Lurer du på hva nytt toalett koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite - både om prisnivåene, hvilke funksjoner du kan unne deg om du vil, og om hvordan du kan spare noen kroner - inkludert informasjon om hva du kan gjøre selv, uten faglig monteringshjelp. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Kostnadene ved utskiftningen av et gammelt toalett består av selve toalettet, diverse tilbehør, samt eventuelt timelønn til en vvs-håndverker. Velger du et tradisjonelt gulvmontert toalett, kan du forvente priser på mellom 1.500 og 2.500 kroner. Vegghengte toaletter er omtrent dobbelt så dyre, eventuelt mer.
De fleste betaler også for å få en fagperson til å montere toalettet. Her må du legge til omtrent 800 til 1.000 kroner i timelønn ganget med to til tre timer, som er hva det vil ta en spesialist å gjøre denne jobben. Profesjonelt utført gjør det at et nytt toalett vil koste mer eller mindre 4.000 kroner. River du det gamle toalettet og monterer det nye selv, kan du halvere denne summen.
Samtidig vil produktprisen for designtoaletter med spyling og tørking, eventuelt andre smarte funksjoner som oppvarming av toalettsetet og selvrensing, kunne få en pris på mellom 4.000 og 14.000 kroner, eventuelt mye mer - helt opp mot 100.000 kroner. Jepp!
Ofte er det jo i forbindelse med oppussing eller renovering av badet at det er aktuelt å skifte ut toalettet. I mange tilfeller trenger du å leie inn rørlegger eller elektriker - ved full renovering trenger du som regel begge deler; du skal vite hva du gjør, om du skal håndtere røropplegget, selv om det strengt tatt kun er ved håndtering av det elektriske at jobben kreves utført av fagfolk, ifølge forskriftene.
Grunnarbeidet, selve rivingen av badet eller deler av det, koster også - enten din tid, eller utgifter til håndverkerne. Også avfallsfjerning har en pris. Eldre bad er enklere å rive ned enn nyere, men på generelt grunnlag kan du regne med at det vil ta omkring 20 timer å rive ned et bad på fem kvadratmeter. Å betale andre for å ta på seg denne jobben vil typisk koste mellom 10.000 og 25.000 kroner.
Dersom det er nødvendig å endre konstruksjonen på badet, trenger du en tømrer, som gjerne koster omtrent mellom 20.000 og 30.000 kroner.
Rørleggerarbeid i forbindelse med en mer omfattende oppussing eller renovering ligger normalt på mellom 30.000 og 60.000 kroner. Membran, som hindrer fukt- og vannskader, koster mellom 10.000 og 15.000 kroner.
Eventuelt vil du også få bruk for en elektriker. For totaloppussing vil det fort koste deg mellom 25.000 og 40.000 kroner.
Jobben med flislegging, med utgangspunktet i et bad på fem kvadratmeter, havner ofte på mellom 15.000 og 30.000 kroner.
Totaloppussing av et bad havner ofte på rundt 275.000 kroner. Andre koster ned mot 200.000, og noen vil passere 500.000 kroner.
I tillegg vil du gjerne måtte kjøpe noen produkter selv. Det gjelder fliser til rundt 4.000 kroner, armaturer til servant og dusj til rundt 20.000 kroner, samt badekar og andre møbler til rundt 45.000 kroner - og ja, toalett.
Gulvmontert toalett: Dette er den tradisjonelle varianten, og den som er enklest å håndtere. Når du skal montere et toalett på gulvet, er det lurt å gå for en ny modell hvor gulvskruene er plassert på samme sted som på det gamle klosettet - så slipper du å måtte bore nye hull i gulvet. For øvrig finnes det også toalett som kan monteres med lim.
Vegghengt toalett: Vegghengte toalett er litt vanskeligere å demontere og å henge opp enn de gulvmonterte typene. Har du hatt et vegghengt toalett tidligere, vil det riktignok være enklere å henge opp en ny vegghengt variant - så lenge du kan gjenbruke den samme plasseringen bak toalettmuren som ble anvendt til det gamle toalettet. Et pluss ved vegghengt toalett er at gulvrengjøringen på badet blir enklere.
