Vil du vite mer om å tegne bad? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om digitale tegneprogrammer for bad, hva du må tenke på når du planlegger nytt bad, prisnivåer for de ulike komponentene, og mye mer. Du trenger ikke være flink til å tegne for å designe badet ditt selv. Men visste du at planene dine i siste fase må godkjennes av fagfolk? Er du klar over hva du bør ha på stell før håndverkerne setter i gang arbeidet? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
For at du lettere skal kunne planlegge hvordan det nye badet ditt skal og kan bli seende ut, har leverandørene laget egne nettbaserte tegneprogrammer - baderomsplanleggere. Disse lar deg vri og vende på digitale 2D-tegninger og 3D-visninger av en modell av det aktuelle baderommet. Her kan du legge inn informasjon om mål og utforming - og videre teste ut ulike innredninger. Du får visuelle forslag og overblikk over priser på de ulike produktene.
Det første du velger i slike program, er rommets form. Ofte kan du klikke på alternativer eller tegne opp rommet fritt. Videre kan du justere mål og vinkler for hver av veggene og plotte inn vegghøyde og tykkelsen på veggene. Deretter får modellen vinduer og dører når du oppgir informasjon om eksisterende eller tiltenkt plassering, form og type. Så kan du leke deg med innredning og produkter. De mest avanserte programmene lar deg sette inn radiatorer og tilkoblinger for vann og elektrisitet, velge bekledning av vegger og gulv, sette inn og ta bort lettvegger og innrede med alt fra toalettrullholder til badekar. Når grunnmodellen din er klar, kan du benytte den digitale paletten og teste ut ulike farger og materialer. Tegneprogrammene gjør det enkelt å flytte rundt på de ulike elementene og å lagre utkast du er fornøyd med.
Så har tiden kommet til å oppsøke tegneprogrammets leverandør som da kan hjelpe deg å gi liv til ideene dine. Baderomsdesignere vil kunne gi deg flere alternativer, basert på dem du har tegnet inn i modellen. De benytter gjerne en utbedret versjon av programmet med tilgang til det faktiske og fulle sortimentet.
Baderomsplanleggere kan altså brukes som en kilde til inspirasjon og for å leke deg med stilarter, eller som en faktisk plantegning og detaljert grunnlag for gjennomføringen av et baderomsprosjekt.
Det er VVS-kjedene, alternativt produsenter av baderomsutstyr, som står bak tegneprogrammene. Flisekompaniet, Comfort, Bademiljø og Vikingbad er blant dem du kan oppsøke. Her finner du også det du trenger av materialer, møbler og produkter samt nødvendig arbeidskraft, eventuelt gjennom samarbeidspartnere. Samtidig kan vi nevne Ikea og Megaflis som rimelige tilbydere av baderomsprodukter.
Å tegne bad selv ved hjelp av tegneprogrammer på nett er et gratis tilbud fra flere kjente aktører. Noen av disse programmene gir deg faktisk nesten de samme funksjonene som profesjonelle interiørarkitekter har tilgang til. Andre er forenklede versjoner av disse. Det er ikke uvanlig å måtte melde seg inn i leverandørens kundeklubb eller opprette brukerkonto for å få tilgang til tegneprogrammet. Det er kostnadsfritt, som regel. Slik kan du lagre tegningen når den er klar og få den tilsendt som PDF hvis du ønsker det. Det er videre naturlig å oppsøke forhandleren bak det programmet du har benyttet. Dette blant annet fordi programmene er tilpasset utvalget til den aktuelle aktøren, og fordi leverandørene benytter egne systemer for å videreutvikle tegningen.
Vi kan også informere om at et nytt bad i snitt koster omtrent 300.000 kroner. Bad er det dyreste rommet både å bygge og å pusse opp, og en totalrenovering har på sin side en snittpris på rundt 275.000 kroner. Mindre inngripende prosjekter, oppussingsprosjekter, får sin pris bestemt etter hvilke tiltak som skal utføres.
Ofte vil tegneprogrammene også vise produktpriser og regne ut hva det vil koste for den baderomsløsningen du kommer frem til. Under finner du noen veiledende priser for ulike tiltak og produkter som hører med når en skal tegne og lage nytt bad:
Toalett: Velger du et tradisjonelt gulvmontert toalett, kan du forvente priser på mellom 1.500 og 2.500 kroner. Vegghengte toaletter koster gjerne mellom 3.000 og 5.000.
Dusj: Ny dusj kan koste alt fra 1.000 til 20.000 kroner.
Badekar: De fleste badekar på det norske markedet koster mellom cirka 3.000 og 20.000 kroner. Samtidig finnes det også flere modeller til opp mot 50.000 kroner.
Servant: Mellom 2.000 og 10.000 kroner er vanlig pris for en baderomsservant.
Servantskap: Servantskap finnes i ulike prisklasser. Du kan få dem til 1.500 eller til rundt 10.000 kroner.
