Vil du vite mer om våtromsmaling? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om maling til badet, inkludert hvilke krav som gjelder, hva som påvirker prisen, andre bruksområder og mye mer. Våtromsmaling på badet er et fargerikt og billig alternativ til fliser. Visste du at våtromsmaling inngår i et eget våtromssystem, og vet du hva det innebærer? Er du klar over at bruk av riktig maling er helt avgjørende for et godt resultat - for å hindre fuktskader? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
En effektiv og prisgunstig måte å gi badet ditt et løft, er ved å gi det noen malingsstrøk. På bad og andre våtrom skal det benyttes våtromsmaling som tåler fuktighet og å bli utsatt for vann direkte. Våtromssystemet, som består av grunning, våtromstapet og våtromsmalingen, hindrer vann i å trenger gjennom overflaten og hindrer fuktskader. I tillegg til å være vannavvisende inneholder våtromsmaling også sopphindrende midler. Den kan brukes på betong, puss, sponplater, gipsplater og lignende, og kan blandes til og fås i et hav av ulike farger og stiler, fra lune gyldne til svale friske eller rustikke mørke.
Våtromsmaling er en god løsning for vaskerom, da i nærheten av steder der det kan komme vannsprut, samt på kjøkkenet rundt kjøkkenvasken. Våtromsmaling utgjør en sterk overflate og kan dermed med fordel også benyttes på steder der veggene ofte skal tørkes av med en våt klut, som bak kokeplater. God våtromsmaling er nemlig enkel å rengjøre. Videre har den god dekkevne og koster ikke allverden.
Slik kan våtromsmaling være et godt alternativ til fliser eller baderomspanel på badet. Den kan brukes både på veggene og i taket, og er dessuten slitesterk nok til å benyttes også i dusjsonen og rundt badekar, ja generelt på steder hvor veggene utsettes for vann direkte.
Et bad har riktignok både våte og tørre soner; du kan velge å bruke våtromsmaling i de våte sonene, og rimeligere interiørmaling der det er tørt - forutsatt at det underliggende arbeidet er gjort forskriftsmessig med hensyn til våtromsplater og våtromsmembran. En annen løsning er å legge fliser, eller baderomsplater, i selve dusjen, og å bruke normal og rimeligere interiørmaling i de tørre sonene. Samtidig, særlig på mindre bad, vil hele baderommet bli påvirket av fukt og vann i alle fall, og det kan lønne seg å dekke vegger og tak med våtromsmaling.
Våtromsmalingen krever at underlaget er klargjort riktig. De nødvendig lagene og forbehandlingene inngår i det nevnte våtromssystemet. Dette systemet består av grunning/lim, egnet tapet, eventuelt våtromssparkel, og til sist selve malingen. Denne oppbyggingen må oppfylle bestemte krav for godkjent bruk på våtrom. Jotun kan tilby slike produkter og materialer. Det vil si at de har fått godkjenning av SINTEF, og at deres våtromssystem, inkludert våtromsmalingen, har de egenskapene som kreves for at de skal kunne benyttes på et baderom, ved å oppfylle de grunnleggende kravene i byggteknisk forskrift. Lagt på riktig måte vil da våtromsmalingen utgjøre en helt vanntett overflate.
Et 2,5-/2,7-liters spann med våtromsmaling koster som regel mellom 300 og 600 kroner. Våtromsmaling selges gjerne i spann på mellom 2,5 og 10 liter, og du kan gå ut fra en literpris på mellom 100 og 250 kroner. Våtromsmaling er et dyrere alternativ enn tradisjonell interiørmaling, men det tåler til gjengjeld mye mer.
To malingsstrøk til et mindre bad vil kreve cirka fire liter maling og koste rundt 700 kroner. Våtromstapet, -sparkel og -grunning kommer i tillegg. Vi kan anslå en totalpris på omtrent 2.000 kroner, om du maler selv. Prisene varierer hos de ulike forhandlerne, og våtromsmaling legges dessuten i blant ut for salg.
Du kan regne med at det vil koste mellom 5.000 og 8.000 kroner å få jobben utført profesjonelt, om vi snakker om et bad på fem kvadratmeter. Både malingen og arbeidskraften har et høyere prisnivå enn ved maling av for eksempel et soverom; våtromsmaling koster mer enn tradisjonell interiørmaling samtidig som maling på våtrom krever mer grunnarbeid og tar lengre tid. Besparelsen sammenlignet med å flislegge overflatene blir derfor ikke nødvendigvis så stor som det mange nok har en oppfatning av. En fordel er likevel at når det nødvendige grunnarbeidet først er gjort og betalt for, vil det senere være lettere å gi badet noen nye malingsstrøk, endre farge, gi det en lett oppussing til en billig penge.
