badekarmodeller og designkar.
Comfort: Comfort selger badekar til priser midt i sjiktet. De tilbyr en rekke baderomsprodukter samt rørleggertjenester. Dette er en kjent leverandør, og en som får gode tilbakemeldinger fra kundene sine ifølge søk på kjente nettplattformer og i sosiale medier.
Bademiljø: Bademiljø har badekar i flere prisklasser, også rimeligere varianter. De har et stort utvalg produkter til badet, i hovedsak alt du trenger når du skal pusse opp. Herfra kan du også bestille rørleggerhjelp.
MegaFlis: MegaFlis kan betegnes som en lavpriskjede og her finner du flere relativt billige badekar. Utvalget er stort og inkluderer både hjørnekar, frittstående modeller og badekar for innbygging. Jevnt over får de gode anmeldelser fra kundene sine, særlig for utvalgte badekarmodeller. Les gjerne tilbakemeldingene selv ved å gjøre et søk i sosiale medier og på kjente nettplattformer.
Billig VVS: Netthandeltjenesten Billig VVS får jevnt over gode anmeldelser ifølge søk på kjente nettplattformer. Her finner du flere badekar i det laveste prissjiktet samt mer eksklusive varianter.
Badekar i nettbutikker og lavpriskjeder: Flisekompaniet, MegaFlis, Billig VVS selger alle badekar i det laveste prissjiktet i tillegg til de dyrere variantene. Her vil du som regel kunne velge blant flere kar til mellom 3.000 og 10.000 kroner, og det er ikke uvanlig av utvalgte modeller legges ut for salg.
Mer eksklusive varianter: Du finner også mange typer badekar i prissjiktet mellom omtrent 20.000 og 30.000 kroner. Det gjelder særlig frittstående designbadekar. Slike finner du hos blant andre Comfort og Flisekompaniet.
Boblebadekar/massasjebadekar: Det finnes flere boblebad på markedet til mellom 10.000 og 40.000 kroner, men prisene her kan definitivt også overstige dette. Bauhaus og Badnor er leverandører det er verdt å nevne her.
Ekstrautstyr: For litt hverdagsluksus kan du vurdere produkter som nakkepute og avlastningsbrett. Med et slikt brett kan du spise frokost i badekaret! Tilbehør som dette koster som regel mellom 300 og 1.000 kroner. Annet ekstrautstyr kan være høyttaler og lyseffekter. Lys ses oftest som installasjoner i boblebad. Vi kan også nevne at utvalgte badekar har antibakteriell overflate.
Anbudstjenester: Du vil oppleve at ulike entreprenører og håndverkere tilbyr ulike priser, enten det gjelder oppussingsprosjekt eller montering og demontering av badekar; best pris får du ved å velge fagfolk med omhu, sammenligne pristilbud og eventuelt forhandle om prisen. En god idé her er å benytte seg av anbudstjenester, som vår digitale tjeneste Pusseoppbad.no. Her kan du raskt samle inn pristilbud fra flere kvalitetssikrede kandidater. Tjenesten er dessuten helt gratis, og uforpliktende.
Tenk langsiktig: Et generelt tips er å ikke se seg blind på prisen, men samtidig å forhøre seg om forventet levetid på badekaret og garantitid. Noen har så mye som 30 års garanti.
Valg av stil: Stil og kvalitet på badekar, samt andre baderomsmøbler, fliser og armaturer, avgjør prisen for baderomsprosjektet ditt i stor grad. Å bruke våtromsplater er rimeligere enn bruk av fliser. Det er også mindre arbeid å sette dem opp.
Budsjett: Det er alltid lurt å sette opp et budsjett og å inkludere en buffer på 10 til 20 prosent - så har du bedre kontroll over hva du bruker pengene på og er forberedt dersom noe uventet skulle oppstå underveis.
Kampanjer og tilbud: Det lønner seg å holde øynene åpne for kampanjer og tilbud, som ikke er uvanlige på markedet for badekar.
Samarbeidsavtaler: Når du gjør egne innkjøp i forbindelse med oppussing av badet, kan du med fordel forhøre deg med entreprenøren som ofte har prisgunstige avtaler med sine egne leverandører.
