Vil du vite mer om bygging og oppussing av et lite bad? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om innredning av små bad, hva du kan gjøre selv, hva det koster og mye mer. Det er mye du kan gjøre for å sørge for et tidseffektivt og prisgunstig prosjekt. Visste du at du kan få hjelp av baderomsdesignere og eksperter på optimal innredning av små rom? Er du klar over alle de kreative baderomsløsningene som finnes? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Det finnes moderne løsninger for kule små bad; smarte møbelsett, hjørneservanter og hjørnebadekar, vegghengte toalett, innebygde hyller i dusjen, smart baderomsinnredning med oppbevaringsplass, samt kombinasjonsløsninger for badekar og dusj - blant annet!
Et lite bad krever god planlegging, kartlegging av muligheter, behov og ønsker. For et veldig lite bad er det - for eksempel - lurt å gå for en servant med smal dybde. Når du så skal velge servantskap, bør du velge et som ikke kun er designet for å skjule vannlåsen; velg en som har skapplass. På små bad gjelder det å utnytte den veggplassen du kan.
Små rom blir dessuten fortere rotete. Det kan du løse ved å innrede skuffer, skap og hyller - dele opp plassen i mindre oppbevaringsenheter ved hjelp av bokser, brett og små skillevegger. Smarte, sklisikre gummimatter i skuffene sørger for at sakene dine blir liggende når skuffene åpnes og lukkes.
Du kan få badet til å virke større ved hjelp av speil. Over servanten kan du med fordel gå for speilskap slik at du samtidig får mer oppbevaringsplass. Noen overskap har dessuten både speildører og speil på innsiden av skapet. Videre vil en enkel hylle over vasken, under overskapet, gi rom for å plassere produkter opp og bort fra servanten.
Det gjelder å få oppbevaringen løftet fra gulvet - utnytte veggplassen. Det er også mulig å henge opp skap over toalettet - noe ikke alle tenker over. Pass på at du velger skap og hyller med smal dybde slik at du ikke risikerer å slå hodet når du reiser deg.
Dusjen tar en del plass, men denne utfordringen kan løses med dusjdører som kan dyttes inn til veggene når du ikke bruker den. Når rommet er lite og møblene står tett, er det greit å tenke over at innredningen bør beskyttes mot vannsprut. Vurder en dusjvegg, gjerne en som er gjennomsiktig slik at rommet forblir åpent optisk sett.
Mer inspirasjon og tips finner du hos blant andre baderomsleverandører som Comfort, HTH, Bademiljø, Kvik og Dansani.
Snittprisen for å bygge et lite bad ligger på omtrent 250.000 kroner, inkludert materialer, produkter og arbeidskraft. Noen prosjekter havner på ned mot 180.000 kroner, mens mer eksklusive bad kan koste nærmere 500.000 kroner.
Prisen for å renovere eller pusse et lite bad opp vil avhenge av hvilke oppgaver som skal utføres. En totalrenovering vil koste nesten like mye som å bygge et bad fra grunnen av, mens oppussing kan bestå i litt maling, nye skap og en ny dusjløsning til helt andre priser. Under skal vi derfor se på prisnivåene for de ulike elementene som gjerne inngår når et nytt bad blir til.
Toaletter koster alt fra rundt 1.500 til 5.000 kroner. Vegghengte modeller er som regel dyrere enn de gulvstående.
Servanter koster gjerne et sted mellom 2.000 og 10.000 kroner.
Servantskap kan koste fra 6.000 til 15.000 kroner, men også så lite som 1.500.
Dusj kan kjøpes som enkle oppsett med dusjforheng til ned mot 1.000 kroner, eller du kan gå for avanserte systemer med flere dusjstråler og funksjoner til opp mot 20.000, eller en regnsfallsdusj i det midterste sjiktet.
For badekar må du gjerne ut med mellom 3.000 og 20.000 kroner.
Fliser koster mer eller mindre 10.000 kroner for et lite bad. Men det varierer; både 300 og 2.500 kroner er vanlige kvadratmeterpriser.
I stedet for dyrere fliser kan du velge våtromsmaling eller baderomsplater. Baderomsplater kommer i mange ulike farger, mønstre og uttrykk, og fås i varianter som etterligner fliser. Kvadratmeterprisen ligger som regel på mellom 500 og 700 kroner. Nye baderomsplater som du fester selv, vil da koste mellom 2.000 og 3.000 kroner for et lite bad, eventuelt mindre.
To malingsstrøk til et lite bad vil kreve cirka tre liter maling og koste rundt 600-700 kroner. Våtromstapet, -sparkel og -grunning kommer i tillegg. Vi kan anslå en totalpris på omtrent 2.000 kroner om du maler selv.
Små bad koster mindre enn store bad - det er sant. Men prisforskjellen er ikke nødvendigvis så stor. Blant de største utgiftspostene er nemlig utgiftene for rørlegger og elektriker. De utfører arbeider som skal gjøres, uavhengig av størrelsen på badet.
