Lurer du på hva baderomsplater koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å oppgradere baderomsveggen din, inkludert hvordan du kan spare noen kroner, hva du kan gjøre selv, samt hvorvidt det er verdt det. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Baderomsplater, eller baderomspanel om du vil, utgjør et vanntett veggsystem til badet, bestående av høytrykkslaminerte paneler som tåler vann direkte på overflaten. Veggplatene kan monteres direkte på eksisterende vegg, eller festes på tre- eller stålstendere - det vil si stolpene som utgjør veggkonstruksjonen.
Panelene selges som regel for mellom 500 og 700 kroner per kvadratmeter, eventuelt litt mer eller litt mindre. Å anlegge baderomsplater i stedet for fliser vil som en hovedregel gjøre prosjektet ditt halvparten så dyrt. Den lave prisen skyldes delvis at monteringen er enkel og tar kort tid - det vil si at utgifter til eventuelle håndverkere, antall arbeidstimer å betale for, senkes - og delvis at selve materialet er rimeligere. En vanlig timepris for rørleggere ligger for øvrig på mellom 800 og 1.200 kroner per time.
Nye baderomsplater som du fester selv, vil da koste cirka 3.000 kroner for et bad som måler fem kvadratmeter.
Baderomsplater gir deg altså en god mulighet til å pusse opp badet på en rimelig måte. Samtidig er dette en jobb du kan gjøre selv, noe som også er med på å gjøre det til et kostnadseffektivt alternativ. Jobben med baderomsplater går mye raskere enn med fliser - fem ganger raskere, sies det. Videre finnes det et stort utvalg dekor.
Det finnes en rekke typer og varianter å velge blant, enten du vil ha et tradisjonelt utseende, sterke farger i høyglans eller naturinspirert design, marmor eller betong. Her finnes ulike fargetoner, overflater og teksturer. De fleste forhandlerne har et stort utvalg baderomsplater. Her er noen av dem:
Fibo: Fibo, tidligere Fibo-Trespo, leverer vanntette veggsystem og baderomsplater, og er basert i Norge. De anmeldelsene som er tilgjengelige i sosiale medier, viser at kundene er godt fornøyde med sine “Fibo-bad”. Dette er en av de mest kjente leverandørene av vanntette veggsystemer. Produktene holder høy kvalitet og veggsystemene deres skal være enkle å installere. De har 15 års garanti. Det er også verdt å nevne at dette er et firma med fokus på holdbarhet og miljø. Deres baderomsplater er godkjente i henhold til våtromsstandarden: Byggebransjens våtromsnorm er en frivillig norm som tilsier hvordan bad og våtrom skal bygges.
Fibos veggsystem finnes i et bredt utvalg dekorer fordelt på seks kolleksjoner. Veggpanelene er 11 ganger 600 ganger 2400 millimeter. Noen plater kommer også i ekstra lange lengder på 2720 eller 3020 millimeter. Panelene kan klikkes sammen med Fibos egen Aqualock - Aqualock er en form for lås som fester platene sammen uten at de oppstår sprekker hvor vann kan trenge gjennom.
Alloc: Alloc, med sin produktserie BerryAlloc®, er en belgisk produsent av interiørløsninger for boligprosjekter og selger blant annet baderomsplater. Dette er et firma som får ros fra sine kunder, viser anmeldelser tilgjengelig på kjente nettplattformer. Deres paneler har livstidsgaranti, og firmaet lover lang holdbarhet og enkel montering. Alloc har som mål å redusere sin påvirkning på miljøet.
Montér: Montér-kjeden tilbyr baderomsplater. De får dessuten jevnt over gode anmeldelser på kjente nettplattformer.
Megaflis: Også Megaflis er en butikkjede som selger baderomsplater, og som gjør det godt på rangeringer på for eksempel Google.
XL-Bygg: Butikkjeden XL-Bygg scorer generelt godt for sine byggevarer, som inkluderer baderomsplater. Det viser tilbakemeldingene som du kan lese ved å gjøre et søk på kjente nettplattformer og i sosiale medier.
RightPriceTiles: Denne butikkjeden rangerer jevnt over høyt, ifølge anmeldelser tilgjengelig på kjente nettplattformer. De selger baderomsplater fra Fibo.
