Vil du vite mer om flislagt bad? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om flislegging av bad, hva det koster, hva du har å velge mellom, og mye mer. Å velge riktige fliser kan gjøre mye for romfølelsen. Visste du at du kan legge flis på flis? Er du klar over hvor mye tid du bør beregne når badet skal flislegges? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Det finnes et hav av ulike fliser til badets gulv og vegger, enten du vil ha små, store eller mosaikkfliser. Det finnes heksagonfliser, kvadratiske fliser, rektangulære fliser og fiskebeinsfliser. De kan være polerte eller ruglete, ensgarfede eller mønstrete - de kan til og med ha tredimensjonal dybde. Et flislagt bad kan ha et urbant uttrykk, en skandinavisk og naturnær stil eller gi følelsen av å være på spa.
Når du skal legge nye fliser, er det greit å ta en vurdering av behovet for en teknisk oppgradering, og eventuelt samkjøre prosjektene. Sintef gir en generell anbefaling om å oppgradere når badet er mellom 20 og 30 år gammelt. Hvor lang levetid du kan regne med for et flislagt bad, avhenger av underlaget, våtromsmembranen og tilstanden på installasjoner som rør og avløp samt elektriske komponenter. Men rør og fliser vil faktisk kunne vare i bortimot 40 til 50 år hvis arbeidet er utført ordentlig og badet er tett. Og kanskje handler flisleggingen mer om et estetisk løft enn om at de gamle flisene ikke holder stand. I så fall kan du vurdere å legge et nytt fliselag utenpå det eksisterende.
Du kan gjøre innkjøpene dine hos blant andre Flisekompaniet, Byggmakker, Right Price Tiles, Megaflis og Fagflis Oslo. Flislegger kan du bestille via forhandlerne av fliser, eller ved å oppsøke for eksempel flisleggeren Flis og Våtrom, rørleggeren Oslo Bad & Renovering eller gå via Kvik, en kjent leverandør av baderomsløsninger.
Hvis vi tar utgangspunktet i et bad på fem kvadratmeter, kan vi anslå at prisen på flislegging vil havne på mellom 15.000 og 30.000 kroner når vi inkluderer både materialer og arbeidskraft. Men prisene varierer fra prosjekt til prosjekt, særlig fordi fliser finnes i ulike prisklasser. Videre går prisvariasjonene på rommets størrelse, flisenes form, størrelse, stil og kvalitet, og valg av håndverkere. Hobbyhåndverkere med nok kunnskap vil kunne spare en del på å gjøre hele eller deler av jobben selv.
Kvadratmeterprisen for fliser varierer fra cirka 300 til 4.500 kroner, og profesjonelle flisleggere har timepriser i intervallet 500 til 1.000 kroner. Totalprisen for å pusse opp et flislagt bad vil gjerne havne på rundt 275.000 kroner.
Dersom du ønsker å sette bort jobben, kan du bruke anbudstjenester på nett som PusseOppBad. Her kan du hente inn pristilbud fra flere kvalitetssikrede aktører og be om en befaring som i det fleste tilfeller er gratis. Når du sammenligner pristilbud, er det lurt å undersøke hvilke punkter som inngår, uten å se seg blind på totalprisen. Deretter kan du bruke den innsamlede prisinformasjonen i en eventuell forhandling. Du ønsker å leie inn et firma som kan vise til mange vellykkede prosjekter, og som kan bevise at de tidligere har flislagt baderom på en effektiv og prisgunstig måte.
Selve flisleggingen tar gjerne rundt to-tre dager for profesjonelle flisleggere. Videre vil det typisk ta omkring fire uker å totalrenovere badet, inkludert flislegging. Mindre omfattende prosjekter kan ta ned mot to uker, mens mer kompliserte prosjekter fort kan ta seks uker eller mer. Størrelsen på badet og kompleksiteten på arbeidet er avgjørende for varigheten. Hvis grunnforholdene må forbedres, for eksempel ved råteskader, vil det kunne legge til både dager og uker. Det er også greit å regne med at populære fagfolk kan ha ventelister.
