Vil du vite mer om gulvbelegg på bad? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om gulvbelegg, hvordan det fungerer på badet, hvor mye det koster, hvor lang tid det tar å legge og mye mer. Gulvbelegg er et vanntett og trygt alternativ til fliser på badet og utvalget blir stadig større. Vet du hva som er fordelene og ulempene med gulvbelegg? Er du klar over kravene som stilles ved legging av gulvbelegg på bad? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Drømmer du om en forandring på badet? Eller bygger du kanskje et helt nytt bad? Da har du muligens vurdert hva slags gulv du ønsker deg. Før i tiden var det vanlig å ha linoleum på badet, men etterhvert tok fliser over og er enda den mest populære løsningen. Likevel er det mange som heller velger gulvbelegg. I dag er kvaliteten på gulvbelegg svært god og man får tak i belegg i en rekke forskjellige design, former og farger. Siden badet er et våtrom, er det svært viktig å finne en løsning som er tett og som forhindrer fuktskader på badet. Vinylbelegg er et egnet produkt som både er komfortabelt og samtidig vanntett.
Selv om du får en vanntett løsning med både fliser og vinylbelegg, skiller alternativene seg noe når det kommer til egenskaper. For at badet skal være vanntett med fliser, må man ha membran under flisene, da det er membranen som gjør gulvet vanntett. Dette i motsetning til vinylbelegg som i seg selv er vanntett. Hvis man i etterkant mistenker fuktskader, kan dette enkelt sjekkes ved bruk av en vakuumpumpe hvis man har vinylbelegg. Vinylbelegg er derfor en enkel løsning, men det foretrekkes også av mange fordi selve belegget er mykt og behagelig å gå på, og det kan for eksempel redde mobiltelefon eller andre skjøre gjenstander man mister i gulvet. Med vinylbelegg slipper du dessuten fugene som kommer med fliser og dette kan i tillegg gjøre rengjøringen noe enklere.
I noen tilfeller er det ønskelig å rive opp eksisterende gulv før man legger nytt gulvbelegg, men hvis badegulvet allerede er i god stand og er fri for fukt, er det ikke alltid nødvendig å rive opp alt. Noen ganger kan man legge vinylbelegg på eksisterende overflate. Om du fra før av har fliser, er det svært viktig at du sjekker om det er fukt i underlaget eller ikke før du legger vinylbelegg på toppen. I tillegg må gulvet rengjøres grundig, sparkles og du bør legge på primer både før og etter du har sparklet. For å unngå ujevnheter må sparklingen utføres med forsiktighet. Om du skal legge vinyl på toppen av eksisterende vinyl, må du også sørge for å vaske grundig og påføre primer.
Gulvbelegg er bare et av flere gode alternativer som finnes i dag og ofte er det smak og personlige preferanser som avgjør om man går for gulvbelegg, fliser eller kanskje mikrosement. Det store utvalget vinylbelegg som i dag finnes med forskjellige farger, mønstre og etterligninger gjør uansett at du sannsynligvis kan finne noe som faller i smak hvis du skulle foretrekke vinylbelegg på badet.
Prisen for å legge vinylbelegg på badegulvet kan variere mellom hvert enkelte tilfelle, men i gjennomsnitt ser vi at en pris på rundt 15.000 kroner for vinylbelegg på et bad på cirka 10 kvadratmeter er en normal pris. Denne omtrentlige prisen inkluderer alt av materialer og arbeidskostnader for å få jobben utført av profesjonelle fagfolk. Vinylbelegg som materiale varierer noe i pris. De billigste typene kan koste så lite som 300 kroner per kvadratmeter, mens mer kostbare alternativer kan koste over 700 kroner per kvadratmeter. Når det gjelder arbeidskostnader kan du ta utgangspunkt i en pris på mellom 1.000 og 1.500 kroner per kvadratmeter.
