Vil du vite mer om varmekabler på badet? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om varmekabler på badet, hvor mye det koster, hvilke fordeler og ulemper som forbindes med denne varmeløsningen, hva som er viktig å huske på når man skal legge varmekabler, og mye mer. Med varmekabler får du en jevn og behagelig temperatur på badet, samtidig som du kan redusere strømforbruket. Visste du at varmekabler må installeres av elektriker? Vet du hvilke typer gulv som har varmebegrensninger? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Stadig flere kjøper varmekabler til badet, gjerne i forbindelse med en oppussing eller større renovering. Og det er gode grunner til det. På kalde vinterdager er det svært behagelig å våkne opp til et badegulv som er ferdig oppvarmet. Dette føles godt på føttene og i resten av kroppen, men varmekablene gir også en jevn og god temperatur i hele rommet siden varmen stiger fra gulvet og oppover. Ofte er alternativet å ha vanlige varmeovner på badet, men med varmekabler kan man vanligvis ha temperaturen litt lavere og likevel føle seg varm nok.
Varmekabler egner seg for bruk i de aller fleste gulv, enten man har parkett, fliser, tregulv, linoleum, stein eller andre typer. Måten vi bygger gulv på i dag skiller seg noe fra måten vi gjorde det på for en stund tilbake. I dag er det for eksempel vanlig at varmen plasseres høyere opp. Varmekabler er fleksible i den forstand at de kan tilpasses de fleste tekniske utfordringer man har. Du får varmekabler med alt fra 120 til 2.600 watt, men med noen typer gulv er det begrensninger knyttet til maksimal temperatur. Det gjelder for eksempel på tregulv, laminat og parkett, men også for vinylbelegg som mange har på badet.
Det finnes i hovedsak tre forskjellige typer gulvvarme:
Nedstøpte varmekabler er mest utbredt og brukes som regel under fliser på badet og i andre rom. Vanlige nedstøpte varmekabler er populære blant annet fordi det er nokså enkelt å legge dem, installasjonen koster ikke særlig mye og går gjerne fort. I tillegg forventes slike varmekabler å vare lenge uten at du trenger å reparere og vedlikeholde. Man kan få med moderne termostater som gjør det enda enklere å holde en jevn temperatur på badet.
Nedstøpte varmematter består av et nett med varmekabler. Disse er ofte nyttige hvis du holder på å pusse opp da du ikke trenger å pigge opp betonggulv for å legge varmemattene.
Varmefolie har også blitt mer populært de siste årene, men disse egner seg best på tørre rom. På badet er varmekabler det vanligste valget, men hva slags gulv du har på badet kan ha implikasjoner for bruk av varmekabler. Under fliser anbefales gjerne en maksimal effekt på 150 - 160 watt per kvadratmeter, mens på gulvbelegg bør man ikke ha mer effekt enn cirka 100 watt per kvadratmeter for å unngå skader og misfarging på belegget. Når man legger varmekabler på badet, må man også være oppmerksom på varmehindre. Dette er objekter som badekar, sluk, rør eller skap, som man ikke skal legge varmekabler i nærheten av.
Hvor mye du må betale for varmekabler avhenger først og fremst av hvor stort badet ditt er og hvor stort område varmekablene skal dekke. Prisene for varmekabler varierer noe, men de fleste ender opp med å betale omkring 1.000 til 2.000 kroner per kvadratmeter område med varmekabler. Prisen inkluderer både selve varmekablene og arbeid med å legge dem.
Noen prosjekter er mer kompliserte enn andre og derfor ser vi også noen prisforskjeller. For eksempel er noen bad mer kompliserte i utformingen, noe som gjør legging av varmekabler noe vanskeligere og mer tidkrevende. Dette kan gjøre prosjektet litt dyrere. Effekten du velger på varmekablene kan også ha betydning for prisen.
Prisen avhenger av størrelse på badet, men ofte kan selve kvadratmeterprisen bli litt lavere hvis du skal legge varmekabler på større områder eller i andre rom enn badet i tillegg. Sammenlignet med andre alternativer ser vi at varmefolie ofte er litt dyrere enn vanlige varmekabler som følge av at materialene koster mer. Selve installasjonen er nokså enkel i begge tilfeller.