Kanskje har du et gammel badekar som skal fjernes eller du ønsker å sette inn et nytt badekar for første gang. Å rive, fjerne, frakte og installere - montering av nytt badekar er selvfølgelig tjenester som tilbys av ulike fagfolk der ute. Blant dem du kan kontakte er Bademiljø og Comfort, eller andre rørleggere. Noen arbeider må utføres av sertifiserte fagfolk: For arbeider med vann og avløp kreves våtromssertifisering. Videre skal alt arbeid med det elektriske utføres av en elektriker. Det vil si at dersom arbeider i forbindelse med fjerning av et gammelt badekar eller montering av et nytt medfører at en kommer borti vann og elektrisitet, kontakter du spesialistene som trengs.
Men det er mye du kan gjøre selv også, om du skulle ha tid, ork og kunnskapen til det. Du kan nemlig spare større summer på å gjøre noe av jobben ved oppussing og renovering av badet ditt selv, inkludert det å få satt i nytt badekar. Det meste av overflatearbeidet kan du selv stå for. Det gjelder typisk rydding, riving, bortkjøring av avfall og vasking.
Hvis du som hobbyhåndverker skal bygge inn badekaret ditt selv, har vi noen påminnelser og råd til deg: Når du bygger inn badekaret, lukker du også for innsyn til sluket. Utfordringen ved det blir tydelig først dersom det oppstår lekkasjer fordi det vil være vanskelig å komme til for å få løst problemet. Derfor er det lurt å bruke silikon og ikke flislim eller fugemasse, fordi silikon enkelt kan skjæres ut. Deretter kan badekaret løftes ut, og feilen repareres. Det bør også lages en inspeksjonsluke som gir tilgang til sluket uten at du må fjerne rammeverket, samt noen små gliper ned mot gulvet slik at du raskt kan oppdage eventuelle lekkasjer. Glippene vil også sørge for fordelaktig luftig ut av den innebygde konstruksjonen.
Byggebransjens våtromsnorm tilsier hvordan bad og våtrom skal bygges, men fungerer hovedsakelig som en frivillig standard. Dette mens byggteknisk forskrift slår fast hvilke minimumsstandarder et våtrom skal ha, hvilke regler du er lovpålagt å følge.
Et nytt badekar eller en generell oppgradering av baderommet vil gjøre boligen din mer verdt. Og i den forbindelse er det noe det er lurt å huske på: Dersom oppgraderingen av badet har involvert arbeider med røropplegg, membran og/eller det elektriske, skal entreprenøren gi deg dokumentasjon på arbeidet som er utført, inkludert oversikt over materialene som har blitt brukt. For, ved et eventuelt salg av boligen bør du ha dokumentasjon på at arbeidene er utført i henhold til byggteknisk forskrift for våtrom. Mange vil nok kreve bevis for at badet er forskriftsmessig satt opp før de eventuelt ønsker å kjøpe boligen. Det er heller ikke uvanlig at klagesaker fra kjøper i etterkant av kjøpet kompliseres på grunn av manglende dokumentasjon. Skulle det oppstå en forsikringssak, vil du dessuten kunne få avkortning på forsikringen dersom det ikke kan vises til at det er fagfolk som har utført tiltakene på badet.
Forskningsinstituttet Sintef anbefaler at baderom renoveres etter omtrent 20-30 år. De anslår videre at armatur på servanter og badekar har en levetid på 15 år, mens badekar og toalett skal kunne vare i hele 50 år. Et renovert bad vil dermed kunne gi en nokså stor verdiøkning på boligen. Det gjelder særlig dersom du har pusset opp et eldre bad. En mulig ny eier av boligen vil nok fort være glad for å slippe nødvendig vedlikeholdsarbeid på badet de første årene etter flyttingen. Badet er også det dyreste rommet å renovere.
Og hvis det er slik, at du ser for deg å skulle selge boligen i fremtiden, kan det også være lurt å velge en stil på badet, og på et eventuelt badekar, som er tidløs. Det gir større sjanse for at flere vil kunne komme til å la seg friste. Og det er nok ikke til å stikke under stol at et innbydende badekar vil virke tiltrekkende på mange badekvinner og -karer.
Vi forstår godt om du ønsker deg et badekar, enten det er et helt enkel kar å senke seg ned i etter en skitur, et større kar med plass til tre gjørmete barn eller et boblebad som kan spille musikk og skape stemning med fargerike lysfunksjoner - eller kanskje du drømmer om et gammeldags badekar med de typiske løveføttene. Nettsider for gjenbruk er da et sted å begynne jakten. Badekar kommer, som du har skjønt, i alle prisklasser - noe som gjør det enklere for deg å finne en variant som er verdt pengene dine.
Gjør smarte oppussingsvalg