For et seks kvadratmeters bad med normal standard kan vi gi følgende prisestimat:
Særlig mindre bad krever at du tar deg god nok tid i planleggingsfasen. Her må det prioriteres. Finn ut hva du faktisk har behov for, men også hva du ønsker deg. Lag lister, ta mål og oppsøk gjerne baderomsspesialister som kan hjelpe deg med planløsninger, kreative ideer og et detaljert og godt budsjett. På nettsiden til INR, Iconic Nordic Rooms, finner du konkrete løsninger og plantegninger for små bad på fire kvadratmeter - for å sette deg i gang!
Hvis du leier inn fagfolk, kan du regne med at byggingen av det nye badet vil ta mellom tre og fem uker. Men nøyaktig hvor lang tid vil ta å gjennomføre akkurat ditt baderomsprosjekt, vil avhenge av rommets størrelse, hvor omfattende arbeidene er, hvor godt du har planlagt, og av tilgang til håndverkere. Ettertraktede entreprenører kan dessuten ha ventelister. Videre vil fremdriften avhenge av at produkter og materialer er tilgjengelige når du har behov for dem.
Før byggestart må nødvendige tillatelser fra kommunen være på plass. I hovedsak går reglene ut på at du kan bygge et bad uten å søke dersom det bygges i et eksisterende våtrom. Men hvis du skal endre bruken av rommet, gjøre en bod eller kjeller om til bad, utløses søknadsplikten. Saksbehandlingen vil medføre litt ventetid. Sett derfor i gang med planleggingen minst fire uker før byggestart. Du bør ha bestemt deg for innredning, belysning og generelt hvilke løsninger tenker deg, før håndverkerne er på plass.
Dansani: Minore komposittservant måler 60 centimeter i lengden og er 45 centimeter dyp. Fargen er matt hvit og materialet kompositt (plast). Dette er et nett og stilrent alternativ, til en pris midt på treet. Blant leverandørene her er Oslo VVS Senter.
Dansani: Den lille Micro Menuet-servanten fra Dansani med dybde på kun 27 centimeter egner seg godt på små bad. Denne får du kjøpt den hos blant andre Bademiljø.
Villeroy & Boch: V&B Memento 2.0, fra Villeroy & Boch, er en vegghengt håndvask. Den måler 40 ganger 26 centimeter. Servanten er hvit med moderne rette, tynne kanter. Du får kjøpt den rimelig hos blant andre VVSkupp.
Dansani: Dansani tilbyr elegante og stilrene servantskap med én skuff i målene 40 ganger 60 ganger 40 centimeter i en rekke farger og uttrykk.
Element: Baderomsmøblene i serien «Smal» fra Element, som blant annet selges hos Comfort, inkluderer et servantskap som bare er 24 centimeter dypt. Det selges som del av en møbelpakke med speil og servant - du velger selv hva slags.
Duravit: Duravit Starck 3 er et nett vegghengt toalett som passer godt på et lite bad. Kjøp den hos for eksempel BilligVVS.
Villeroy & Boch: Subway Compact fra Villeroy & Boch, et pent og enkelt toalett, når bare rundt 50 centimeter ut i rommet. Den fås kjøpt hos blant andre VVS Eksperten.
Iconic Nordic Rooms: For en dusj som vet å tilpasse seg trange rom, kan du ta en titt på INR LINC Flex dusjløsning. Forhandler her er blant annet Bademiljø.
Dansani: You-serien til Dansani er utviklet for at du ikke skal måtte velge mellom design og praktiske løsninger.
Element: Smal-serien til Element inneholder mange stilige og smarte produkter og møbler for små baderom.
Comfort: Comfort tilbyr en rekke baderomsprodukter, i tillegg til rørleggertjenester. De rangerer jevnt over høyt, ifølge søk på kjente nettplattformer og i sosiale medier. Hos dem finner du flere kjente merkevarer og produkter til gunstige priser, i tillegg til noen mer eksklusive modeller. Deres Mix & Match-serie kan tilpasses etter hvor stort bad du har.
HTH: Ifølge Google-søk har HTH mange fornøyde kunder. Her kan du bestille ferdige baderomsinnredninger til overkommelige priser, samt materialer og tilbehør. Du finner både enklere, rimelige produkter, samt møbler og produkter i et høyere prissjikte laget for å synes.
Kvik: Også Kvik får jevnt over gode anmeldelser, ifølge søk i sosiale medier og på kjente nettplattformer. Kvik selger komplette baderomsløsninger, utgangspunkt for et helhetlig baderomsdesign, som gjerne sikter mot en bestemt stemning. Du velger selv hvordan du vil at kjøkkenet skal installeres, avhengig av hvor mye du vil gjøre selv. Kvik har satset på å levere designmøbler og -produkter til overkommelige priser ved å frakte varene flatpakket.