Moderne elektriske toaletter: Typiske moderne japanske toaletter har egne rengjøringsfunksjoner: De tilbyr både vasking og tørking der du sitter på toalettet. Dette er smarte, elektriske toaletter, mange med stilige design, men også dertil hørende priser. Dusjtoaletter, som de kalles, leveres med funksjoner som kan styres med fjernkontroll. Her finnes massasjevannstråler, vannspraying, oppvarmede seter og varmluftstørking. I dag fås disse fra flere ulike leverandører - du trenger ikke bestille dem fra Japan, med andre ord.
Hvordan du monterer et gulvstående toalett, vil avhenge av hvilken type vannlås (en konstruksjon som benyttes i avløpet for å hindre at gass og lukt trenger opp fra rørsystemet) du har valgt:
S-lås: En S-vannlås er formet som en horisontal S der avløpsrøret er vendt nedover, og avløpet går da rett ned i gulvet.
P-lås: Også kalt universallås, en P-lås gjør at avløpsrøret går horisontalt bakover fra toalettet og ledes inn i veggen.
Noen andre begreper det er greit å ha kontroll på, er:
Sisterne: Du vet det kanskje: Sisterne er en vanntank tilknyttet toalettet, enten som en del av selve doen, opphengt ved hjelp av stativ eller skjult, innebygd i veggen. Blant andre Geberit og Groche produserer og leverer sisterner. 2.000 til 3.000 kroner er vanlig pris for en separat sisterne.
VVS: VVS er forkortelse for varme-, ventilasjons- og sanitærteknikk.
Geberit Aquaclean: Geberit tilbyr den elegante modellen Aquaclean. Denne har automatisk vasking med kroppstemperert vann. Disse toalettene er laget for å gå godt overens med kvalitetsmøbler og “smakfull innredning”, som de uttrykker det.
Toto RW: Vannbesparende og bærekraftig, og med vasking, tørking og varme.
Porsgrund Bad Pro: Dette er et standard gulvmontert, klassisk og pent toalett.
Ifö: Ryktet sier at Ifö-toaletter holder i flere år enn de fleste. Modellene inkluderer både vegghengte og gulvmontere toaletter. Her er det fokus på kvalitet og miljø.
Pacto: Pacto er et toalett uten strøm og vann, og passer godt på for eksempel hytta. Her foregår “nedspylingen” ved hjelp av en folie som dekker toalettskålen. Avfallet forsegles i denne folien og slippes ned i en avfallsbeholder under toalettet, og skal være luktfritt og hygienisk. Beholderen tømmes ved behov.
Duravit: Duravit rangerer høyt blant forbrukerne, ifølge Google-søk. Dette tyske firmaet er først og fremst produsent av baderomsinnredning i porselen. De leverer flere typer eksklusive toalettyper - og mener å kunne oppfylle din toalettdrøm, en drøm du kanskje ikke visste du hadde.
Porsgrund Bad: Porsgrund har produsert produkter til badet siden 1948 og er en populær leverandør av baderomsprodukter her i landet. Produksjonen av Porsgrund sanitærporselen har røtter i Porsgrunds Porselænsfabrik. Deres design er klassisk, basert på nordiske tradisjoner med rene linjer og naturlige materialer. De lover også toaletter som er laget for å vare lenge. Som firma får de gode anmeldelser i sosiale medier og på Google.
Gustavsberg: Jevnt over rangerer Gustavsberg høyt, viser tilbakemeldinger fra kunder tilgjengelige på kjente nettplattformer. Bedriften, en kjent produsent og leverandør av baderomsløsninger, har fokus på kvalitet, funksjonalitet og skandinavisk design. Her finner du flere klassiske varianter, både gulvmonterte og vegghengte, og modeller med smarte funksjoner for rengjøring og komfort.
MegaFlis: MegaFlis rangerer godt, jevnt over, ifølge søk på kjente nettplattformer og i sosiale medier. Her finner du et stort utvalg toaletter til overkommelige priser.
