Vil du vite mer om å pusse opp bad? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om oppussing av bad, inkludert hvilke produkter og baderomsmøbler du kan velge blant, hvilke jobber du kan utføre selv, hva det koster, og mye mer. Prisnivåene avhenger av materialvalg, standard, design og valg av fagfolk. Visste du at vann, rør og det elektriske anlegget alltid skal håndteres av sertifiserte fagfolk? Er du klar over hva du bør tenke gjennom før du setter i gang oppussingen? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på oppussing av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Det å pusse opp et bad går gjerne på å endre på stilen og eventuelt bytte ut eldre baderomsmøbler, toalett og dusj. Det kan også innebære maling av vegger og tak, kanskje legging av nye fliser eller baderomsplater. En baderomsoppussing kan innebære både mindre og mer enn dette, og det er vanlig å skille mellom begrepene oppussing og renovering. Renovering er mer omfattende enn oppussing og innbærer med dyptgripende tiltak, gjerne av eldre bad: Det legges nytt røropplegg, våtromsmembran og avløp, det elektriske anlegget oppgraderes, det legges nye fliser og monteres nytt toalett, ny dusjløsning, og det settes inn nye baderomsmøbler. Kanskje skal vegger rives og badet bygges ut. En slik oppgradering anbefales når badet er mellom 20 og 30 år gammelt, for å kunne opprettholde badets funksjonsnivå, unngå fuktskader og lekkasjer og sørge for et trygt el-anlegg. Her kan du lese vår komplette guide om totalrenovering av bad.
Hva som legges i det å pusse opp badet, og dermed hva det vil koste, vil med andre ord variere ganske mye. Men vi kan gå ut fra at en baderomsoppussing vil bestå av følgende tre punkter:
Dusj, badekar og toalett: Mange som pusser opp badet, ønsker å montere en ny dusjløsning, kanskje få inn et moderne vegghengt toalett, nye servanter, nytt armatur og nye skap og hyller.
Baderomsmøbler: Med baderomsmøbler mener vi speil, servanter, servantskap og andre møbler for oppbevaring. Nye møbler og litt maling vil fort gi badet et kosmetisk løft. Husk å bruke maling som er beregnet for bruk på våtrom.
Bekledning av vegger og gulv: Nye fliser, baderomsplater, mikrosement eller flisemaling inngår gjerne i en baderomsoppussing.
Hva det vil koste å pusse opp et bad, avhenger altså av hvilke tiltak det er snakk om, og av størrelsen på badet. Det vi kan si, er at gjennomsnittsprisen for en full oppussing av et bad, egentlig en renovering, ligger på 275.000 kroner. Denne summen inkluderer da ny bekledning på gulv og vegger, en oppdatering av det tekniske, nye baderomsmøbler- og produkter samt den innleide arbeidskraften. Overflateoppussing kan imidlertid koste langt mindre enn dette. Under skal vi derfor se på prisen for de ulike arbeidene, produktene og materialene hver for seg:
Dusj: Ny dusj kan koste alt fra 1.000 til 20.000 kroner. Samtidig kan avanserte dusjsystemer med flere dusjhoder, stråler og funksjoner koste over 60.000 kroner. Du kan få flere gode designvarianter om du beveger deg opp mot 10.000 kroner. Dusjdører og kabinetter kan koste alt fra 3.000 til nærmere 20.000 kroner.
Badekar: De fleste badekarene koster mellom cirka 3.000 og 20.000 kroner. Samtidig finnes det også flere modeller til opp mot 50.000 kroner.
Toalett: Velger du et tradisjonelt gulvmontert toalett, kan du forvente priser på mellom 1.500 og 2.500 kroner. Vegghengte toaletter er omtrent dobbelt så dyre, eventuelt noe mer. De aller mest eksklusive variantene kan koste så mye som 100.000 kroner. Det gjelder gjerne japanske, smarte toaletter med flere komfort- og hygienefunksjoner.
Servant: Du finner mange håndvasker til priser mellom 800 og 1.300 kroner, andre til mellom 2.000 og 6.000 kroner. Det finnes servanter med to vasker - ofte til mer eller mindre 10.000 kroner. Kraner fås gjerne til mellom 1.000 og 6.000 kroner.
Servantskap: Servantskap koster som regel et sted mellom 4.000 og 6.500 kroner. Men det finnes også eksklusive designvarianter til mellom 10.000 og 30.000 kroner, eventuelt mer.
Under finner du et priseksempel for arbeider knyttet til oppussing av et bad på fem kvadratmeter:
Rørlegger: 70.000 kroner
Membran: 20.000 kroner
Fliselegging: 37.500 kroner
Maling: 12.500 kroner
Riving og avfallsfjerning: 25.000 kroner
Tømrerarbeid: 50.500 kroner
Det elektriske: 45.500 kroner
Totalsum pris fra entreprenør: 261.000 kroner.
