Vil du vite mer om mikrosement for bad? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om mikrosement, hvordan det fungerer, hvor mye det koster, om du kan legge det selv og mye mer. Mikrosement blir et stadig mer populært materiale å bruke på bad i norske hjem. Visste du at mikrosement kan fås i tusenvis av farger? Er du klar over fordelene og ulempene med mikrosement? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Hvis du planlegger å bygge et nytt bad eller pusse opp eksisterende bad, har du kanskje tenkt på hva slags overflate du ønsker deg. Mange velger fliser på badet, men i løpet av de siste årene har mikrosement blitt et stadig mer populært alternativ. Mikrosement er en form for fleksibel sementpuss som kan brukes til overflatebehandling. Siden mikrosement bare dekker 1-4 millimeter og samtidig er slitesterkt, kan det fint legges på toppen av eksisterende fliser eller andre materialer som man har på badet fra før av. I tillegg til fliser kan du eksempelvis også legge produktet på metall, mur, trefiberplater, gips og glass.
Allsidigheten man får med mikrosement gjør produktet godt egnet når man skal pusse opp badet, da du kan legge det på gulv, så vel som på våtromsplater, møbler eller benkeplater. I tillegg til å være slitesterk, har mikrosement også vannavvisende egenskaper. Dette gjør mikrosement til et trygt alternativ på våtrom som bad.
I dag får du kjøpt ferdigblandet mikrosement, men det finnes også en type du blander selv som kalles 2-komponent. Som regel bør du bruke ferdigblandet mikrosement på badet. Mange tror at mikrosement bare fås i grå farge, men faktisk kan du få det kjøpt i over 3.000 forskjellige farger som du selv velger i henhold til NCS-kodene.
Om du holder på å pusse opp badet, kan mikrosement bidra til å endre badets stil og uttrykk i stor grad på en relativt billig måte. Du kan forvente at et nyrenovert bad med mikrosement holder i 15 til 20 år. Hvis du i mellomtiden går lei av stilen, kan du enkelt gjøre endringer. Du beholder dessuten effekten fra varmekabler fordi laget med mikrosement er såpass tynt. For å kunne bruke dette materialet på badet er det imidlertid en forutsetning om at det badet er helt fri for fukt i både vegger og gulv.
Mikrosement er også et godt alternativ hvis du holder på å bygge et helt nytt hus eller nytt bad. Faktisk er det stadig flere husprodusenter som tilbyr bad med mikrosement i stedet for fliser, noe som delvis skyldes den moderne og typiske skandinaviske stilen man får med mikrosement, men også fordi det er lett å holde bad med mikrosement rent, samt at man er mye mer fleksibel hvis man vil endre stil eller farge en gang i fremtiden. Uavhengig av om du velger fliser eller mikrosement på badet, må badet bygges eller pusses opp i henhold til gjeldende krav og våtromsnormen.
Ofte kommer valg av løsning an på hvor mye de aktuelle alternativer koster. Mange faktorer påvirker prisen det koster å legge mikrosement på badet. Ikke minst vil størrelsen på badet være av stor betydning for hvor mye du til slutt ender opp med å betale. Overflatenes størrelse og kompleksitet påvirker tidsbruken og arbeidstimer man må betale for, samt mengden mikrosement man må kjøpe. Det finnes også ulike typer mikrosement i flere prisklasser slik at valg av mikrosement også kan være en viktig prisfaktor. Om du engasjerer profesjonelle fagfolk til å gjøre jobben eller om du velger å gjøre det selv vil også ha vesentlig betydning for pris.
Som følge av at prisen påvirkes av alle disse faktorene, kan det være nokså store variasjoner, men vi ser at de fleste ender opp med å betale mellom 2.500 og 3.500 kroner per kvadratmeter med mikrosement. Dette er en gjennomsnittspris basert på mange lignende prosjekter og den inkluderer både kjøp av selve mikrosementen og innleie av fagfolk til å utføre jobben profesjonelt. Siden vi her opererer med en kvadratmeterpris, sier det seg selv at prisen vil bli høyere på større bad, men ofte er selve kvadratmeterprisen noe lavere på store bad, da mye av arbeidet man betaler for går med til planlegging og andre oppgaver som må gjøres uavhengig av badets størrelse.
Kvadratmeterprisen på 2.500 til 3.500 kroner er vanlig å få på bad som er rundt 5 kvadratmeter store, men hvis du skal legge mikrosement på en overflate som er 70 eller 80 kvadratmeter stor, kan kvadratmeterprisen ende opp på rundt 1.000 kroner.