Comfort: Comfort får jevnt over gode tilbakemeldinger fra kundene sine, viser søk på Google. De selger både dyrere toaletter med oppvarmet sete, automatisk åpning og lukking av lokket, nær lydløs skylling og rengjørende dusjstråle - men også flere typer i det laveste prissjiktet.
Et nytt toalett kan koste alt fra 2.000 kroner til over 100.000 kroner. Aller billigst blir det om du kjøper et toalett i kjeder som Byggmax og monterer det selv. Omtrent det dobbelte må du ut med om du ønsker å få monteringshjelp fra fagfolk. Et typisk japansk toalett med automatiske hygiene- og komfortfunksjoner kan koste alt fra noen få tusenlapper til mange tusen. Og hvis det nye toalettet skal fås inn som en del av et større renoveringsarbeid som involverer elektriker- og rørleggerarbeider, samt eventuell flislegging, får vi fort et byggeprosjekt på mellom 200.000 og 300.000 kroner.
Elektriske design-varianter fås kjøpt hos blant andre Duravit, Gustavsberg, Bademiljø og Comfort. Du fås også eksklusive toaletter i butikker, nettbutikker og kjeder som Byggmax, Maxbo, MegaFlis og Rightpricetiles - samtidig som disse i tillegg tilbyr rimelige varianter.
Dette er noen av de mest kjente tilbyderne på markedet. Men det er ikke nødvendigvis slik at disse nødvendigvis vil være de beste for deg. Ved å registrere behovene dine hos oss i PusseOppBad, kan du bli kontaktet av tilbydere der du bor. Ikke bruk tid på selv å sitte på nettet og lete etter de beste aktørene; la oss finne dem for deg. Tjenesten er dessuten gratis og uforpliktende - og trygg; vi har nemlig kvalitetssjekket alle de aktuelle leverandørene, entreprenørene og håndverkerne for deg.
Fordi bad og toaletter har en viss levetid - en sier gjerne at et toalett har en teknisk levetid på omtrent 25 år - kan det lønne seg å gjennomføre utbytting av toalettet i sammenheng med en planlagt og nødvendig renovering.
Om du skal bygge nytt, er det greit å tenke over at du kan spare mye tid og ressurser på å ha badet nært kjøkkenet eller vaskerommet, vegg i vegg eller over hverandre i ulike etasjer; slik kan det tilrettelegges for enkel vanntilgang og fall til avløp.
Ved å utføre flere prosjekter i boligen samtidig, som å pusse opp kjøkken, vaskerom og baderommet samtidig, vil kostnadene per rom kunne senkes. Da kan du nemlig benytte deg av de samme håndverkerne, og arbeidene kan koordineres og planlegges for å få lagt opp både vann, avløp og elektrisitet på en strategisk og effektiv måte.
Videre er det å bruke anbudstjenester og sammenligne pristilbudene fra flere aktører, og eventuelt bruke det du lærer til å forhandle om prisen, er en av de beste måtene å gjøre prosjektet ditt billigere på.
Selv om du lett kan bruke mange tusen på et fancy toalett med spyling, tørking, oppvarming og annet, er det mye å spare på å velge enklere varianter. Samtidig vil det lønne seg på sikt å gå for en viss kvalitet, og gjerne forhøre deg om forventet levetid på toalett samt garantitid. Vegghengte typer er dyrere enn de gulvmonterte, men er stilige og nettere - og om dette virker tiltrekkende på deg, kan de jo fort være verdt pengene.
Det stilles ingen formelle krav til at du skal bruke en autorisert VVS-installatør ved montering av nytt toalett, så lenge det ikke er behov for å endre på avløpets plassering eller forløp. Og du vil helt klart kunne spare penger på å gjøre dette selv. De fleste velger likevel å få faghjelp; å bytte toalett innebærer håndtering av vanntilkoblingen, for ikke å snakke om at du vil måtte åpne opp inn til avløpets skitne hemmeligheter. Men! Den delen av røret du kommer i kontakt med under denne jobben, spyles som regel ganske grundig ved hvert nedtrekk. Og jobben har ikke veldig høy vanskelighetsgrad.