Slikt som fliser, møbler, toalett og dusj kommer i tillegg og er innkjøp du står for selv. Du kan velge standardprodukter kjøpt i kjente butikker og kjeder, det vil si baderomsforhandlere som Bademiljø, Byggmax, Maxbo, MegaFlis, ObsBygg og Bauhaus - eller designprodukter i en høyere prisklasse. Her kan vi nevne forhandlere som Iconic Nordic Rooms, Kvik og Dansani. Du kan videre velge mellom rimeligere produkter i hardplast og mer eksklusive varianter i porselen eller naturstein, mellom fliser og billigere baderomsplater, og mellom å sette bort hele jobben eller å gjøre noe selv. Valg av entreprenør vil også kunne ha mye å si for totalprisen.
Våtromsnormen: Byggebransjens våtromsnorm, våtromsnormen, er en norm for bygging og renovering av baderom, dusjrom, toalett og vaskerom. Målet med normen er å heve kvaliteten på rommet med hensyn til funksjon og levetid. Normen vedlikeholdes i dag av SINTEFS Byggforsk og Fagrådet for våtrom.
Byggteknisk forskrift: Formålet med byggteknisk forskrift er å bidra til at bygg og rom bygges og renoveres i samsvar med kravene i plan- og bygningsloven.
Lovlig/ulovlig: Du trenger rørlegger for å koble en servant til røropplegget; all håndtering av vann og avløp skal utføres av sertifiserte håndverkere. Det vil da også gjelde for montering av dusj, badekar og toalett. Bortsett fra det står du fritt til å montere dette og ikke minst baderomsmøbler selv, dersom du da ikke ønsker å betale for monteringshjelp.
Det finnes mange ulike dusjløsninger: Velg blant tradisjonelle dusjkabinetter, dusjhjørner med forheng eller glassdører og sluk rett på flisegulvet, dusjhode og dusjoppheng i badekaret, regnfallsdusj, walk-in-dusj med flere dusjhoder, sprinkler og funksjoner samt takdusjer. Les mer om dette i vår komplette guide om dusj her.
Frittstående badekar: Frittstående kar leveres ferdig med paneler på sidene. Armaturene til de frittstående typene kan festes i veggen eller på gulvet.
Innebygd badekar: Innbyggingskar har en kant rundt karet som gjør at det kan bygges inn med ramme av for eksempel litex (en egen type plater for våtrom), paneler, eller fliser. På denne kanten er det plass til kran og dusjhode.
Hjørnebadekar: Hjørnebadekar er en god måte å utnytte plassen på badet på og egner seg særlig for mindre bad.
Gulvmontert toalett: Gulvmontert toalett er den vanligste typen, og dessuten den som er lettest å montere, særlig hvis du går for en ny modell hvor gulvskruene er plassert slik at de passer på samme sted som på det gamle klosettet. Da slipper du nemlig å borre nye hull i gulvet. For øvrig finnes det også toalett som kan festes med lim.
Vegghengt toalett: Moderne vegghengte toaletter er noe mer kompliserte å demontere og å montere. Men har du hatt et vegghengt toalett tidligere, vil det være enklere å henge opp det nye. En fordel med vegghengt toalett er at gulvrengjøringen på badet blir enklere. Det er dessuten en nett og stilig løsning.
Moderne elektriske toaletter: Dagens moderene, elektriske toaletter har egne rengjøringsfunksjoner med både vasking og varmluftstørking, massasjestråler, vannspray og oppvarmede seter. De kommer i mange elegante design, men befinner seg også i et høyere prisnivå enn de klassiske variantene.
Fagfolk vil bruke typisk bruke mellom to og fem uker på oppussing av et lite bad (2-5 kvadratmeter), og mellom fire og seks uker på et større bad (6-10 kvadratmeter). Hvor lang tid det tar, vil avhenge av størrelsen på baderommet og av hvor omfattende prosjektet er. Bare rivingen tar ofte rundt 20 timer. Videre vil entreprenørfirmaets kompetanse og kapasitet kunne påvirke tidsbruken i stor grad. Dersom du ønsker deg spesialtilpassede møbler eller planløsninger, kan oppussingen komme til å ta noe lengre tid. Vær klar over at ettertraktede entreprenører dessuten kan ha venteliste.
Når det gjelder arbeid som skal utføres av fagfolk, velger du mellom to ulike måter å organisere jobben på; totalentreprise og delentreprise. Med totalentreprise vil ett firma ha ansvaret for gjennomføringen av oppussingen. Arbeidet styres av én byggeleder, som da blir den personen du forholder deg til underveis i prosjektet og den som sørger for å leie inn nødvendig arbeidskraft. Dersom du går for en delt entreprise, må du selv engasjere håndverkere for hver av fagfeltene som kreves. Jobben med organisering og koordinering vil da ligge på deg.