Merk at det normalt er billigere å legge mikrosement på gulvet enn det er på vegger og tak. Det skyldes at vegger og tak gjerne er mer komplekse overflater som gjør jobben med å legge produktet vanskeligere. Hvis du lærer deg å legge mikrosement selv og på den måten kutter utgiftene som går med til fagfolk, kan du slippe unna med en kvadratmeterpris på mellom 700 og 1.000 kroner. Om det er verdt å utføre jobben selv er imidlertid et annet spørsmål som i stor grad avhenger av hva slags kompetanse og erfaring du har med denne typen arbeid.
Når du skal pusse opp badet er det viktig å planlegge nøye og lage en tidsplan i samarbeid med entreprenøren. Det å renovere et bad kan ta alt fra 2 til 6 uker, avhengig av hvor stort badet ditt er, hvor komplekst arbeidet er og hva du skal gjøre med badet. Det å legge mikrosement er ofte bare en del av arbeidet som skal gjøres når man renoverer, pusser opp eller bygger nytt bad.
Planlegging er særlig viktig fordi mikrosement legges i mange lag, og hvert lag må tørke i mange timer. I tillegg må man vente på at det hele skal herde mot slutten. I de fleste tilfeller vil det til sammen ta mellom 5 og 8 dager å legge mikrosement. Det er lite man kan gjøre for å fremskynde tørkeprosessen og ofte må annet arbeid settes på vent frem til mikrosementen er ferdig lagt og tørr. Hvis du sammen med entreprenøren lager en tidsplan, reduserer du sjansen for at annet arbeid på badet må utsettes unødvendig lenge.
Det er imidlertid ikke så tidkrevende å legge mikrosement hvis vi sammenligner det med å legge fliser. Legging av fliser er ofte mer komplisert med justeringer og fugemasse som skal tørke. Med mikrosement slipper du dessuten å skjære ut for rørkoblinger og skjøter er gjerne lettere å tilpasse. Dette gjør også at arbeidskostnadene holdes lavere enn hvis man skal legge fliser i stedet.
Hvis valget står mellom mikrosement og fliser, kan det være lurt å se nærmere på fordeler og ulemper ved begge alternativer før du foretar et valg. Både mikrosement og fliser er slitesterke materialer som tåler mye slitasje. Fliser er imidlertid mer utsatt for sprekker under sterkt trykk og de slites ofte lettere ned enn mikrosement. En annen fordel med mikrosement er at det ikke har noen skjøter, men heller en glatt overflate. Dette i motsetning til fliser som har fuger. For at det skal være vanntett må det legges membran under flisene, da vann kan trenge inn i fuger og skade underlaget. Mikrosement er vanntett og vannavvisende og følgelig et trygt valg for på våtrom. Det er også fliser, men det kreves altså mer arbeid med membran for å holde det helt tett.
En fordel med fliser er at prisvariasjonene her er veldig store og utvalget er enormt. Så hvis du er ute etter noe billig, kan du velge en rimelig type fliser som ikke tar opp alt for stor plass i budsjettet ditt. Er du derimot ute etter noe mer eksklusivt, finner du også fliser som er over ti ganger så dyre som de billigste. Prisene for å legge mikrosement varierer ikke i like stor grad, men ofte blir det likevel litt billigere å legge mikrosement fordi det ikke er så krevende å legge. Det å legge fliser krever gjerne ekstrem forsiktighet og høy kompetanse for at resultatet skal bli bra.
For mange er vedlikehold en viktig faktor for folk som vurderer om de skal ha mikrosement eller fliser. Rengjøring er nokså enkelt med begge alternativer, men med tid kan fargen på fliser endres noe etter mye rengjøring og bruk av rengjøringsmidler. Dessuten samles det ofte opp skitt og støv i fugene og det kan være vanskelig å holde disse rene. Når det gjelder mikrosement, er det lett å holde det rent, og du kan bruke alle typer milde rengjøringsmidler. At det er lett å rengjøre bidrar dessuten til å forlenge levetiden.
Når det gjelder utseende kommer begge alternativer godt ut, men her er det stort sett smak og behag som avgjør. Mikrosement gir badet et typisk skandinavisk og moderne utseende. Siden utvalget av fliser er enormt kan du også finne svært flotte løsninger hvis du skulle foretrekke fliser. Du kan velge mellom et hav av ulike former, design og farger på fliser, så sjansen er stor for at du finner noe som faller i smak. Det er stort sett valg av farge som er viktig når det kommer til mikrosement og utseende, men en fordel her er at du enkelt kan bytte farge på et senere tidspunkt hvis du skulle gå lei av den fargen du opprinnelig valgte.
