Vil du vite mer om baderomspanel? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om baderomspanel, hvor mye det koster, om du kan montere baderomspanel selv, hvilke andre alternativer som finnes og mye mer. Fliser har lenge vært favoritten i norske hjem, men i løpet av de siste tiårene har baderomspanel blitt et stadig mer populært alternativ til lavere pris. Visste du at baderomspanel har innebygd membran? Kjenner du til de mest populære leverandørene av baderomspanel? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Når man skal pusse opp badet, må man ta mange viktige valg. Et av dem er å velge hva man skal ha på veggene. Her finnes det mange gode alternativer. Mange foretrekker tradisjonelle fliser på veggene, mens andre ønsker seg mikrosement eller malte vegger. Et jevngodt alternativ som har blitt mer populært de siste årene er baderomspanel. Noen kaller det "baderomspanel", mens andre sier våtromspanel eller baderomsplater, men disse er altså det samme. Våtromsplater er derimot ikke det samme. Dette er plater som plasseres under eventuelle fliser, og som må påføres membran.
Mange foretrekker å bruke baderomspanel på badet fordi det er nokså enkelt å montere i motsetning til for eksempel fliser. Baderomspanel er i seg selv vanntette og har innebygd membran. Slik slipper du å legge membran på undersiden av veggene slik du måtte gjort ved valg av fliser.
Mange typer baderomspanel kan du enkelt klikke på plass. Skjøtene skal være helt tette og dermed oppfylle kravene som stilles til vanntett sjikt. Det finnes imidlertid mange forskjellige typer baderomspanel og det er derfor lurt å forhøre deg med leverandøren før du kjøper, samt å sjekke produktdokumentasjonen som følger med.
Badet er et våtrom, og her stilles det høye krav til tetthet for å unngå fuktskader. Baderomspanel er godkjent i henhold til våtromsnormen og er et likeverdig alternativ til fliser, forutsatt at de monteres på riktig måte. Det kan være forholdsvist enkelt å montere baderomspanel for de som har litt erfaring med bygge- og monteringsarbeid. Panelene kan festes direkte på stenderverket eller over eksisterende vegg. Men selv om baderomspanel er konstruert for å være enkle å montere, er det viktig å huske på at eventuelle feil kan bli dyre. Derfor er det ikke nødvendigvis lurt å gjøre dette fullstendig på egen hånd, særlig om man er uerfaren. Da er det lurere å rådføre seg med en fagperson før man starter.
Før i tiden var utvalget av baderomspanel svært begrenset og de fantes bare i noen få bestemte farger og design. I dag har utvalget blitt enormt og det burde være fullt mulig å finne en stil som passer deg og ditt hjem. Du finner baderomspanel i mange forskjellige farger, mønstre og design. Om du ønsker baderomspanel på grunn av praktiske hensyn, men er mer glad i tradisjonelle fliser, kan du for eksempel velge baderomspanel med en såkalt "fliselook". Det finnes også baderomspanel som etterligner både skifer og treverk.
Hvis du har et moderne hus, kan det for eksempel være aktuelt å velge baderomspanel med et utseende som ligner på slett sement eller glossy hvit. Ved å bruke baderomspanel kan du gjenskape eksklusive løsninger på en rimelig måte, og det er lett å få veggene til å komplementere stilen du foretrekker.
Ulike typer baderomspanel varierer noe i pris, men i snitt ser vi at det vanligvis koster mellom 500 og 1.000 kroner per kvadratmeter med panel. Det finnes imidlertid og noen typer som er litt billigere eller litt dyrere enn dette, men de fleste typer baderomspanel ender opp i denne priskategorien. En viktig grunn til at mange foretrekker baderomspanel fremfor andre alternativer, er at baderomspanel er en relativt rimelig løsning. Faktorer som påvirker prisen på baderomspanel er kvaliteten på materialene, funksjon, hvor mye arbeid som er lagt i design og utseende, og hvilken merkevare man velger.
I tillegg til at de fleste fliser er dyrere enn baderomspanel, er også prisen på å montere fliser mye høyere enn for montering av panel. Dette fordi montering av baderomspanel går mye raskere enn å legge fliser. Flislegging er en nokså komplisert jobb som krever nøyaktighet med tanke på skjæring og tilpasning. Dersom du tar jobben selv, vil også da baderomspanel være enklere, rimeligere og raskere enn å legge fliser selv.