Ofte er det mulig å stenge av vanntilførselen ved hjelp av en vanntilkobling på selve toalettet. Du kan også stenge av vannet på hovedledningen, med stengeventilen - som skal være lett tilgjengelig i de aller fleste bygg. Dette er altså det første du gjør. Deretter tømmer du sisternen for vann ved å trekke ned.
Gulvmonterte varianter fjernes ved at du skrur løs de fire skruene nederst på toalettet. Et par kraftige rykk i toalettet vil oftest løsne det fra underlaget, får det løs fra silikonen eller den hurtigherdende sementen. Om det ikke går, kan du slå forsiktig rundt langs kanten med en gummihammer eller vanlig hammer. Vær forsiktig så du ikke skader eventuelle fliser eller annet. Når du fjerner vegghengte toalett, må du sørge for at kummen understøttes mens du holder på, slik at den ikke faller ned idet du skrur den løs. Deretter må du inn i veggen bakenfor og skru av sisternen og montasjestativet, og fjerne det fra avløpet.
Enten du gjør denne jobben selv eller får eksperthjelp, er det din jobb å få det gamle toalettet, byggavfallet, til kommunens gjenbruksstasjon. Noen håndverkere tilbyr seg å kjøre det bort for deg, men vil da også ta betalt for det.
Hvor vanskelig det er å sette på plass eller henge opp det nye toalettet kommer an på hvilken type toalett du hadde i utgangspunktet. Det er noe komplisert å bytte mellom vegghengte og gulvmonterte varianter. Men det lar seg gjøre. Det finnes flere veiledere på nettet, tilgjengelige ved enkle søk på kjente nettplattformer. Nye toaletter leveres også med monteringsveiledning.
Badet er som en hovedregel det dyreste rommet å bygge og å renovere. Og med jevne mellomrom må det gjøres. Sintef anbefaler å oppgradere badet etter mellom 20 og 30 år. Det følger av det at et nytt, solid og gjerne stilmessig tidløst og pent bad vil kunne gi boligen en ganske høy verdiøkning. Det samme gjelder et toalett av god kvalitet, som selvfølgelig må være korrekt montert.
Ved salg av boligen bør du ha dokumentasjon på at arbeidene er utført i henhold til byggteknisk forskrift for våtrom der det er påkrevd. Dette ordnes av entreprenøren etter ferdigstillelse av prosjektet. Ved en eventuell forsikringssak vil du kunne få avkortning på forsikringen om dette ikke er orden, og noen vil nok kvie seg for å legge inn bud om en ikke kan bevise at badet er forskriftsmessig satt opp. Eventuelt vil det også kunne bli en klagesak fra kjøper i etterkant.
Noe av det viktigste du kan gjøre for å sørge for et økonomisk fornuftig byggeprosjekt, er å gjøre et bevisst valg av entreprenør. Sammenlign aller helst tilbudene fra minst tre, og gjør en bakgrunnssjekk av aktuelle kandidater. Firmaet bør ha god økonomi for å sikre at de ikke går konkurs underveis i baderomsprosjektet ditt, eller i garantitiden etterpå (flere har 10 års garanti). Det er også lurt å se på tilbakemeldinger fra tidligere kunder.
Er du driftig og vet hva du holder på med, kan du spare en god del på å demontere og sette på plass det nye toalettet selv - enklest er det om den gamle og den nye modellen kan festes omtrent på samme måte og på samme sted.
Er du forresten klar over at du kan spare på vannforbruket ved å bytte ut det gamle toalettet ditt? Du vil faktisk kunne spare så mye som mellom 60 og 80 prosent på vannforbruket hver gang du spyler ned. Det utgjør rundt 2.000 kroner i året.
Det er alltid lurt å sette opp et budsjett, særlig dersom montering av nytt toalett innebærer større arbeider som involverer spesialister. I budsjettet kan du sette en maksgrense. Du bør også inkludere en viss buffer.
Gjør smarte oppussingsvalg