Fliser eller baderomsplater: Fliser vil gjerne koste mellom 10.000 og 15.000 kroner, men avhenger så klart av hvor store overflater som skal dekkes. Baderomsplater selges som regel for mellom 500 og 700 kroner per kvadratmeter - og du kan velge å montere dem selv.
Om vi tar utgangspunkt i et bad på seks kvadratmeter, får vi følgende prisestimat:
Vi kan også nevne at det å engasjere en interiørarkitekt for å tegne et bad koster mellom 5.000 og 25.000 kroner, avhengig av størrelsen på rommet og hvor omfattende jobben er.
Byggesøknad: Noen byggeprosjekter krever at du søker kommunen om tillatelse. Bygging av våtrom i et nybygg er søknadspliktig. Dette mens det å bygge et nytt våtrom i en eksisterende bygning er unntatt søknadsplikten så vel som å endre (renovere) eller utføre reparasjoner i et eksisterende våtrom. Dersom du bor i en blokkleilighet og arbeidene innebærer at en del av leiligheten som utgjør en branncelle brytes, og brannsikkerheten påvirkes, må du søke. Det samme gjelder i tilfeller hvor du tenker å bygge om en tilleggsdel (for eksempel en bod) til våtrom; våtrom defineres som en hoveddel.
Våtromsnormen: Byggebransjens våtromsnorm, våtromsnormen, er en norm for bygging og renovering av bad, toalettrom og vaskerom. Hensikten er å heve kvaliteten på våtrom med tanke på funksjon og levetid. Vi snakker altså om en norm - det er frivillig å følge den. Men ved å forholde seg til retningslinjene som beskrives her, kan du være sikker på at badet vil fungere som det skal. Normen vedlikeholdes i dag av SINTEFS Byggforsk og Fagrådet for våtrom, og er velkjent for alle faglærte i bransjen.
SINTEF og SINTEF-godkjenning: SINTEF er et norsk forskningsinstitutt - en frittstående allmennyttig organisasjon. De opererer hovedsakelig innen feltene teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. Videre er SINTEF Teknisk Godkjenning en form for dokumentert bevis som bekrefter at et bestemt produkt har de egenskapene som kreves for at bygget eller rommet hvor produktet anvendes, oppfyller de grunnleggende kravene i byggteknisk forskrift.
Byggteknisk forskrift: Formålet med byggteknisk forskrift er å bidra til at det bygges og renoveres i samsvar med kravene i plan- og bygningsloven.
Med Ikeas baderomsplanlegger kan du enkelt velge romstørrelse og teste ut plassering av dører, vinduer og møbler. Alt interiøret velges fra Ikeas eget utvalg. Når du er fornøyd med illustrasjonen din, kan du lagre den digitalt eller skrive den ut. Den kan da brukes som et grovt oppsett når du gjør egne innkjøp, eller den kan brukes veiledende under et møte med en av Ikeas baderomseksperter.
På VikingBads nettside finner du to ulike hjelpemidler: et interaktivt baderom og et tegneprogram med mulighet for 3D-visning. Det interaktive baderommet lar deg velge blant et begrenset antall stiluttrykk som du så bruker som grunnlag for egne design- og fargevalg. Her får du forslag til sammensetninger av møbler og produkter fra ulike produsenter som inngår i VikingBads sortiment. Med tegneprogrammet starter du med blanke ark og uten noen ferdige innredningsforslag. VikingBad er basert i Grimstad, men samarbeider med rørleggerbedrifter i hele landet slik at du kan få hjelp ved montering av den nye viking-badet ditt. Firmaet får jevnt over gode anmeldelser, ifølge søk på kjente nettplattformer.
Du får tilgang til Flisekompaniets tegneprogram ved å melde deg inn i kundeklubben. Du vil da kunne bla i et utvalg ferdige rom for å få inspirasjon, samt sjekke ut bad i ulike størrelser og stilarter med en egen stil-velger. Om du ønsker å overlate hele tegnejobben til en ekspert, kan du bestille time i en av butikkene. Slik kan du få tips og råd og hjelp til å beregne materialforbruk. Flisekompaniet får jevnt over positive tilbakemeldinger fra kundene sine, ifølge søk på kjente nettplattformer og i sosiale medier.
Bademiljøs tegneprogram lag deg lage virkelighetsnære modeller av baderommet ditt. Når du har valgt plantegning, velger du møbler og produkter fra en liste med et begrenset utvalg av sortimentet. Når du så har valgt alle komponentene badet skal inneholde, hjelper Bademiljøs konsulenter deg med å lage en utbedret versjon hvor du har tilgang på alle deres varer. Videre vil rørleggere og montører hjelpe deg å realisere prosjektet. Du kan oppsøke hvilken som helst Bademiljø-butikk med nett-skissen din. Bademiljøs kunder rangerer dem jevnt over høyt. Les mer om det ved å søke dem opp på Google eller i sosiale medier.