Det er mulig å legge mikrosement på badet selv, men i de fleste tilfeller er det lurere å overlate jobben til profesjonelle fagfolk. Hvis du har erfaring med bruk av mikrosement eller har fått opplæring i det, kan du fint utføre mindre kompliserte jobber selv, for eksempel å legge produktet på små og mindre kompliserte gulv, på en kjøkkenbenk eller en peis. Når det gjelder mer kompliserte prosjekter og større gulv, er det sannsynligvis bedre å la en fagperson gjøre jobben, selv om du har litt erfaring med mikrosement fra før. Grunnen til at nybegynnere ikke bør hoppe rett ut i det uten noen form for opplæring eller erfaring, er at valg av produkt, blandingsforhold, samt det å få riktig temperatur og luftfuktighet er noe som kan være vanskelig om man ikke har riktig kompetanse.
Om du velger å prøve deg frem på egenhånd, er det viktig å finne ut om underlaget er stabilt, slett, tørt og fri fra støv eller fett. Det må heller ikke være silikon på underlaget. Deretter skal du påføre primer med en kost eller rulle og la det tørke i noen få timer. Hvis du trenger å forsterke underlaget, kan det gjøres med fibernetting.
Det finnes som nevnt ferdigblandet mikrosement og en utgave du blander selv. Blander du selv, er det viktig at du følger anvisningen for å få riktige blandeforhold, farge og tekstur. Vanligvis trenger du cirka 1 kilo mikrosement for hver kvadratmeter hvis du ønsker et grovt resultat, cirka 0,7 kilo for medium, og en halv kilo for et finere resultat, men dette kan variere avhengig av hvilket produkt du har kjøpt. Deretter påfører man to lag med mikrosement og lar det tørke cirka 6 timer mellom hvert strøk. Mellom lagene, kan du slipe ned nupper og tørke bort støv.
Til slutt påfører man en sealer og lar det tørke i 2 til 3 timer, før man forsegler med en herdelakk som også skal tørke. Merk at fremgangsmåte og tørketider kan variere fra den ene produktet til det andre. Derfor er det alltid viktig å følge anvisningen som følger med det konkrete produktet du har kjøpt, og ikke generelle guider du finner på internett. Hvis du er usikker, er det sannsynligvis best å ikke gjøre denne jobben selv. Hvis du er interessert og ønsker inspirasjon kan du også vurdere å ta et kurs i bruk av mikrosement for å lære mer om produktet, fremgangsmåte og teknikker. Zenzorama Academy arrangerer kurs i bruk av mikrosement på mange forskjellige steder i landet.
Med mikrosement kan du få et helt nytt look på badet ditt. For at resultatet skal bli bra og prosjektet vellykket, er det imidlertid noen ting som er viktig å huske på før, underveis og etter prosjektet.
Mange prøver seg frem selv for å kunne spare litt penger når de skal legge mikrosement, men noen ganger kan det føre til at det hele blir dyrere. Hvis man ikke gjør det riktig, kan det resultere i ujevnheter eller at produktet ikke påføres riktig i hjørner. Da må man gjerne ha inn fagfolk i etterkant for å rette opp feil, noe som til slutt blir enda dyrere. Derfor er det best å overlate jobben til fagpersoner, særlig på et så viktig rom som badet.
Fagpersoner varierer også i pris, så det er lurt å gjøre grundige undersøkelser av markedet for å finne den rette baderomsentreprenøren for jobben. En god idé er å legge prosjektet ut på anbud og på den måten motta flere pristilbud som du kan sammenligne. Da blir det lettere å finne et prisgunstig alternativ. Den billigste entreprenøren er ikke nødvendigvis den beste. Entreprenøren bør helst ha Sentral Godkjenning og våtromsgodkjenning.
For å ivareta mikrosementen på best mulig måte, er det viktig at du rengjør overflaten i henhold til anvisningene som følger med produktet du kjøper. Vanligvis innebærer det å rengjøre med en klut og vann, samt unngå skrubbing eller bruk av ulike kjemikalier. Vann skal helst fjernes ved bruk av nal for å bevare overflaten. Med godt vedlikehold vil mikrosementen vare lengre.
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte oppussingsvalg