Noe av det viktigste for å sørge for effektiv fremgang, er å ha en god fremdriftsplan. Her bør alle de ulike fagene samkjøres, slik at for eksempel rørleggeren, elektrikeren og snekkeren alle kan utføre sine oppgaver til fastsatt tid og i den nødvendige rekkefølgen. Dette er en av de viktigste oppgavene til byggelederen. For ufaglærte, og når vi er inne på temaet tidsbruk, er nok denne rollen mest aktuell ved mindre oppussingsprosjekter.
Dersom du skal involvere fagfolk, bør dere gå gjennom planen sammen, steg for steg. Eventuelt kan du selv stå for avfallshåndtering og montering av for eksempel servantskap, speil, dusjkabinett - i samråd med entreprenøren. Du kan også legge fliser, male og gjøre store deler av monteringsjobben når det kommer til toalett, dusj og badekar. Det forutsetter at du er litt nevenyttig og at du følger monteringsanvisningene nøye. Selve jobben med påkobling av vanntilførsel må, som nevnt, utføres av rørlegger; det gjelder alt arbeid som involverer håndtering av vann, avløp og røropplegg. Elektriske komponenter og montering av faste elektriske systemer skal alltid utføres av elektriker.
Godt samarbeid mellom de involverte partene i et oppussingsprosjekt er avgjørende for et tidseffektivt og dermed også et kostnadseffektivt resultat. Utgiftene kan bli unødvendig store dersom en fagspesialist må vente på at noen andre skal ferdigstille arbeidet sitt før de selv kan sette i gang; slik ineffektiv tid vil bli fakturert.
Det følger av våtromsnormen og byggteknisk forskrift at visse oppgaver knyttet til badet alltid skal utføres av sertifiserte håndverkere. Det gjelder arbeid med elektrisitet og varme, inkludert montering av stikkontakter, lys og elektriske koblinger, samt håndtering av vann, kloakk, rør og sluk, og montering av membran. Ved videresalg av boligen bør du sørge for å ha klart dokumenter som viser at arbeider utført på badet har blitt gjort ordentlig, trygt og i henhold til gjeldende forskrift. Dette får du av entreprenøren når arbeidene er ferdigstilt.
Maling: Mye kan gjøres med noen malingsstrøk, både på vegger og skapfronter. Dette kan du gjøre selv uten problemer. Les mer om dette i vår komplette guide om våtromsmaling her.
Flislegging, legging av baderomsplater eller mikrosement: Håndtering av den nødvendige fuktbeskyttelsen, våtromsmembranen, skal gjøres av sertifiserte fagfolk. Baderomsplater har imidlertid denne beskyttelsen innebygd og du kan velge å legge dem selv. Som med det øvrige arbeidet på badet, gjelder det å følge monteringsanvisningen nøye. Videre er det mulig å legge både baderomspanel, nye fliser eller mikrosement på det eksisterende fliselaget. Her er det fort store summer å spare, selv om du nok vil bruke lengre tid enn spesialistene.
Toalett: Hvis du er litt nevenyttig og god på å lese monteringsanvisninger, kan du spare en del på å demontere og sette på plass det nye toalettet selv - bare husk å skru av vanntilkoblingen. Som nevnt blir denne jobben enklere hvis den gamle og den nye modellen kan festes omtrent på samme måte og på samme sted. Undersøk dette før du velger deg en ny modell.
Dusj: Du kan montere dusjen og dusjkabinettet selv, men du trenger en rørlegger for å koble til vannet. De fleste rørleggere påtar seg for øvrig denne monteringsjobben hvis du ønsker det.
Vask og servanter: Du kan ikke koble til servantkran og avløp selv; det må gjøres av en rørlegger.
Badekar: Rørleggeren må koble på vann og avløp, men du kan sette på plass badekaret selv dersom du kjenner deg som riktig person for jobben. Du kan også mure inn og flislegge innbyggingen rundt et innbyggingskar. Ha i tankene at det vil kunne oppstå lekkasjer. Bruk silikon og ikke flislim eller fugemasse; silikon er enklere å skjære ut, noe som gjør at badekaret kan løftes ut og skadene repareres. Det bør også lages en inspeksjonsluke som gir tilgang til sluket uten at du må fjerne rammeverket. I tillegg er det lurt å anlegge noen glipper ned mot gulvet slik at du raskt kan oppdage eventuelle lekkasjer, og slik at den innebygde konstruksjonen får nok luft.
Riving og avfallshåndtering: Det meste av overflatearbeidet kan du stå for selv. Du kan videre spare en del på å påta deg ryddejobben samt riving, bortkjøring av avfall og vasking.
Ønsker du pristilbud på oppussing av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte oppussingsvalg