Vil du vite mer om nytt bad? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva som inngår ved bygging og renovering av baderom, hva det koster og mye mer. Det er mye du kan gjøre for å sørge for et tidseffektivt og prisgunstig prosjekt. Visste du at det ikke behøver å koste allverden å få et frisk, nytt bad? Er du klar over alle de kreative baderomsløsningene som finnes? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på nytt bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Det finnes et hav av ulike løsninger for nye bad, inkludert moderne produkter og kreative utforminger du kanskje ikke har tenkt over at er mulige: Sisternen kan brukes som hylle, dusjveggen kan få innebygd oppbevaringsplass, kanskje ønsker du deg en elegant designløsning for sluket i dusjen, eller badekar, eller to servanter! Det gjelder å tenke gjennom hvor mye plass du vil trenge til oppbevaring, og hvor mange som skal bruke badet. Kanskje er det kjekt med dobbel servant?
Du finner inspirasjon på nettsidene til blant andre Bademiljø, Comfort, Kvik og HTH - og andre kjente tilbydere på markedet. Her får du kjøpt produkter og materialer til bygging og oppussing av bad, samt tilgang på råd og veiledning fra baderomsdesignere i planleggingsfasen. Videre kan du bestille monteringshjelp og annen nødvendig arbeidskraft.
Bygge bad: Ved bygging av et nytt bad, kan du komme til å trenge hjelp fra rørlegger, elektriker, flislegger, murer og/eller snekker. Her skal det legges opp rør og avløp, elektrisk anlegg, våtromsmembran og bekledning, legges gulv, settes inn toalett, dusj og lignende, samt baderomsmøbler og belysning.
Renovere bad: Renoveringer innebærer gjerne utskifting av det elektriske anlegget samt en oppdatering av rør og avløp, eventuelt også legging av ny våtromsmembran. Noen renoveringer vil også innebære strukturelle endringer, for eksempel utvidelse av rommet. Videre handler det her om en oppgradering av badets overflater, om å gi det et kosmetisk løft.
Pusse opp bad: Hva som legges i begrepet oppussing, kan være mye forskjellig, men oppussing brukes om prosjekter som er mindre inngripende enn renoveringer: Å gi badet noen malingstrøk, et nytt toalett, ny servant og servantskap, og å få inn andre oppbevaringsløsninger - for eksempel. Kanskje vil også nye fliser eller baderomsplater inngå her. Det er mulig å legge nye fliser utenpå det gamle belegget, og slik unngå mer inngripende tiltak.
Bygge bad: Å bygge et nytt bad fra grunnen av koster i snitt rundt 300.000 kroner. Her har vi inkludert arbeidstimer, materialer og produkter. Dette er riktignok kun et estimat og prisnivået kan variere mye. Vi ser flere prosjekter med totalkostnader på ned mot 200.000 og samtidig summer på over en halv million.
Renovere bad: Hva det vil koste å renovere badet vil avhenge sterkt av hvilke tiltak som skal utføres og hvilke elementer og møbler du ønsker deg. Vi kan likevel avsløre at snittprisen for en full renoveringer/totaloppussing av bad ligger på rundt 275.000 kroner.
Pusse opp bad: Prisen for oppussing av bad vil avhenge helt av hvilke tiltak som skal utføres. Hva som legges i begrepet oppussing, kan dessuten variere: Oppussing brukes likevel oftest om prosjekter som er mindre inngripende enn renoveringer, men kan eksempelvis gjelde nytt røropplegg, ny membran og nye fliser, eller, på den andre siden, et malingsstrøk og innsettelse av en ny dusj.
Under skal vi se på prisene for de ulike elementene involvert i nybygging eller oppgradering av eksisterende bad:
Toalett: Velger du et tradisjonelt gulvmontert toalett, kan du forvente priser på mellom 1.500 og 2.500 kroner. Vegghengte toaletter koster gjerne mellom 3.000 og 5.000.