Til sammenligning koster flislegging på et lite bad et sted mellom 15.000 og 30.000 kroner, fliser og arbeidskraft inkludert. Vi kan anslå at flisene, til både gulv og vegger, vil koste mellom 5.000 og 10.000 kroner. Men dette varierer; både 300 og 2.500 kroner er vanlig kvadratmeterpris. Baderomsplater - et annet alternativ, og et du kan montere selv - havner her på cirka 3.000 kroner.
Byggteknisk forskrift: Formålet med byggteknisk forskrift er å bidra til at bygg og rom bygges og renoveres i samsvar med kravene i plan- og bygningsloven.
Våtromsnormen: Byggebransjens våtromsnorm, våtromsnormen, er en norm for bygging og renovering av baderom, dusjrom, toalett og vaskerom. Målet med normen er å heve kvaliteten på rommet med hensyn til funksjon og levetid. Den vedlikeholdes i dag av SINTEFS Byggforsk og Fagrådet for våtrom.
SINTEF: SINTEF er et norsk forskningsinstitutt og fungerer som en frittstående allmennyttig organisasjon. De opererer hovedsakelig innen feltene teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap og har kunnskap om materialbruk, samfunn, klima og miljø og helse og velferd, for å nevne noe.
SINTEF Teknisk Godkjenning: Dette er dokumentert bevis, en godkjenning som bekrefter at et bestemt produkt har de egenskapene som kreves for at bygget eller rommet som produktet anvendes i, oppfyller de grunnleggende kravene i byggteknisk forskrift.
Våtromssikring: Vit at våtromsmaling ikke kan erstatte våtromssikring på badet. Det betyr at det bak det ytterste laget med maling må være en egen våtromsmembran. Arbeider med membranen skal utføres av sertifiserte håndverkere og er regulert i henhold til byggteknisk forskrift.
Våtromsmembran: Membran er kort forklart fuktisolering, eller en vanntett hinne, som legges bak eller under flisene eller annen bekledning på badet. Membranen hindrer at vann fra baderommet trenger inn i vegger og gulv.
Våtromssparkel: Dette er en forsterket, lett sandsparkel. Våtromssparkel er en del dyrere enn vanlig sparkel, utviklet for å forhindre fukt i å trenge inn i veggene og egner seg godt ved dusjkabinettet, ved badekaret, ja generelt der det er direkte vannpåvirkning. Våtromssparkel kan brukes på flere forskjellige underlag.
Baderomsplater: Dette er dekorative paneler med innebygd membran, et rimelig alternativ til baderomsfliser. De finnes i en rekke stiler og farger.
Våtromsplater: Forvirrende nok brukes begrepet våtromsplater også om baderomsplater, noe som for øvrig ikke er feil; baderomsplater er en type våtromsplater. Samtidig er sistnevnte også brukt som et beskyttende lag bak for eksempel fliser, i og med at platene har våtromsmembran innebygd. Våtromsplater er ikke laget for å synes, slik baderomsplatene er.
Armeringsstrie: Dette er en type tynn tapet som brukes for å forsterke og beskytte veggens overflate, et annet navn på våtromstapet.
Glansgrad: Glansgrad angis på en skala fra 0 til 100, der 0 er mattest og 100 blankest. Det er videre vanlig å dele inn gradene i helmatt, matt, silkematt, halvblank og helblank.
Jotun: Jotun er en industribedrift, en stor og kjent produsent av blant annet maling, inkludert våtromsmaling. Bedriften rangerer jevnt over høyt, ifølge anmeldelser på kjente nettplattformer og i sosiale medier.
Flügger: Flügger er en leverandør av maling og tapet, med utsalgssteder rundt om i hele landet. De får jevnt over gode anmeldelser i sosiale medier og rangerer godt, ifølge søk på kjente nettplattformer. Her får du prisgunstige fordeler hvis du er medlem. Selskapet har også rabattavtaler med en rekke andre firmaer som typisk gagner deg gjennom medlemskap i boligbyggelag og andre organisasjoner.
Maxbo: Byggevarekjeden Maxbo har mange fornøyde kunder. Det viser søk i sosiale medier og på Google. Her finner du maling til bad og våtrom i moderne farger.
Jernia: Jernia-kjeden får gode anmeldelser jevnt over, ifølge søk på kjente nettplattformer og i sosiale medier. De selger våtromsmaling og andre produkter du trenger når du skal pusse opp bad og våtrom.
Lady Aqua våtromsmaling: Dette er en fuktbestandig malingstyper som gir pene, matte vegger. Denne våtromsmalingen har Teknisk Godkjenning fra SINTEF. Den tetter og fungerer vannavvisende, og males på som det ytterste laget på baderomsveggene. Denne malingstypen bruker fire timer på å tørke; vent fire timer før du maler strøk nummer to. Jotun Lady Aqua Silkematt Våtrom er en våtromsmaling med en glans på 10. Lady Aqua våtromsmaling selges hos blant andre Jotun og ObsBygg. Den komplette Jotun Lady Aqua serien består for øvrig av både grunning, armeringsstrie og maling.
