Vil du vite mer om baderomsplater? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om baderomsplater, inkludert prisnivå, utvalg, tilbydere og mye mer. Baderomsplater er et pent, rimelig og lett håndterlig produkt. Visste du at du kan montere dem selv? Kjenner du til fellene - og mulighetene? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Baderomsplater, også kalt baderomspanel eller våtromsplater, er estetiske og funksjonelle veggpaneler til badet. Panelene har en innebygget membran som gjør dem vanntette. På bad hvor det skal legges fliser, må en slik våtromsmembran først legges som grunnlag. Baderomsplater er slik enklere å montere samtidig som de oppfyller byggtekniske krav for våtrom. Det betyr at de kan brukes også i dusjhjørnet og ved badekar.
Selv om baderomsplater og våtromsplater kan sies å være det samme, brukes også betegnelsen våtromsplater om en litt annen variant enn de vi sikter til i denne artikkelen. Våtromsplater brukes nemlig også om de platene som brukes som en underliggende konstruksjon når en flislegger, sparkler, maler eller legger mikrosement. I slike tilfeller må platene dekkes med smøremembran i våtsoner og i skjøtene. Denne typen våtromsplater beskytter da mot fukt, men er ikke laget for å synes - noe baderomsplater nettopp er.
Baderomsplater gir gode muligheter for å sette et personlig preg på badet. Du kan velge blant en rekke farger; naturtoner eller knallfarger, slette og glansede overflater, eller du kan gå for røffere strukturer, paneler som imiterer fliser av naturstein, keramikk, paneler som ser ut som sand, hav, marmor… Overflatene er så autentiske du som regel må ta og føle på dem for å finne ut om det er ekte flis eller ikke. Utvalget er riktignok noe større om du velger fliser.
Det finnes også baderomsplater, laminatgulv, som kan legges på gulvet. Det må da sørges for at alle overganger er helt tette.
Du kan kjøpe baderomsplater hos de fleste byggevareforhandlere og mur- og fliseleverandører, for eksempel hos Flisekompaniet, Maxbo, Bauhaus, XL-bygg og Obs BYGG.
Den vanligste kvadratmeterprisen for baderomsplater ligger på mellom 500 og 700 kroner - de aller fleste platene ligger i dette sjiktet. Ofte selges de i pakker med to paneler, da oftest til mellom 1.000 og 2.000 kroner. Ganske ofte legges utvalgte baderomsplater ut for salg, og det vil ofte lønne seg å undersøke markedet og sjekke prisene hos flere leverandører. Husk å undersøke om prisene oppgis i kvadratmeterpris eller stykkpris når du gjør prissammenligninger.
Typisk mål for en baderomsplate er 62 centimeter ganger 240 centimeter. Den er cirka 10 millimeter tykk. Noen plater kommer i ekstra lange lengder, på 2720 eller 3020 millimeter. Platene kan dessuten kuttes til med en sag - sirkelsag eller en fintannet variant. Du får også kjøpt baderomsplater som har samme størrelse som fliser, for eksempel 60 ganger 40 centimeter.
Prismessig vil baderomsplater på et middels stort bad ofte havne på godt under halvparten av produktprisen for fliser; en flislegger må legge både våtromsplater og smøremembran som underlag i tillegg til flisene. Med baderomsplater blir altså monteringsjobben enklere og du sparer arbeidstimer. Dersom du velger å få håndverkere til å montere panelene, vil da den totale kostnadsbesparelsen sammenlignet med flislegging gjerne ligge på rundt 60 prosent. Her kan du regne med timepriser på mellom 500 og 1.000 kroner. Totalprisen vil videre avhenge av badet størrelse og utforming. I tilfeller hvor underlaget krever mye forarbeid, vil prisen på flis og baderomsplater kunne bli ganske lik.
Hvis du trenger det, får du kjøpt fugemasse og monteringslim separat, begge deler med en prislapp på mellom 100 og 300 kroner. Fugemasse brukes for eksempel ved montering av bunnlister, sokkelprofiler, som kan monteres langs gulvet, som forsegler og tilrettelegger for montering av panelene. Disse listene koster gjerne mellom 200 og 400 kroner. Baderomsplatene kan ellers monteres rett på eksisterende vegg eller reisverk uten behov for verken ekstra membran, lim eller fuging. Oppsøk gjerne en forhandler i ditt lokalmiljø for å være sikker på at du har det du trenger av produkter og materialer. Om du bestiller paneler på nettet, vil det videre variere om frakt er inkludert eller ikke.
Våtromsmembran: Våtromsmembran er fuktisolering, en vanntett hinne, som legges bak og under flisene på badet. Den er essensiell for at det ikke skal oppstå fukt- og vannskader. Kravene til våtrom er regulert av byggteknisk forskrift.
Våtromsplater: Våtromsplater brukes som underliggende konstruksjon ved flislegging, eller dersom veggen skal sparkles eller males. På våtrom må disse plantene dekkes med det som heter smøremembran, inkludert alle skjøter. Baderomsplater, som er temaet for denne artikkelen, er komplette systemer hvor denne underliggende beskyttelsen er inkludert i panelene/platene. Sagt enklere: Baderomsplater er ferdige våtromsplater med et pent design, to i én, som ikke skal dekkes med fliser eller andre materialer.