Når du skal planlegge nytt bad, gjelder det å kartlegge behov: Hvor mange skal bruke badet, eventuelt på samme tidspunkt, og hvor mye oppbevaringsplass trengs? Og hva står det på ønskelisten din? I denne planleggingsfasen kan du søke hjelp fra en interiørarkitekt, eller du kan sette deg ned og tegne selv - for hånd eller på nettet. Fordelene med de moderne, digitale programmene er at jobben går ekstra raskt, at du får god oversikt, muligheten til å avdekke en rekke muligheter, og at alt dette kan gjøres hjemmefra. Med tegneprogrammene trenger du dessuten ikke å være flink til å tegne. Du klikker ganske enkelt på de alternativene du liker. Flere programmer lar deg lage svært detaljerte modeller, over flere romløsninger, avhengig av hvor nøye du ønsker å være. Her er det lurt å sette av litt tid, om mulig en hel ettermiddag.
Ta nøyaktige mål av rommet. Inne på de nettbaserte tegneprogrammene markerer du også hvor dører og vinduer er plassert. Deretter fører du inn møbler og andre baderomsprodukter. Husk å ta hensyn til at skuffer, skapdører, dusjvegger og lignende trenger plass når de åpnes. Det skal også være plass til å bevege seg; det kan være smart å plassere skap over toalettet, men husk at du skal kunne reise deg her uten å få kul i hodet.
Neste steg i prosessen er å møte opp hos leverandørene. Baderomsdesignere kan hjelpe deg å få til en helhetlig stil og vise deg flere produkter i samme kategori som du har valgt. I butikkene kan du også se, ta og føle på møblene, justere og gjøre de siste vurderingene i samråd med ekspertene.
Når håndverkerne møter opp på sin nye arbeidsplass (badet ditt), bør du altså ha bestemt deg for hvilken innredning du ønsker, belysning og løsninger for servant, toalett, dusj, ja til og med valg av fliser, fugemasse og slukrister kan med fordel være avklart. Jo bedre prosjektet er planlagt, jo lettere vil det være for fagfolkene å komme med sine anbefalinger og prisoverslag.
Arbeid som involverer håndtering av det elektriske anlegget, røropplegg, vann og avløp, skal utføres av kvalifiserte fagpersoner. Toalett, dusj, badekar og servanter kan du montere selv, men vanntilkoblingen skal ordnes av rørleggere.
Videre er også det å legge våtromsmembran en komplisert jobb. Det er riktignok ingen lover eller forskrifter som forhindrer deg i å legge den selv, men skulle det oppstå lekkasjer i ettertid, vil ikke garantier eller forsikringer gjelde hvis jobben ikke er utført av sertifiserte håndverkere. Problemer med membranen er et velkjent problem, et som har gitt mange privatpersoner økonomisk hodepine.
Å flislegge gulv og vegger kan du gjøre selv. Mange foretrekker likevel å betale en flislegger da også dette arbeidet krever en viss kompetanse. Baderomsplater kan være et godt alternativ til fliser både fordi de er billigere, og fordi de er lettere å montere. Og til slutt: Det er penger å spare på selv å stå for møbelmontering, bortkjøring av avfall, rydding og vasking.
Det kan lønne seg å få en spesialistvurdering også av det tekniske anlegget i boligen. Kanskje kan røropplegg eller elektriske systemer i naborommet utnyttes på det nye badet, for eksempel dersom det befinner seg et vaskerom i underetasjen. Det er penger å spare på å samkjøre vannrør og det elektriske i flere rom, og å få utført flere tiltak i boligen samtidig og av de samme håndverkerne. Utformingen av et baderom bør i alle fall tenkes nøye gjennom på forhånd. Det er omfattende og dyrt å endre på røropplegg og strømuttak, og den planløsningen du velger, kommer du med stor sannsynlighet til å forholde deg til i lang tid. Nettopp derfor er det lurt å ta avgjørelser knyttet til badet i samråd med fagfolk.
Det finnes mange gode innredningsløsninger, også for små bad, mange en kanskje ikke ser selv fordi det er lett å bli fanget i egne forestillinger. Tegneprogrammene gir gode muligheter til å leke seg med kreative ideer, og gir en god inngang i møtet med baderomsspesialistene. Etter at du har brukt et nettbasert program til å tegne badet ditt, bør du altså søke faglig rådgivning. Det kan også være at den valgte planløsningen ikke vil kunne la seg utføre eller viser seg å være lite hensiktsmessig. Sammen finner dere ut hvordan drømmebadet ditt kan realiseres på best mulig måte.
Et generelt innredningsråd er å velge interiør som heller mot det stilrene og tidløse. Det øker sjansen for at du ikke vil gå lei badet etter kort tid, samtidig som det vil virke tiltrekkende på flest mulig ved et eventuelt boligsalg. Det betyr ikke at du ikke kan eksperimentere med stiler eller produkter, kun at det er verdt å tenke gjennom. I alle tilfeller er det lurt å la badet ha en rød tråd slik at fliser, servant og dusj og annet passer godt sammen. Husk også å velge produkter som er tilpasset våtrom, som tåler vannsprut og fuktig luft over tid.
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte oppussingsvalg