Som nevnt er dette bare omtrentlige priser og de kan variere en del avhengig av hvordan de ulike prisfaktorene spiller inn i ditt konkrete prosjekt. Størrelsen på badet ditt vil i stor grad påvirke prislappen, da større bad krever større mengder vinylbelegg og arbeidet med å legge det nye gulvet vil ta lengre tid. Et problem med vinylbelegg er at belegget kun tåler begrenset varme fra varmekabler. Skal du ha varmekabler under vil kostnadene bli noe høyere og arbeidet kan ta lengre tid. I tillegg avhenger prisen av på om du velger et rimelig vinylbelegg eller noe mer eksklusivt. Prisvariasjonene for vinylbelegg er imidlertid mye mindre enn for fliser. Fliser kan koste alt fra 100 kroner til over 2.500 kroner per kvadratmeter, så du kan i større grad påvirke prisen selv hvis du velger fliser.
Hvis budsjettet ditt er begrenset, kan du vurdere å kjøpe en rimelig type gulvbelegg, men det er viktig at belegget holder tilstrekkelig høy kvalitet slik at du unngår fuktskader. Du kan med fordel spørre om tips fra entreprenør når du skal velge vinylbelegg, da håndverkere som regel har kunnskap og erfaring med bruk av denne typen produkter. Hvis du skal legge gulvbelegg som en del av en større renovasjon eller bygging av nytt bad, vil gulvbelegget sannsynligvis bare utgjøre en begrenset del av det totale budsjettet. Noen ganger kan man få materialer og produkter til en billigere pris hvis man kjøper større mengder materialer eller produkter hos en og samme forhandler og på den måten får rabatt.
Det å legge vinylbelegg på gulvet går ofte raskt sammenlignet med andre alternativer, men det er viktig at man tar seg tid til å måle opp nøyaktig. Det kan ta rundt 5 timer å legge vinylbelegg på et rom som er cirka 15 kvadratmeter stort. For å unngå fuktskader og mugg er det imidlertid svært viktig at man tar seg god tid til å klargjøre underlaget når man legger vinylbelegg. Når belegget er lagt må limet tørke en stund. Normalt kan man gå på et nytt gulv med vinylbelegg etter cirka 12 til 24 timer, og det kan være lurt å vente enda litt lengre før man plasserer tunge møbler på gulvet. Tidsbruken avhenger også av hvor mange fagpersoner som jobber med prosjektet samtidig.
Ofte legger man gulvbelegg i forbindelse med en større renovering eller oppussing. Når man renoverer et helt bad går det gjerne 2 til 6 uker til sammen før badet er ferdig, avhengig av hvor komplisert arbeid som skal gjøres er og hvor omfattende prosjektet er. Legging av vinylbelegg utgjør normalt bare en liten del av denne tiden. Som regel tar det likevel lengre tid å legge fliser, noe som krever nøye oppmålinger og tilpassing av fliser, samt arbeid med fuger. Mikrosement er også et alternativ som blir stadig mer populært, men arbeidet med å legge mikrosement er nokså komplisert, da det skal legges flere lag som skal tørkes. Til sammen tar det fort en uke å legge mikrosement på badet. Gulvbelegg er derfor en rask og enkel løsning sammenlignet med alternativene.
Hvis du ikke er sikker på om du skal ha gulvbelegg, fliser eller mikrosement på badegulvet, kan det være lurt å gjøre deg kjent med de ulike fordelene og ulempene som kan knyttes til de forskjellige løsningene. Her ser vi nærmere på fordeler og ulemper med vinylbelegg.
Den kanskje viktigste fordelen med vinylbelegg er at det er en helt vanntett og sikker løsning for våtrom. Siden det er belegget i seg selv som er vanntett, trenger du heller ikke å styre med å legge membran under belegget. Det stilles krav i lov og forskrift om at badet skal være vanntett, og vinylbelegg er en god løsning som tilfredsstiller alle kravene. I tillegg setter mange pris på det at vinylbelegg er enklere å rengjøre sammenlignet med fliser.
En annen fordel er at gulvbelegg er mykt. Det er gjerne mer komfortabelt å gå på og sjansen er større for at kostbare objekter går i stykker hvis du mister dem i et baderomsgulv av fliser. Hvis du har små barn hjemme, kan dette også være noe å ta i betraktning. Enten de mister noe i gulvet eller faller og slår seg, går det gjerne bedre om man har et mykt gulvbelegg.
Gulvbelegg er som regel noe rimeligere enn alternativene, selv om du også kan få en god pris på fliser hvis du velger en rimelig type fliser. Arbeidet med å legge vinylbelegg er imidlertid mindre krevende og går gjerne fortere slik at du kan spare en del utgifter til fagfolk ved å velge vinylbelegg.