Valg av elektriker er også en faktor som kan være viktig for prisen du får. Elektrikere varierer også i pris og du kan fort spare en del penger hvis du finner en rimelig elektriker. Du får først en konkret pris for hele prosjektet etter at du henter inn pristilbud fra en elektriker. For å kunne sammenligne alternativene dine, kan det likevel være lurt å hente inn pristilbud fra flere elektrikerfirmaer.
Du kan velge å kjøpe varmekablene og elmateriell som trengs på egenhånd og få en elektriker til å ta seg av installeringen, men det er sjeldent mye å spare på dette. Ofte er det tryggere å ta kontakt med en elektriker først. Da kan du få gode tips om hvilken type varmekabler som er gode og som egner seg for bruk på akkurat ditt bad. Merk at det er prisforskjeller på ulike typer varmekabler, men også på elektrikere. Prisforskjellene på elektrikere kan variere noe fra by til by og være avhengig av konkurransesituasjonen der du bor. Større elektrikerkjeder er mange ganger rimeligere enn lokale aktører, men det er ikke alltid tilfellet. Derfor er det lurt å undersøke markedet på forhånd for å oppnå best mulig pris.
Det tar vanligvis ikke så lang tid å legge varmekabler. Normalt kan man legge omkring 40 kvadratmeter med varmekabler på en dag, så tidsbruken vil avhenge av hvor stort badet ditt er, men også andre faktorer kan spille inn, for eksempel hvordan badet er utformet og hvor komplisert arbeidet er på akkurat ditt bad.
Mange legger varmekabler i forbindelse med at de pusser opp eller renoverer badet, noe som i seg selv er et mye større prosjekt enn bare å legge varmekabler. Å pusse opp et bad kan ta alt fra 2 uker til over 6 uker for mer omfattende prosjekter. I denne sammenhengen blir det å legge varmekabler bare en liten del av prosjektet. Den totale tidsbruken på oppussing av bad kommer naturligvis også an på hva du tenker å gjøre med badet, samt hvor omfattende og komplisert prosjektet er.
Det er særlig aktuelt å legge varmekabler hvis man skal ha et nytt gulv på badet og man uansett skal bytte eksisterende gulv. Ofte står valget da mellom fliser og vinylgulv. Det å legge et vinylgulv går ganske kjapt og det tar sjeldent mer enn cirka 5 timer å legge vinylbelegg på et 15 kvadratmeter stort bad. Arbeidet med fliser er gjerne mer komplisert på grunn av arbeid med membran, fuger, kapping og tilpassing. Det lønner seg å gjøre grundige forberedelser og planlegge godt sammen med entreprenør når man skal pusse opp badet, slik at du unngår unødvendige forsinkelser. Vær oppmerksom på at enkelte oppussingsprosjekter krever tillatelse fra kommunen. I slike tilfeller er det lurt å søke i god tid for å unngå at søkeprosessen gjør at oppussingsprosjektet må utsettes.
Hvis du er på vippen og ikke riktig vet om du skal ha varmekabler eller ikke, kan det være greit å se nærmere på de ulike fordelene og ulempene med varmekabler. Det går vi nærmere inn på her.
Den viktigste fordelen med varmekabler er at du får en jevn fordeling av varme på badet ditt. Med en vanlig varmeovn vil enkelte deler av badet være varmere enn andre, og temperaturen kan oppleves annerledes på ulike steder avhengig av hvor varmeovnene er plassert. I tillegg bruker varmeovner på veggen generelt mer strøm enn varmekabler. Undersøkelser har vist at man kan spare cirka 10 til 15 prosent på lavere strømforbruk hvis man bruker varmekabler i stedet for varmeovn.
En annen fordel med varmekabler er at de ikke tar opp plass på badet på samme måte som en varmeovn. Det gir deg mer plass som du kan bruke som du vil og du står friere til å ommøblere badet slik du selv ønsker uten for mange begrensninger. Mange som har små barn i huset anser også varmekabler som et tryggere alternativ og de slipper å fortelle barna at de ikke må ta på den varme ovnen på veggen.
Kjøper du varmekabler med en termostat er det dessuten svært enkelt å kontrollere temperaturen på badet etter ditt eget behov. Om du skal reise bort eller du ikke trenger varme fra gulvet på enkelte årstider, kan du enkelt slå av eller senke temperaturen. På den måten har du også bedre kontroll på strømforbruket. Enkelte typer gulv, som vinylgulv, tåler ikke for mye varme, men med termostaten kan du hele tiden sørge for å holde temperaturen under det maksimale vinylgulvet tåler.