Montering av baderomspanel er en typisk tømrerjobb. Om du hyrer inn en tømrer, kan du forvente en timepris på rundt en tusenlapp for selve arbeidet. Hvor lang tid det tar avhenger først og fremst av størrelsen på badet ditt. Gjør du det derimot selv, betaler du kun for materialene. Et lite bad på 5 kvadratmeter kan da for eksempel koste deg omtrent mellom 10.000 og 15.000 kroner.
Montering av baderomspanel skjer som regel i forbindelse med en større renovering eller oppussing av bad og våtrom. I mange tilfeller vil man derfor uansett være avhengig av fagpersoner til å ta seg av rørlegging og elektriske arbeider. Da kan det være fristende å bare overlate jobben med å montere baderomspanel til håndverkerfirmaet, selv om man kan spare litt penger på å gjøre det selv. Merk at prisen på håndverkertjenester kan variere betydelig. Derfor er det viktig å få tilbud fra flere når man skal bruke en rørlegger eller andre fagfolk. Det er like fullt viktig at entreprenøren har den riktige kompetansen for at resultatet skal bli godt nok.
I hovedsak finnes det to store leverandører av baderomspanel i Norge. Dette er Fibo og Berry Alloc. Foruten dem, finnes det også en del mindre aktører på markedet, men Fibo og Berry Alloc finner man i de fleste butikker som selger baderomspanel.
Fibo er en norsk leverandør som gikk tidligere under navnet Fibo Trespo og som har lagd produkter for å beskytte våtrom i rundt 70 år. Fibo hører til i sørlandsbyen Lyngdal, men du får kjøpt produktene deres over hele Norge. Fibo gir en garanti på 15 år på deres baderomspanel og de kan ifølge selskapet monteres opptil fem ganger raskere enn fliser. Fibo bruker en teknologi som kalles Aqualock for å sette sammen baderomspanelene deres.
Berry Alloc er en belgisk familiebedrift som med årene har blitt den største konkurrenten til Fibo i Norge. Berry Alloc er etablert i cirka 20. Baderomspanelene deres kan limes på veggen eller skrus på en treramme. Berry Alloc bruker det de kaller Hydroloc-profiler for å sette sammen baderomspanelene. Mange forhandlere i Norge selger baderomspaneler fra både Fibo, Berry Alloc og andre produsenter. Blant de mest populære forhandlerne finner du Montér, Megaflis, Right Price Tiles og Obs Bygg.
Det finnes også mange gode alternativer til baderomspanel. Mange foretrekker eksempelvis de mer tradisjonelle flisene. Utvalget av fliser er enda større enn for baderomspanel, og selv om montering tar lengre tid og det gjerne koster mer, blir resultatet med fliser veldig bra. Et annet alternativ som har blitt populært de siste årene er mikrosement. Mikrosement gir en svært slitesterk overflate og et flott minimalistisk utseende i moderne skandinavisk stil. Det går også an å male veggene på badet forutsatt at du velger våtromsmaling. Dette gir deg fleksibilitet i den forstand at du enkelt og raskt kan skifte farge på et senere tidspunkt.
Når det gjelder valg av materiale på veggene, finnes det ikke noe enkelt svar på hva som er det beste alternativet. Det viktigste er at løsningen du velger er fuktsikker og oppfyller kravene i våtromsnormen. Både baderomspanel, fliser, mikrosement og våtromsmaling oppfyller kravene, så hva man bør velger er først og fremst et spørsmål om preferanser. Du bør tenke på hva du ønsker deg på de nye veggene, hvor stort budsjett du har, og hvor lang tid du ønsker å bruke på arbeidet, og deretter vurdere de ulike fordelene og ulempene ved alle alternativer.
Når det kommer til pris er baderomspanel et av de rimeligste alternativene. Siden montering går raskt, er baderomspanel en billig løsning. Det samme gjelder våtromsmaling. Det å legge fliser eller mikrosement er derimot mer komplisert arbeid og det koster således mer. Du kan lese mer om mikrosoment i vår artikkel om mikrosement på badet.