En viktig grunn til at mange velger bort vinylbelegg er varmebegrensninger. Skal du ha gulvvarme på badet må du være obs på at vinylbelegg vanligvis bare tåler et sted mellom 27 og 35 varmegrader, men den øvre grensen varierer noe fra den ene produktet til det andre. Om belegget utsettes for mer varme enn det tåler, kan det bli misfarget eller skadet. Mange velger også fliser eller mikrosement i stedet fordi de mener det ser enda mer eksklusivt ut, men det handler mest om smak og behag, så hvis du finner et vinylbelegg med et utseende du er fornøyd med, kan det bli vel så flott som alternativene.
Selv om det er mulig å legge gulvbelegg selv, bør man ikke gjøre det på badet eller andre våtrom. Mange fristes til å spare litt penger på å gjøre jobben selv, men for våtrom stilles det en rekke krav knyttet til legging av gulvbelegg som ikke er så lett å følge hvis man ikke har riktig kompetanse og erfaring. Det er først og fremst byggteknisk forskrift man skal forholde seg til ved arbeid på våtrom, men den såkalte våtromsnormen er også relevant. Våtromsnormen administreres av fagrådet for våtrom og inneholder en rekke løsninger som man allerede vet tilfredsstiller kravene i byggteknisk forskrift. Det er frivillig å følge våtromsnormen, men ikke byggteknisk forskrift.
Når man skal legge vinylbelegg på våtrom må for eksempel den relative fuktigheten være på maksimalt 75% RT. Ved montering skal relativ fuktighet være på 30-60 prosent og det må være varmere enn 18 plussgrader. Belegget må også akklimatiseres i romtemperatur et døgn før det monteres, og gulvvarmen skal ha vært slått av i minst et døgn før man begynner å montere vinylbelegg. Det stilles også flere andre krav. For å være helt sikker på at du tilfredsstiller kravene, bør du engasjere en baderomsentreprenør som har kompetanse og erfaring med å legge gulvbelegg. Når du engasjerer entreprenør bør du få med i avtalen at arbeidet skal utføres i henhold til våtromsnormen.
Ved å engasjere profesjonelle fagfolk fremfor å prøve deg frem selv, kan du være helt trygg på at badet blir fri for fukt og at det tilfredsstiller kravene i lov og forskrift, samt faglige standarder. Etter at prosjektet er fullført vil du motta dokumentasjon på arbeidet som er gjort. Dette er verdifull dokumentasjon som du ikke får om du gjør jobben selv, og som du kan ha bruk for hvis det skulle komme fuktskader på badet en gang i fremtiden eller hvis du skal selge huset en dag.
Avslutningsvis har vi samlet opp noen gode råd som er viktige å huske på for at prosjektet med å legge gulvbelegg skal bli vellykket.
Mange som ønsker en liten forandring lurer på om de kan male gulvbelegg. Dette vil gi en ny farge og en forvandling av et rom til en rimelig pris. Det er mulig å male de fleste typer gulvbelegg, men dette anbefales ikke på våtrom. Hvis du skal male vinylbelegg i andre rom, bør du først forhøre deg med malingsprodusenten. På enkelte typer vinylbelegg kan maling fort sprekke og flasse av.
Når du skal finne et vinylbelegg til badet ditt, lønner det seg å sjekke utvalget hos flere forhandlere. Populære forhandlere av våtromsbelegg inkluderer blant andre Megaflis og Fargerike, men det finnes mange andre som selger vinylbelegg, og sjansen er større for at du finner noe du kan være fornøyd med til en rimelig pris hvis du har god oversikt over markedet. Er du heldig, kommer du over gode tilbud eller kampanjer som gjør innkjøpet enda billigere.
Vel så viktig er det å finne en dyktig baderomsentreprenør som kan utføre jobben. For at du skal ha best mulig sammenligningsgrunnlag anbefaler vi at du henter inn pristilbud fra flere entreprenører og sammenligner alternativene dine på pris og kvalitet. Det er ikke så lett å vite på forhånd hvem som er dyktige, men entreprenøren bør ha Sentral Godkjenning og våtromsgodkjenning for å utføre denne typen arbeid.
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte oppussingsvalg