En ulempe med varmekabler er at det kan være litt mye jobb med å legge dem siden man må fjerne eksisterende gulv. Derfor er det ofte noe som gjøres når man uansett skal skifte gulv i forbindelse med en større renovering eller hvis man skal bygge et helt nytt bad fra grunnen av. Videre er ikke varmekabler ideelt for alle typer gulv. Som nevnt må du forholde deg til varmebegrensninger blant annet på tregulv og under vinylgulv.
En annen ulempe med varmekabler er at man ofte "glemmer" å skru dem av når man ikke bruker dem, og noen ganger er det dårlig isolert mot grunnen, noe som kan føre til økt strømforbruk. Dette kan man likevel unngå ved å være mer bevisst på når varmekablene skal være av og på. Varmekabler kan også være noe trege med å regulere varmen i rommet sammenlignet med vanlige varmeovner.
For mange kan det være dyrt å investere i varmekabler og da lurer de ofte på om varmekabler er noe man kan installere selv for å holde kostnadene nede. Spesielt hvis en er litt praktisk anlagt og har erfaring med byggearbeider tidligere, tenker man kanskje at dette er noe som lar seg gjøre uten profesjonell hjelp. Noen ønsker også å legge varmekablene selv og deretter kontakte en elektriker som kan gå over arbeidet som er gjort og koble varmekablene til det elektriske anlegget. Dette er imidlertid ikke lov. Hvis du skal legge varmekabler må du engasjere en elektriker for å legge varmekabler og koble dem til det elektriske anlegget.
Det er viktig å få profesjonell hjelp fra en elektriker fordi kablene og ledningene må ha riktig jording, isolering og kapsling. Hvis du forsøker deg frem selv, risikerer du at det blir brudd, støt eller kortslutning i varmekablene. Du kan også få varmgang i gulvet hvis noe gjøres feil, og dette kan være brannfarlig. Hvis du skulle være så uheldig at det begynner å brenne, kan det bli veldig dyrt fordi forsikringsselskapet ikke vil dekke tap som er selvforskyldt. Om du ikke kan bevise at varmekablene ble lagt i henhold til gjeldende forskrift av en elektriker, kan du altså fort havne i en økonomisk knipe.
Du kan imidlertid bygge selve baderomsgulvet selv forutsatt at du følger våtromsnormen og reglene i TEK17. I byggebransjens våtromsnorm kan du få gode råd om hvordan du bygger et våtromsgulv i henhold til gjeldende krav, og på den måten kan du sørge for at varmekabler ikke skader materialer i gulvet, samt unngå varmetap.
Oppussinsprosjekter kan være omfattende og tidkrevende og det er mye man skal huske på for at prosjektet skal bli vellykket. Her skal vi se nærmere ting som er viktig å huske på i forbindelse med varmekabler.
For å ivareta sikkerheten er det viktig at du er forsiktig med tildekking av områder der du har varmekabler. Baderomsmøbler, skap, skittentøyskurver og lignende bør plasseres på områder hvor det ikke er varmekabler. Hvis du har varmekabler med mer effekt enn 100 watt per kvadratmeter, må du ikke dekke til områder med tepper eller matter. Om kablene har mindre enn effekt enn 100 watt per kvadratmeter, må du ikke tildekke området med tepper eller andre materialer som er tykkere enn 1 centimeter. Om du skal ha et teppe bør du velge et teppe som har dårlig isolasjonsevne og stor luftgjennomgang.
Som vi har vært inne på bør du ikke overlate jobben med å installere varmekabler til ufaglærte. For å være helt sikker på at aktuelle elektrikere har kvalifikasjonene som kreves, kan du søke dem opp i Elvirksomhetsregisteret. Hvis vedkommende ikke er å finne i Elvirksomhetsregisteret kan de ikke utføre elektrisk arbeid lovlig i Norge. For å finne seriøse aktører kan du også finne ut om elektrikerfirmaet har Sentral Godkjenning. Dette er ikke et krav, men viser at bedriften har riktig kompetanse og betaler skatter og avgifter.
Når arbeidet med å legge varmekabler er utført, må du huske å ta imot alt av dokumentasjon og oppbevare det. Du trenger dokumentasjonen hvis du får kontroll fra el-tilsynet og ved eventuelt salg av bolig eller i verste fall overfor forsikringsselskapet hvis en ulykke skulle skje.
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte oppussingsvalg