En erfaren entreprenør vil ofte kunne gjennomføre arbeidet på kortere tid enn en som ikke har gjennomført like mange lignende prosjekter tidligere. Jo flere fagfolk som jobber med renoveringen, jo raskere vil det dessuten gå.
En totalentreprenør har som en av sine hovedoppgaver å organisere et renoveringsprosjekt slik at en unngår unødvendig ventetid. Om en flislegger må vente med utføre sine oppgaver til en annen håndverker er ferdig, vil dødtiden bli fakturert for og totalprisen øke. Godt samarbeid og en klar fremdriftsplan er med andre ord avgjørende for et prisgunstig resultat. Dette er argumenter for å organisere baderomsprosjektet som en totalentreprise, med mindre du kjenner deg trygg på at dette er en jobb for deg.
Du trenger ikke sende inn en byggesøknad til kommunen om du skal flislegge og legge membran på i et eksisterende våtrom. Det blir aktuelt først dersom det skal bygges et nytt bad i et rom som ikke fra før av er lagt opp som våtrom, eller dersom selve romløsningen skal endres og vegger slås ned. Ved søknadspliktige prosjekter bør søknaden sendes inn i god tid før prosjektstart. Mange saker avgjøres etter tre uker, men noen først etter 12.
Når det gjelder baderom, er det lurt å være sikker på hva du ønsker deg, og hva du har behov for - og det før oppussingen settes i gang. Badet er det dyreste rommet å bygge og renovere, og det må planlegges nøye for røropplegg og vanntilførsel. Det skal også legges våtromsmembran i vegger og gulv, med mindre det kan vises til at membranen og underlaget vil holde i flere år til. Grunnlag og dekke på bad er relativt kostbart å endre på - så bruk nok tid, slik at du finner en stil og en løsning du kan være fornøyd med lenge. Start gjerne planleggingen med å ta nøyaktige mål av badet ditt.
Et tips er å bruke nettbaserte baderomsplanleggere, tegneprogrammer, som lar deg lage tegninger og 3D-modeller av badet ditt basert på informasjon du fører inn om det aktuelle rommet, samt velge og vrake blant ulike komponenter, fra badekar til stikkontakt, og teste ut ulike farger, mønstre og stiler på møbler - og fliser eller lignende. Ofte vil du kunne velge fra sortimentslister med tilhørende prisinformasjon. Du kan bruke programmene som en kilde til inspirasjon, eller du kan videreutvikle tegningen din i samråd med en baderomsdesigner.
Både VVS-kjeder og leverandører av baderomsprodukter tilbyr slik planleggingshjelp; de kan hjelpe deg med å finne ut hvilke løsninger som lar seg gjennomføre, og hvordan det kan gjøres på best mulig måte.
Flislegging krever kompetanse, og visse typer fliser vil til og med håndverkere slite med å montere. Det kan eksempelvis være utfordrende å innfri kravene til fall på badegulvet ved legging av fliser i store format. Her må det planlegges og tilrettelegges i forkant, og det gjelder å holde en god dialog med håndverkerne.
Fordeler: Fliser er det klassisk valget for bekledning av gulv og vegger på bad. De gir et vakkert og elegant resultat og finnes i mange eksklusive varianter, samtidig som du får tak i fliser i lavere prisklasser. Fliser er videre slitesterke og enkle å rengjøre. Utvalget er enormt, og større enn for for eksempel baderomsplater.
Utfordringer: Generelt sett kan ikke fliser sies å være det mest økonomiske valget, selv om det finnes varianter også i et lavere prissjikte. Alle fliser har dessuten en viss grad av vannoppsug, og fugene er ikke helt tette. Du er helt avhengig av at våtromsmembran er lagt på riktig måte. Membranen er skjult bak flisene, noe som gjør det vanskelig å oppdage eventuelle lekkasjer. En annen ulempe er at det er dyrt å angre når flisene først er lagt. Husk også at fliser kan være glatte å gå på.