Dusj: Ny dusj kan koste alt fra 1.000 til 20.000 kroner.
Badekar: De fleste badekar på det norske markedet koster mellom cirka 3.000 og 20.000 kroner. Samtidig finnes det også flere modeller til opp mot 50.000 kroner.
Servant: Mellom 2.000 og 10.000 kroner er vanlig pris for en baderomsservant.
Servantskap: Servantskap finnes i ulike prisklasser. Du kan få dem til 1.500 eller til rundt 10.000 kroner.
Fliser eller baderomsplater: Fliser vil gjerne koste mellom 10.000 og 15.000 kroner, men avhenger så klart av hvor store overflater som skal dekkes. Baderomsplater selges som regel for mellom 500 og 700 kroner per kvadratmeter - og du kan velge å montere dem selv.
Arbeidskraft: Om vi tar utgangspunkt i et bad på seks kvadratmeter, får vi følgende prisestimat:
Her skal vi gå gjennom ulike typer toalett, dusj, badekar og servanter før vi tar for oss viktige krav og godkjenninger som regulerer montering og andre tiltak på våtrom.
Du kan velge mellom et enkelt vegghengt toalett, gulvmonterte varianter eller avanserte, moderne toaletter med vask og varmluftstørking, oppvarmet sete og fjernkontroll. Her kan du lese mer om toalett.
Det finnes mange ulike dusjløsninger. Du kan velge deg tradisjonelle dusjkabinetter, dusjhjørner med forheng eller glassdører og sluk rett på flisegulvet, dusjhode og dusjoppheng i badekaret, regnfallsdusj, walk-in-dusj med flere dusjhoder, sprinkler og funksjoner eller en takdusj. Her kan du lese mer om dusj.
Frittstående kar leveres ferdig med paneler på alle fire sider, som en lukket enhet med et dekorativt ytre. Armaturene til de frittstående typene fås i både vegg- og gulvstående modeller.
Innbyggingskar har en kant rundt karet som gjør at det kan bygges inn med ramme av for eksempel paneler beregnet på våtrom eller fliser. Armaturen kan da festes på denne kanten.
Videre er hjørnebadekar en effektiv og elegant måte å utnytte plassen på badet på. Her kan du lese mer om badekar.
En liten hjørneservant, eller en mindre rektangulær type, passer godt til små toalettrom. Her kan du lese mer om servant.
Våtromsnormen: Byggebransjens våtromsnorm, våtromsnormen, er en norm for bygging og renovering av bad, toalettrom og vaskerom. Hensikten er å heve kvaliteten på våtrom med tanke på funksjon og levetid. Vi snakker altså om en norm - det er frivillig å følge den. Men ved å forholde seg til retningslinjene som beskrives her, kan du være sikker på at badet vil fungere som det skal. Normen vedlikeholdes i dag av SINTEFS Byggforsk og Fagrådet for våtrom, og er velkjent for de faglærte.
SINTEF og SINTEF-godkjenning: SINTEF er et norsk forskningsinstitutt - en frittstående allmennyttig organisasjon. De opererer hovedsakelig innen feltene teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. Videre er SINTEF Teknisk Godkjenning en form for dokumentert bevis som bekrefter at et bestemt produkt har de egenskapene som kreves for at bygget eller rommet hvor produktet anvendes, oppfyller de grunnleggende kravene i byggteknisk forskrift.
Byggteknisk forskrift: Formålet med byggteknisk forskrift er å bidra til at det bygges og renoveres i samsvar med kravene i plan- og bygningsloven.
Det gjelder å være nøye og bruke nok tid i planleggingsfasen. Finn ut hva du ønsker deg og hva du trenger, ta mål - og lag skisser om du er god til å tegne, og tenk fremover: Det er lurt å tenke gjennom at interiørvalg som heller mot det stilrene ofte gir et resultat det er lettere å være fornøyd med lenger. Hvis du ser for deg å selge boligen videre i fremtiden, vil gjerne tidløse design gi størst sjanse til å virke tiltrekkende på flest mulig potensielle kjøpere. Gå for en gjennomført stil hvor fliser, baderomsmøbler og annet ses i sammenheng.