Baderomsplater: Baderomsplater tilhører en lavere prisklasse enn både mikrosement og fliser. De glatte overflatene uten skjøter der smuss sitter fast, gjør det også lettere å rengjøre veggen. Denne typen overflate er dessuten mindre utsatt for misfarging og holder godt over tid.
Baderomsplater lages ved at laminat trykkes og herdes på panelet og danner dermed en overflate som holder vann ute. Veggpanel kan monteres rett på eksisterende vegg eller reisverk uten behov for verken gips, lim eller fuging. Med baderomsplater slipper du også å tenke på tilleggsmaterialer som membraner og våtromsplater. De levers ferdig og har disse funksjonene innebygd.
Våtromsmaling: En billig og rask måte å gi badet en liten oppussing, er ved å male baderomsplatene med våtromsmaling - i stedet for å kjøpe nye paneler eller fliser. Om malingen påføres på riktig måte, gjør den overflaten vanntett. Platene skal da vaskes skikkelig og grunnes med en grunning egnet for denne typen krevende overflate. Eventuelt bør du også mattslipe veggene slik at malingen får godt nok festes - god nok heft. Produsentene av baderomsplatene vil ikke kunne gi noen garanti for holdbarheten på malingen. Men vanligvis vil resultatet holde i årevis. Dersom de malte platene kommer i direkte kontakt med vann fra dusjen, vil dette naturlig nok medføre mer slitasje. For å beskytte veggen kan du da vurdere et dusjkabinett.
Før du setter i gang maleprosjekt på badet bør du være sikker på at rommet har god nok ventilasjon, og at det ikke er noen skadelig fukt noe sted. I så fall er det ikke oppussing du bør satse på, men en mer omfattende renovering.
Fliser: Fliser er elegant, eksklusivt og dermed også relativt dyrt. Fordelen er at de gir et hav av utformings- og designmuligheter.
Om du allerede har fliser på badet, men ønsker å pusse opp uten å måtte betale for ny, kostbar flislegging, er det greit å vite at baderomsplater altså fungerer som et solig og økonomisk alternativ: Ved flislegging må det legges en membran som beskytter mot fukt- og vannskader. Det slipper du om du velger baderomsplater, fordi platene eller panelene inneholder et slikt beskyttende lag, leveres ferdig med membran. Panelene kan dermed limes direkte på eksisterende ferdige underlag som fliser eller malte flater.
Mikrosement: Mikrosement gir ofte en lavere sluttsum på oppussingsprosjektet enn flislegging. Men generelt sett er ikke denne typen sement billigere enn å benytte baderomsplater.
Baderomsplatene kommer med ulike design. Noen etterligner rektangulære fliser, andre har flere farger, er ensfargede eller har ulike mønstre. Det finnes i det hele tatt flere hundre designvalg og uttrykk.
Montér, Byggmax, Maxbo, MegaFlis, ObsBygg er alle kjeder som selger baderomsplater. Du kan også kjøpe baderomsplatene direkte fra Fibo eller Alloc. Prisene vil variere noe mellom de ulike leverandørene, og det er ikke uvanlig at utvalgte tilbyderne i perioder har presset prisene på sine paneler. Men prisen per kvadratmeter varierer som regel ikke mer enn med 300-400 kroner. Produsentene opererer oftest med kvadratmeterpriser, mens utvalgte butikker oppgir pris per plate. I blant er både kvadratmeterpris og stykkpris oppgitt.
Butikkjedene nevnt ovenfor, samt produsentene og merkevarene Alloc og Fibo, er noen av de mest kjente firmaene på markedet for baderomsplater. Men husk at det ikke alltid er de største aktørene som vil utgjøre det beste alternativet for deg. Kanskje finnes det en god og billig tilbyder i ditt lokalmiljø. Det er mange å velge mellom, og det kan være greit å få litt hjelp: Et tips er å registrere behovene dine hos oss i PusseOppBad. Da kan du bli kontaktet av kvalitetssikrede tilbydere i området hvor du bor. PusseOppBad er en gratis og uforpliktende digital tjeneste.
Slå til ved tilbud og kampanjer: Billige baderomsplater får du tak i ved å slå til under kampanjer. Baderomsplater legges ut for salg med jevne mellomrom.