Når det kommer til utseende, handler det mest om smak og behag. Liker du det minimalistisk og moderne, er mikrosement eller sementpuss som det også kalles, et godt alternativ. Du finner imidlertid også mange flotte baderomspanel som gir et flott moderne utseende. Fliser er gjerne et mer tradisjonelt valg, men utvalget av fliser er enormt, så uansett om du velger fliser eller baderomspanel, har du mye å velge mellom. Sortimentet av baderomspanel har først og fremst økt svært mye de siste tiårene, men du har enda mer å velge mellom hvis du skal legge fliser.
Hvis du har lite tid og vil at jobben skal fullføres raskest mulig, er det en fordel å velge baderomspanel. Arbeidet går som nevnt mye raskere enn å legge fliser, og du slipper dessuten å vente på at membranen skal tørke. Mikrosement tar også relativt lang tid fordi det skal tørkes i flere omganger. Selv om det går nokså fort å montere baderomspanel er det likevel viktig at du er nøye når du setter det opp og ikke gjør feil som kan føre til fuktskader.
Mye arbeid på badet må overlates til fagpersoner, men montering av baderomspanel er noe man kan klare selv. Det er en klar fordel om du har en del erfaring med lignende prosjekter. Man påtar seg tross alt et stort ansvar for at badet er fuktsikkert, og skal være det i mange år. Blir ikke resultatet fuktsikkert, kan følgeskadene bli betydelige. I tillegg kan forsikringen bli avkortet.
Om du føler deg helt trygg på å gjøre det selv, vil monteringsanvisningene hjelpe deg godt på vei. det er viktig at disse følges nøye. Du kommer i de fleste tilfeller ikke til å trenge annet utstyr enn en sag, vater, drill og målebånd. For å forhindre fukt er det viktig at du først gjør gulvet klart før du begynner med veggene. Vinylmembran på gulvet er vanlig å kombinere med baderomspanel. Membranen skal gå cirka 15 centimeter opp på veggen for å sikre at det ikke kommer fukt bak baderomspanelet. Videre må du sørge for at baderomspanel oppbevares i tørre omgivelser, og at det får nødvendig tid til å akklimatiseres før du setter i gang.
I noen tilfeller monterer man baderomspanel direkte på stenderverk, mens det andre ganger monteres utenpå eksisterende vegger. Hvis du skal henge noe tungt på veggen, for eksempel en servant, må du sørge for ekstra forsterkninger slik at veggen tåler belastningen.
Følg alltid bruksanvisningen du har fått til punkt og prikke. Når det er sagt, starter arbeidet gjerne med at du monterer en sokkelprofil. Den skal være helt i vater og ha rikelig med fugemasse på baksiden. Monteringsanvisningene viser deg nøyaktig hvor du skal påføre fugemasse, men det er viktig at du påfører nok fugemasse. Når sokkel og hjørneprofiler er på plass, kan du montere de første platene og tørke bort overflødig fugemasse.
Det kan være du må lage rørgjennomføringer ved å bore og skjære ut et hull. Bruksanvisningen inneholder normalt krav til rørgjennomføringer som du må se til at du tilfredsstiller. Det er viktig at du tar deg god tid til å følge bruksanvisningene og gjøre grundige forberedelser. Da unngår du at noe går galt og du reduserer sjansen for å få fuktskader på badet i fremtiden. Er du i tvil om du klarer å utføre arbeidet godt nok, anbefales det at du rådfører deg med en fagperson.
Resultatet med baderomspanel kan bli vel så bra som med andre alternativer. For at prosjektet skal bli vellykket er det likevel ting som er viktig å huske på.
Siden utvalget av baderomspanel er såpass stort, er det lurt å ta seg god tid til å finne ut nøyaktig hva du skal ha. Sannsynligvis vil du ha en stil som faller i smak i flere år fremover, så ta deg tid til å besøke flere butikker og sjekke ulike typer baderomspanel på nett før du kjøper.
Hvis du skal gjøre jobben selv, er det svært viktig at du er nøye med monteringen og forberedelsene. Det innebærer at du må følge monteringsanvisningene til punkt og prikke og ta deg god til slik at alt blir som det skal være. Er du usikker, kan det være like greit å engasjere en håndverker.
Hvis du skal engasjere en rørlegger eller andre entreprenører for å renovere badet og montere baderomspanel, er det viktig at du finner noen som er kvalifisert for jobben. Arbeid med bad og våtrom burde helst utføres av fagfolk med våtromsgodkjenning.
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte oppussingsvalg