Nordsjø Original våtromsmaling: Våtromsmalingen fra Nordsjø fås i alt fra 2,5 til 10 liter. Du får kjøpt dette prisgunstige alternativet hos blant andre Megaflis og Jernia.
På Jotuns nettside finner du en egen malingskalkulator. Her kan du plotte inn hvor mange kvadratmeter du skal male, og få opp hvor mange liter maling du vil trenge. Det kreves vanligvis to malingsstrøk, og dette er tatt med i beregningene. Overflater som til sammen måler 15 kvadratmeter krever cirka fire liter våtromsmaling totalt.
Det du trenger er:
Begynn med å fjerne eventuell løs maling og annet belegg. Videre må underlaget være helt tørt før du fortsetter. Vask deretter veggene med et sopphindrende vaskemiddel som fjerner fett og såperester. Det gjør overflaten matt og gir bedre feste. Så skal det sparkles: Sparkle skjøter, hjørner og andre ujevnheter med våtromssparkel. Når sparkelen har tørket, pusser du den jevn med sandpapir.
Våtromsgrunningen, limet, skal blandes med vann i forholdet to til en. Denne legger du deretter i ett strøk med en langhåret malerull, før du legger på våtromstapetet - hvis lengder du har kuttet opp på forhånd, fordi du er en luring. Kutt gjerne tapetet med noen centimeters klaring. Tapetet bør festes til veggen på ett område av gangen slik at hver tapetlengde festes til våt grunning; limet tørker raskt, og da kan tapetet bli vanskelig å jobbe med. Pass også på ikke å bruke for mye lim.
Den første lengden bør legges inntil veggkanten. Jobb deg deretter utover med tapetglatteren slik at alle luftbobler forsvinner. Press godt inn i alle kanter. Skjær eventuelt til tapetet oppe og nede, gjerne ved å holde en sparkelspade inntil veggen før du skjærer for å få det så rett som mulig. Legg neste lengde inntil den forrige, og gjenta prosessen. Når alle flatene er tapetsert, ruller du på enda et strøk med våtromsgrunning. Denne grunningen skal tørke i minst åtte timer. Disse lagene med grunning og tapet fungerer nå som membran.
Når de åtte timene har gått, er det bare å fargelegge rommet med den våtromsmalingen du har valgt. Hvis det er fliser på gulvet, kan du legge tapetet kant i kant med flisene og tette igjen overgangene med våtromssparkel. Sparkelen kan males over etterpå.
Kanskje ønsker du forandring igjen etter en stund. Da vasker du veggen og voilà, den er klar for nye malingsstrøk. I dusjsonen bør du for øvrig la den nymalte veggen stå i ti dager før du begynner å bruke den igjen, slik at den kan herdes og gi best mulig resultat.
Når det gjelder taket, er det ikke krav til tapet. Hvis du skal male med våtromsmaling her, kan du sparkle med våtromssparkel der det trengs, og deretter male to strøk. Vi kan likevel råde deg til å rulle på litt fortynnet grunning/lim før du maler. Det vil fungere som et ekstra beskyttende lag og gjøre at malingen sitter litt bedre.
Forskningsinstituttet Sintef anbefaler en renovering av baderom, inkludert røropplegg og det elektriske systemet, etter 20 til 30 år. Hvis du går lei av de opprinnelige fargene og mønstrene på badet før den tid, kan du male med våtromsmaling - en riktig, rimelig og rask måte å friske opp badet. Når du skal male, er det viktig å følge bruksanvisningen fra produsenten og å passe på at de ulike produktene du kjøper inn, er kompatible med hverandre. Videre er nok de fleste enige i at det er lurt å velge en maling som ikke er giftig å puste inn; se gjerne etter miljømerkinger på produktets emballasje.
Selv om det vil være mulig å bruke vanlig interiørmaling i de tørre sonene på badet, anbefaler vi likevel å benytte våtromsmaling også her, siden den generelle fuktigheten i rommet vil være høy og våtromsmaling har fordel av å inneholde antimuggstoffer.
Det er ditt ansvar at baderommet oppfyller gjeldende krav i byggteknisk forskrift. Dersom du engasjerer et firma til å utføre oppussings- eller renoveringsprosjekter på badet ditt, vil du få dokumentasjon som bekrefter at arbeidene er utført etter gjeldende lover og regler. Det kan komme godt med ved et eventuelt boligsalg. Dersom du selv velger å pusse opp selv, og skal male med våtromsmaling, bør du være sikker på at underlaget er solid nok og oppfyller krav til våtromsmembran. Lekkasjer, vann- og fuktskader kan bli svært kostbart. Forsikringsselskapene vil dessuten kunne gi avkortningen på forsikringssummen dersom det viser at badet har feil og mangler, og du har vært hobbyhåndverker uten å ha tilstrekkelige forkunnskaper.
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte oppussingsvalg