Videre er det lurt å sette opp et detaljert budsjett hvor alle nye produkter og materialer inngår. Ta gjerne kontakt med fagfolk for å få en vurdering av hva prosjektet vil koste deg.
Hvor lang tid det tar å bygge et nytt bad, avhenger av rommets størrelse, hvor omfattende arbeider det er snakk om, hvor godt du har planlagt, og av tilgang til håndverkere. Populære entreprenører kan nemlig ha ventelister. At prosjektet kan gå som det skal, forutsetter også at produkter og materialer er tilgjengelige når det er behov. Før byggestart må dessuten nødvendige tillatelser fra kommunen være på plass. Saksbehandlingen her medfører litt ventetid.
Begynn gjerne planleggingen minst fire uker før byggestart. Du bør ha bestemt deg for hvilken type innredning du skal ha, belysning og annet bør være avklart før håndverkerne er på plass.
Hvis du leier inn fagfolk, kan du regne med at byggingen av det nye badet vil ta minst tre til fem uker.
Alt arbeid med det elektriske samt håndtering av røropplegg skal alltid utføres av sertifiserte håndverkere. Våtromsmembran, det vanntette, grunnleggende sjiktet i gulv og vegger, bør legges av fagfolk med riktig kompetanse fordi skadeomfanget og de påfølgende økonomiske konsekvensene kan bli såpass store. Forsikringsselskapene dekker som en hovedregel ikke fukt- og vannskader som oppstår som følge av feil og mangler på membranen.
Det du alltids vil kunne gjøre selv, og slik gjøre det billig, er avfallshåndtering; bortkjøring av avfall, rydding og vasking. Baderomsmøbler, som skap, servantskap, hyller og speil, kan du montere selv. Det samme gjelder forøvrig for slikt som toalett, badekar og dusj, altså bortsett fra den delen av jobben som involverer håndtering av rør og avløp. Det betyr at du må tilkalle rørlegger når en servant skal kobles til vannet for eksempel.
Du kan også legge fliser, mikrosement og baderomsplater selv, samt male med våtromsmaling. Malingen krever at grunnlaget er sikret med membran; våtromsmaling inngår i et våtromssystem som gjør overflaten vanntett. Også dette er en jobb du kan utføre selv. Det forutsetter riktignok at du er litt nevenyttig, og at du er innstilt på å følge anvisningene som følger med produktene. Også flislegging krever en viss kompetanse, mens baderomsplater regnes som en enklere løsningen. Slike paneler har innebygd membran.
Du kan også velge å ta på deg rollen som prosjektleder for oppussingen, det vil si å utføre baderomsprosjektet ditt som en delentreprise. Det innebærer å organisere arbeiderne og leie inn håndverkere innen hvert av de fagfeltene som behøves. Godt samarbeid, en tydelig plan og tidsskjema er viktig for å gi effektiv fremdrift, og dermed også et kostnadseffektivt resultat. Dersom den ene håndverkeren må vente på den andre - eller på deg - vil denne dødtiden bli (unødvendig) belastet. Fordi profesjonelle entreprenører er eksperter på det organisatoriske ved byggeprosjekter, vil det som regel lønne seg å organisere byggingen eller renoveringen av badet ditt som en totalentreprise. Det er da entreprenøren som sørger for å leie inn den nødvendige hjelpen og fungere som leder.
Noen byggeprosjekter krever at du søker kommunen om tillatelse. Bygging av våtrom i et nybygg - å bygge bad eller vaskerom i et rom hvor det ikke har vært våtrom før, er søknadspliktig. Dette mens det å endre eller utføre reparasjoner i et eksisterende våtrom er unntatt søknadsplikten. Dersom du bor i en blokkleilighet og arbeidene innebærer at en del av leiligheten som utgjør en branncelle brytes, og brannsikkerheten påvirkes, må du søke. Det samme gjelder i tilfeller hvor du tenker å bygge om en tilleggsdel (for eksempel en bod) til våtrom; våtrom defineres som en hoveddel.