Fordeler: Baderomsplater er et rimelig alternativ til fliser. Disse panelene kan fungere som membran og overflatekledning i ett. Du slipper gipsplater, ekstra våtromsmembran, kledning og fugemasse. Baderomsplater regnes dessuten som enkelt og raskt å legge. De leveres i en rekke former, farger og mønstre.
Utfordringer: Utvalget av baderomsplater er ikke like stort som ved fliser. Det er dessuten ikke like vanlig å bruke dem på baderomsgulvet. Videre er noen panelmønstre imitasjoner av ekte materialer og vil kunne gi et uekte preg.
Fordeler: Mikrosement er kjent for å være et heller rimelig alternativ. Den gir en tynn, vanntett, solid og slitesterk overflate og kan legges på de fleste underlag (men ikke alle). En stor fordel med mikrosement er at du får en ubrutt overflate som er lett å holde ren. Her kan du få plane, pene flater i den fargen du ønsker deg.
Utfordringer: Tørketiden på mikrosement er relativt lang. Materialet er ikke UV-resistent, og det kan ikke legges på alle typer overflater - det kan for eksempel ikke legges på linoleum eller vinyl.
Fordeler: Du kan male eksisterende bekledning på vegger og gulv på bad, inkludert fliser. Det er en rask og rimelig måte å fornye baderommets overflater på. Om du skal male gulvfliser, må flisene først rengjøres grundig. Det kan også være lurt å slipe dem for å gi malingen bedre feste. Deretter skal underlaget grunnes. Husk å benytte maling og andre produkter som egner seg for våtrom.
Utfordringer: Malingen fester seg ikke til silikonfugene. Hvis du ikke vil ta deg bryet med å maskere, kan du legge på nye silikonfuger etter at malingen har tørket.
Under forutsetning av at du vet hva du holder på med, kan du utføre følgende oppgaver selv:
Før de nye flisene legges, må du være sikker på at den underliggende våtromsmembranen er intakt, og at underlaget er stabilt. Du kan også legge nye fliser utenpå de gamle, om de gamle flisene ikke er for slitte - etter 10 år bør du få en vurderingen av underlagets tilstand før du flislegger selv. En måte å undersøke flisene på er ved å banke på dem, sjekke om de sitter ordentlig fast. Om det lyder hult, er flisen løs og må fjernes og erstattes. Videre vil det nye laget med flis naturlig nok gjøre gulvet tykkere, noe du må tenke på i sammenheng med sluket. Sluket må nemlig heves til samme nivå som det nye flisgulvet. Det kan gjøres ved å bruke en forhøyningsring, som det heter.
Men før selve flisleggingen settes i gang, har du en annen viktig jobb: Å velge flis. Denne planleggingsbiten kan det være verdt å bruke litt tid på, i og med at det finnes såpass mange muligheter, og fordi resultatet gjerne skal vare i mange år; arbeidet med å legge nye fliser er relativt omfattende, særlig dersom det skal gjøres endringer på røropplegg eller andre underliggende elementer. Et godt verktøy i denne planleggingsfasen er de digitale tegneprogrammene. Du kan også booke et møte med en baderomsspesialist, få hjelp med planleggingen, avdekke de mulighetene badet ditt gir og få profesjonell hjelp med budsjettet. Vi kan også nevne Bademiljøs budsjettkalkulator for oppgradering av bad som kan gi deg en viss peiling på hva flislegging og annet vil koste.
Faglærte flisleggere forholder seg til byggteknisk forskrift hvis formål er å bidra til at det bygges og renoveres i samsvar med kravene i plan- og bygningsloven. Forskriften angir blant annet hvor mye fall det skal være ned mot sluket på badet, og hvordan våtromsmembran legges korrekt. Om anvisningene i forskriften samt Byggebransjens våtromsnorm følges, kan du være trygg på at badet blir vanntett, og at dusjvannet ikke flyter utover gulvet.