Våtromsnormen: Byggebransjens våtromsnorm, våtromsnormen, er en norm for bygging og renovering av baderom, dusjrom, WC og vaskerom. Målet med normen er å heve kvaliteten på rommet med hensyn til funksjon og levetid. Normen vedlikeholdes i dag av SINTEF Byggforsk og Fagrådet for våtrom.
Byggteknisk forskrift: Formålet med byggteknisk forskrift er å bidra til at bygg og rom bygges og renoveres i samsvar med kravene gitt av plan- og bygningsloven. Det følger av dette at visse oppgaver knyttet til badet alltid skal utføres av sertifiserte håndverkere. Det gjelder arbeid med elektrisitet og varme, inkludert montering av stikkontakter, lys og elektriske koblinger, samt håndtering av vann, kloakk, rør og sluk, og montering av membran. Ved videresalg av boligen bør du sørge for å ha klart dokumenter som viser at arbeider utført på badet har blitt gjort ordentlig, trygt og i henhold til gjeldende forskrift. Dette får du av entreprenøren når arbeidene er ferdigstilt. Å montere baderomsplater på et bad hvor grunnarbeidet allerede er orden, krever ingen slike dokumenter - det er som nevnt, en jobb du kan stå for selv.
Aqualock: Aqualock er en vannlås fra produsenten Fibo, en type låsesystem som gjør at baderomsplatene kan klikkes sammen og på plass slik at veggen blir hundre prosent vanntett og ikke har noen synlige skjøter.
Det er Fibo og BerryAlloc som dominerer markedet for baderomspanel:
BerryAlloc: BerryAlloc er en populær produsent av baderomsplater. De har et stort utvalg interiørløsninger og kan tilby alt fra laminat-, vinyl- og parkettgulv til veggpaneler. Deres produkter har livstidsgaranti, er holdbare og oppfyller gjeldende estetiske og tekniske krav. BerryAlloc baderomspanel har et klikklås system som gjør panelene enkle å montere. De festes i en egen låselist, med spiker eller skruer, som videre skjules ved at neste panel klikkes på plass. Også her slipper du skjøter. Med et av deres 44 paneldesign kan du få vegger som ligner fliser eller annet uten å måtte tenke på lim og fugemasse. Du kan benytte en egen søkefunksjon på nettsiden deres for å finne nærmeste BerryAlloc-forhandler.
Fibo: Fibo, tidligere Fibo-Trespo, er en av de fremste produsentene av vanntette veggsystem og baderomsplater. Deres utvalg består av hundre ulike uttrykk, inspirert av skandinavisk design. De leverer løsninger både for bad, kjøkken og andre rom der veggene trenger ekstra slitestyrke, og hvor det er kjekt å kunne rengjøre veggene raskt og enkelt. Fibos veggpanel kan klikkes sammen med Fibo Aqualock, en type låsesystem som gjør monteringen enkel og skjøtene vanntette. Firmaet lover at ved hjelp av dette låsesystemet, vil monteringsjobben gå fem ganger så raskt som ved flislegging. Videre er baderomspanelene fra Fibo godkjente i henhold til våtromsnormen, fås med 15 års garanti og fremstilles for øvrig av tresorter fra skog som er bærekraftig forvaltet. Fibo baderomsplater selges hos en lang rekke lokale byggevarehandler.
Forhandlerne listet opp under selger flere baderomsplater i det laveste prissjiktet, ofteste rundt 500-600 kroner, og noen varianter til opp mot 800 kroner. Det er ikke uvanlig å se utvalgte plater nedsatt i pris under kampanjer. Blant annet derfor kan det lønne seg å undersøke prisene hos flere før du gjør innkjøp.
XL-bygg: Byggevarekjeden XL-bygg får jevnt over gode anmeldelser i sosiale medier. På nettsiden har de en egen kalkulator som hjelper deg å regne ut hvor mange baderomsplater du vil trenge på badet ditt. XL-bygg selger blant andre Fibo-produkter og har cirka 30 ulike paneler.
Obs BYGG: Butikkjeden Obs-bygg har mange fornøyde kunder, ifølge rangeringer på kjente nettplattformer og i sosiale medier. Her finner du et relativt bredt utvalg baderomsplater, med rundt 60 ulike design.
Megaflis: Også Megaflis er en butikkjede som selger baderomsplater, og som gjør det jevnt over godt på rangeringer på for eksempel Google. Her kan du velge blant rundt 20-30 ulike design.
Right Price Tiles: Denne butikkjeden rangerer jevnt over høyt, ifølge anmeldelser tilgjengelig på kjente nettplattformer og i sosiale medier. De selger baderomsplater fra Fibo, et mindre utvalg, i det laveste prissjiktet.
Maxbo: Maxbo selger baderomsplater fra både Fibo og BerryAlloc. Her finner du et stort utvalg i hele prissjiktet. Deres utsalgssteder får jevnt over gode anmeldelser, ifølge Google.