Følg krav og normer: Reglene for arbeider på badet er strenge. Konsekvensene av feil og mangler på våtrom kan i tillegg bli alvorlig. Fukt- og vannskader kan føre til store utgifter i og med at forsikringer og garantier påvirkes hvis du selv har skyld i at badet ikke er bygget som det skal. Når fagfolk har ferdigstilt sin del av jobben, vil du motta dokumentasjon på at arbeidene er utført forskriftsmessig. Det er spesielt nyttig ved et boligsalg.
Anbudstjenester: Prisnivået kan variere mye fra en tilbyder til en annen. En effektiv måte å samle inn og sammenligne entreprenørenes pristilbud på er ved å bruke anbudstjenester på nett. Vår digitale tjeneste PusseOppBad er en trygg, gratis og uforpliktende måte å hente inn tilbud på. Mange aktører tilbyr videre gratis befaring. Det er en god anledning til å få et mer detaljert og konkret tilbud, be om referanser, stille spørsmål rundt hva som inkluderes i de ulike tilbudene, og til eventuelt å forhandle om prisen på grunnlag av informasjonen du tilegner deg.
Kampanjer og tilbud: Bruk litt tid på å følge med på markedet. Både materialer og baderomsprodukter og -møbler legges med jevne mellomrom ut til nedsatte priser. Det er også lurt å undersøke om et medlemskap i boligbyggelag eller arbeidsorganisasjoner gir rabatter hos de ulike baderomsleverandørene.
Interne prisavtaler: Entreprenørene kjenner markedet godt og har dessuten prisavtaler med sine underleverandører som du vil kunne nyte godt av om du velger å kjøpe produkter og materialer gjennom dem.
Få en spesialistvurdering: Få en vurdering av tilstanden på de eksisterende tekniske installasjonene i boligen før du setter i gang arbeidene på badet. Kanskje kan spesialisten avsløre at visse rør og elektriske installasjoner kan beholdes eller utnyttes på gunstige måter.
Se rommene i sammenheng: Hvis det viser seg at det trengs en oppgradering flere steder i boligen, kan det lønne seg å få de nødvendige tiltakene utført samtidig og av de samme aktørene. Arbeidene kan samkjøres, effektiviseres, og kostnadene senkes. Du kan spare tid og penger på å planlegge for et nytt bad i tilknytning til kjøkken eller vaskerom, enten vegg i vegg eller over hverandre i ulike etasjer, ved at det kan planlegges og tilrettelegges for felles vanntilgang og fall til avløp.
Tenk langsiktig: Det vil kunne lønne seg å velger materialer med lang forventet levetid, selv om det kanskje koster mer her og nå. Det vil senke behovet for vedlikehold og reparasjoner, og dermed fort utgjøre det rimeligste alternativet på sikt. Forhør deg gjerne også om garantitid på produkter og materialer du velger deg.
Produktvalg: Eksklusiv marmor, håndlaget servant, massasjebadekar, arkitekthjelp og varmekabler, eller rimelige baderomsplater eller mikrosement, laminat, sanitetsakryl, kombinert dusj og badekar - hvilke merkevarer, materialer, produkter og funksjoner du velger deg, bestemmer prisen på det nye badet ditt i stor grad. Det finnes mange robuste og egenartede løsninger også i det lavere prissjiktet.
Sett opp et budsjett: Ha god oversikt over alle utgiftspostene. Et godt budsjettet forteller deg hvor du må stramme inn, og når du kan kjøpe håndvask i balinesisk elvestein. Det er også lurt å inkludere en buffer - rundt 10 til 20 prosent er bra. Uforutsette utgifter er ikke ukjent i denne bransjen.
Ønsker du pristilbud på nytt bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte oppussingsvalg