At tiltak på bad utføres korrekt, er viktig; fukt- og vannskader kan føre til store utgifter. Hvis arbeidene på badet ikke er utført i henhold til gjeldende krav, vil nemlig forsikringer og garantier påvirkes negativt. Når du leier inn sertifiserte håndverkere, vil du i etterkant av flisleggingen eller andre oppgaver motta dokumentasjon på at jobben er utført forskriftsmessig. Dokumentene trengs typisk om det oppstår en skadesak, og er nyttige ved et eventuelt boligsalg.
Oppgaver som utelukkende bør gjøres av de med riktig kompetanse er derfor:
Og oppgaver som alltid skal overlates til sertifiserte fagfolk er:
Match: Du kan mikse og matche ved for eksempel å legge store fliser ett sted på badet, og matchende mosaikkfliser et annet sted. Det bryter opp rommet, gir det liv og dybde. Dessuten kan det være utfordrende å legge store fliser på alle deler av badet; å benytte to ulike typer kan være en gunstig måte å gjøre dette på som samtidig gir badet karakter.
Form rommet: Bruk av ulike former og størrelser på flisene kan gjøre mye med helhetsinntrykket av badet ved å påvirke romfølelsen. Store fliser gjør faktisk badet større, spesielt hvis du bruker den samme typen fliser både på gulv og på vegger. Videre vil en liggende avlang flis visuelt sett strekke veggen, noe du kan utnytte på ulike måter for å forlenge eller forhøye badets linjer. Videre kan du skape liv i rommet ved å anlegge en kontrastvegg.
Tidløshet, og i tiden: Store fliser, gjerne keramiske varianter, er populært nå om dagen. Noen våger til og med å gå for fliser i målene 120 ganger 60 centimeter, selv om 60 ganger 60 nok vil passe bedre for de fleste. Utover størrelse kan det være lurt å tenke over at stilrene fliser gir gjerne større sjanse for å virke tiltrekkende på flest mulig kjøpere om du skal selge boligen. Det tidløse gir dessuten større sjanse for at du ikke selv går lei flisenes estetikk etter få år.
Sklisikre fliser: Vurder å velge fliser med sklisikker overflate, en type som har litt friksjon; fliser kan bli veldig glatte når de blir våte.
Tenk holdbarhet: Undersøk forventet levetid på flisene, forhør deg om slitestyrke og garantitid. Det trenger ikke å være så stor forskjell på en billig flis og en dyrere flis dersom de er produsert på samme måte.
Legg flis på flis: Dersom du har et baderom som ikke er for gammelt, og membranen og rørsystemet er velfungerende, kan du legge nye fliser over de gamle flisene. På den måten kan du pusse opp badet til lavere kostnader.
Sjekk innkjøpsavtaler: Før du kjøper inn fliser, og hvis du leier inn et firma, er det lurt å snakke med den aktuelle entreprenøren. Slik kan du få råd av en som kjenner markedet, og som gjerne har egne prisavtaler med sine underleverandører som du kan nyte godt av.
Få befaring: Det kan være lurt å be om en befaring før du setter i gang flisleggingen. Det er liten vits i å legge nye fliser dersom underlaget har råteskader som utvikler seg og krever utbedring. Ved å få en vurdering av tilstanden på de eksisterende tekniske installasjonene i boligen, kan du avsløre hvorvidt det er nødvendig å bytte ut rør og elektriske installasjoner. Kanskje viser det seg at du kan vente flere år med å gjøre større renoveringer, og på den måten kan du spre utgiftene. Å pusse opp et flislagt bad er oftere et resultat av et ønske og ikke av nødvendighet, og da er det ikke nødvendig å bruke masse penger på en totalrenovering.
Planlegg for hele boligen: Generelt er det slik at du kan spare tid og penger på å planlegge for et nytt baderom i tilknytning til kjøkken eller vaskerom, enten vegg i vegg eller over hverandre i ulike etasjer. På den måten kan det lettere tilrettelegges for vanntilgang og fall til avløp. Det blir mindre arbeid, og totalkostnadene for arbeidene på badet blir lavere.
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte oppussingsvalg