Alt arbeid som involverer håndtering av det elektriske anlegget og røropplegg, vann og avløp skal utføres av kvalifiserte fagpersoner. Toalett, dusj, badekar og servanter kan du montere selv, bortsett fra den biten som angår vanntilkoblingen - det er en jobb for rørleggere.
Å legge våtromsmembran er komplisert og anses som en jobb for sertifiserte håndverkere. Om du gjøre dette selv og det oppstår lekkasjer, vil ikke garantier eller forsikringer gjelde. Dette er et velkjent problem, et som koster mange privatpersoner store utgifter.
Du kan velge å flislegge gulv og vegger selv, men de fleste velger å betale en flislegger. Dette er arbeid som krever en viss kompetanse. Baderomsplater er et godt alternativ, og dessuten et det er lettere å montere selv.
All montering av baderomsmøbler kan du utføre selv, om du ønsker det. Det samme gjelder slikt som bortkjøring av avfall, rydding, vasking.
Byggebransjens våtromsnorm er en frivillig norm for bygging av bad og vaskerom. Dersom arbeidene som utføres på badet er i samsvar med retningslinjene her, kan du være trygg på at badet vil fungere som det skal, og at fukt- og vannskader unngås.
SINTEF er et norsk forskningsinstitutt og SINTEF-godkjenning er en form for dokumentert bevis som bekrefter at et bestemt produkt har de egenskapene som kreves for at bygget eller rommet hvor produktet anvendes, oppfyller de grunnleggende kravene i byggteknisk forskrift.
Byggteknisk forskrift beskriver hvordan baderom skal håndteres slik at rommet kan bygges og renoveres i samsvar med kravene i plan- og bygningsloven.
Særlig når det gjelder små bad, er det lurt å bruke god tid i planleggingsfasen. Her gjelder det å være smart med plassen, og tenke litt utenfor boksen. Du har gode ressurser tilgjengelig hos baderomspesialistene og kan få hjelp med planløsning, budsjett og informasjon om passende innredning.
I tillegg til å velge smale, men romslige møbler for oppbevaring, dusj i stedet for badekar, hjørneservant og gode speil for å åpne rommet og reflektere lys, er belysning et viktig element. Godt lys kan være med på å gjøre et lite baderom et behagelig sted å være. Det anbefales at fargen er tettest mulig på naturlig sollys og at det benyttes LED-belysning. Ikke alle bad har vinduer, men det kan riktig lys kompensere for. Husk også at lyse farger og klart glass gjør at rommet virker større, mens mørke farger fungerer motsatt.
Det kan videre være lurt å gå for en type innredning som heller mot det stilrene og tidløse. Det øker sjansen for at du ikke vil gå lei badet etter kort tid, samtidig som det vil virke tiltrekkende på flest mulig ved et eventuelt boligsalg. Det betyr ikke at du ikke kan eksperimentere med stiler eller produkter, kun at det er verdt å tenke gjennom. I alle tilfeller er det lurt å la badet ha en rød tråd slik at fliser, servant og dusj og annet passer godt sammen. Husk også å velge produkter som er tilpasset våtrom, som tåler vannsprut og fuktig luft over tid.
Det kan lønne seg å få en spesialistvurdering av det aktuelle rommet. Kanskje viser det seg at tekniske anlegg i naborom kan utnyttes på det nye badet, kanskje befinner det seg et vaskerom i etasjen under eller over? Det er penger å spare på å samkjøre vannrør og det elektriske anlegget i flere rom, og å få utført flere tiltak i boligen samtidig og av de samme håndverkerne.
Store deler av arbeidet med det nye badet kan du gjøre selv om du besitter kompetansen, med unntak av det som må utføres av faglærte. Videre kan du velge å leie inn håndverkere hver for seg og selv fungere som prosjektleder, eller å organisere byggeprosjektet som en totalentreprise. Ved en totalentreprise vil en entreprenør påta seg oppgaven med å leie inn nødvendig hjelp og sørge for at de ulike oppgavene knyttet til de nødvendige fagfeltene samkjøres og utføres i riktig rekkefølge, på en effektiv måte.
Reglene for arbeider på bad er strenge - og det er det en grunn til: Konsekvensene av feil og mangler på våtrom kan bli alvorlige. Fukt- og vannskader kan føre til store utgifter i og med at forsikringer og garantier påvirkes hvis du selv har skyld i at badet ikke er bygget som det skal. Når fagfolk har ferdigstilt sin del av jobben, vil du motta dokumentasjon på at arbeidene er utført forskriftsmessig. Det kan komme godt med under en skadesak eller ved et boligsalg.
Fordi prisnivået kan variere mye mellom de ulike entreprenørene, er det lurt å bruke litt til å på sammenligne pristilbud. Anbudstjenester er et godt verktøy her, som vår tjeneste PusseOppBad. Videre er det vanlig i byggebransjen å tilby gratis befaring. Benytt muligheten til å få konkrete priser for akkurat ditt prosjekt, sammenligne tilbud og eventuelt forhandle om prisen.
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte oppussingsvalg