Kvik: Vi kan også nevnte Kvik, som kan hjelpe deg å finne inspirasjon: Denne kjøkken- og baderomsforhandleren hjelper deg med planlegging av nytt bad, og de selger hele baderomsløsninger i en rekke stilarter. Du kan oppsøke fagfolk i en lokal Kvik-butikk for å få hjelp med å sette i gang, og sette opp budsjett. Du kan også bestille et eget møte. Det er uforpliktende og koster ingenting. Videre kan du velge å gjøre deler av jobben selv eller å få full service med monteringshjelp. Kvik får for øvrig jevnt over gode tilbakemeldinger fra sine kunder - det viser søk på kjente nettplattformer og i sosiale medier.
Rørlegging, elektroinstallasjoner og membranarbeid skal alltid utføres av sertifiserte fagfolk - rørlegger, elektriker og flislegger. Dersom du tenker å endre på selve konstruksjon på badet, bør du ta kontakt med en arkitekt eller en ingeniør. Men, hvis du er litt nevenyttig og har tid og lyst, kan du montere våtromspanel selv - det er de beregnet for. Ved å oppsøke byggevarehus, baderomsbutikker eller lignende, kan du stille spørsmål og sørge for å få kjøpt inn de produktene og tilleggsproduktene du trenger. Dette kan gjelde skruer, fugemasse, monteringslim, bunnlister og egne rengjøringsmidler.
Baderomsplater leveres ferdig med en type membran som gjør at de kan festes direkte på stenderverket, eksisterende betong eller flisevegg. Det forutsetter at underlaget er klargjort og flatt. Husk at veggene må monteres etter at gulvmembranen er montert - noe som er aktuelt dersom du skal bytte ut veggpanelene i forbindelse med renovering av badet. Membranen skal gå et lite stykke opp fra gulvet langs veggene, minst 15 centimeter. Videre må da veggplatene gå på utsiden av denne igjen slik at vann som siler ned langs veggene, renner på riktig side og blir ledet til sluket. Det er ellers viktig at baderomsplater ikke legges utenpå vegger med fuktskader.
Alt du trenger, utover selve platene, er drill, sag, vater og målebånd. Videre er det viktig at du følger monteringsanvisningen fra leverandøren. Mange leverandører har også publisert egne monteringsanvisninger på video på sine nettsider. En annen mulighet er å søke opp produktet og anvisningene på Youtube.
Hvis du har lite erfaring med oppussing og renovering av bad, bør du ikke gjøre inngrep i veggene og gulvet som går på tetthet, skjøter og overganger hvor det vil kunne oppstå lekkasjer; kontakt fagfolk hvis du er usikker. Badet regnes nemlig som det dyreste rommet å bygge og renovere, og det kan raskt bli svært kostbart om noe skulle gå galt. Dersom du har montert baderomsplatene selv og det oppstår lekkasjer på badet, kan du ende med avkortning på forsikringen. Det sikreste er å engasjere et firma, en godkjent våtromsbedrift. Da kan du være trygg på at anvisningene i våtromsnormen blir fulgt. Det bør i tillegg brukes baderomspanel eller våtromsplater med SINTEF Teknisk Godkjenning. Denne godkjenningen angir at produktet tilfredsstiller kravene i byggteknisk forskrift.
Hvis du etter noen år går lei av de opprinnelige fargene og mønstrene på baderomsplatene, kan du male over panelene, da med en type maling som er tilpasset våtrom. Baderomsplater gir altså gode muligheter for variasjon og oppgradering. De leveres både i ensfargede varianter, med mosaikk, som etterligninger av naturstein eller andre typer fliser - i mange ulike størrelser. Baderomsplater er i seg selv vanntette, og de tåler store temperatursvingninger. Platenes overflate, som fås uten fuger, gjør dessuten veggene lette å vaske og tørke av.
I utgangspunktet er det enkelt å montere baderomsplatene på egenhånd. Det viktigste er at du følger monteringsanvisningene og sørger for at overgangen ned mot gulvet er tett. Husk at du alltids kan bestille hjelp fra håndverker, eventuelt via leverandøren som har egne kontakter.
Baderomsplater har, som du nå vet, en overkommelig pris sammenlignet med fliser, men også med mikrosement. Et nytt bad, sjekket og sikret mot råte, og med nye veggpanel, er dessuten en god investering. Å pusse opp badet, særlig når det er snakk om et eldre bad som i alle fall ville ha trengt en omfattende oppdatering av det tekniske i nær fremtid, vil kunne gi boligen en betraktelig verdiøkning.
Ta gjerne garantitid med å betraktningene når du velger leverandør. Vanligvis er denne på 15 år, mens noen har livstidsgaranti. For øvrig består baderomsplatene av en kompakt form for laminat; så lenge panelene er montert riktig, utgjør de en solid løsning for baderomsveggene og er et like holdbart alternativ som fliser. Forskningsinstituttet Sintef anbefaler for øvrig en generell renovering av baderom, inkludert røropplegg og det elektriske systemet, etter 20 til 30 år.
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte oppussingsvalg