Benytt deg av interne prisavtaler: Før du gjør egne innkjøp er det lurt å snakke med det innleide firmaet eller entreprenøren; som regel kjenner de markedet godt og har dessuten egne avtaler mine sine leverandører som vil kunne sikre deg særlig gode produktpriser.
Få en spesialistvurdering: Det kan vise seg lønnsomt å be en spesialist om å gjøre en vurdering av tilstanden på de eksisterende tekniske installasjonene på badet ditt og eventuelt i boligen for øvrig. Du kan nemlig spare mye hvis det viser seg at det ikke er nødvendig å bytte ut rør og elektriske installasjoner, eller dersom flere nødvendige tiltak i boligen kan utføres samtidig på en effektiv og økonomisk måte.
Utfør flere prosjekter på en gang: Det kan nemlig lønne seg å få utført flere prosjekter samtidig, og av de samme håndverkerne.
Se rommene i sammenheng: Du kan spare tid og penger på å ha badet nært kjøkkenet eller vaskerommet, vegg i vegg eller over hverandre i ulike etasjer. Slik kan det nemlig tilrettelegges for enkel vanntilgang og fall til avløp. Det er i det minste noe å tenke over dersom du er i ferd med å bygge nytt. Et annet tips er å planlegge for hele boligen: Kanskje innser du at det er flere rom i boligen som bør pusses opp. Det å pusse opp for eksempel kjøkken, vaskerom og baderommet samtidig, vil kunne senke kostnadene per rom. På den måten vil nemlig arbeidene kunne koordineres og planlegges for å få lagt opp både vann, avløp og elektrisitet på en strategisk og effektiv måte.
Sørg for tett samarbeid: Godt samarbeid mellom de innleide aktørene i et byggeprosjekt er avgjørende for et kostnadseffektivt resultat. Dersom du har valgt å organisere prosjektet ditt som en totalentreprise, vil entreprenøren ha nettopp dette samarbeidet som en av sine viktigste oppdager. Ved delentreprise vil dette ansvaret ligge på deg.
Sett opp et budsjett: Å ha god oversikt over alle utgiftspostene gjør det enklere for deg å unngå unødvendige utgifter og å unngå å sprenge budsjettet. Sørg aller helst for å inkludere en buffer, gjerne på rundt 10 til 20 prosent; ikke alt innen oppussing og renovering av bad er like lett å forutse - plutselig oppdages råteskader som må repareres før det øvrige arbeidet kan gå sin gang.
Tenk langsiktig: Det å velge materialer til badet av en viss kvalitet vil senke behovet for vedlikehold og reparasjoner, og dermed fort utgjøre det rimeligste alternativet på sikt. Før du bestemmer deg for hvilke baderomsplater du vil gå for, må du gjerne forhøre deg om forventet levetid samt garantitid - 15 år til livstid er begge deler vanlig. Et bad som er mer enn 30-40 år vil fort være så gammelt at det ikke lenger vil være i tråd med dagens krav til beskyttelse mot fukt- og vannskader. I dag stilles andre krav til fuktsperrer og membraner enn det gjorde tidligere og enn det eldre bad er dimensjonert for. Vi bruker nemlig mer vann nå enn før.
Vi kommer til hva du kan utføre selv. Men først en liten liste med oppgaver for sertifiserte håndverkere, altså arbeid som du ikke kan gjøre selv, men må overlate til profesjonelle:
Ved videresalg av boligen bør du sørge for å ha klart dokumenter som viser at arbeider utført på badet har blitt gjort ordentlig, trygt og i henhold til gjeldende forskrifter. Dette får du av entreprenøren i etterkant av oppdraget.
Videre er det helt klart penger å spare på å gjøre noe av arbeidet ved en baderomsoppussing selv. Og blant oppgavene du som har tid og lyst har lov til å gjøre, er:
Baderomsplater er laget for å kunne monteres av privatpersoner. Det krever imidlertid litt utstyr: batteridrill, fintannet sag eller sirkelsag, tommestokk og blyant, bor, hullsag og stikksag for å lage eventuelle hull i panelene, samt vater og laser. Platene kan skjæres til, og til det vil du trenge en tapetkniv.
Fordi du med platene kan dekke store områder om gangen, unngår fundamenter som liming og fuging, sparer herding og tørketid, er installasjonen flere ganger raskere enn ved flislegging. Dersom du velger å få fagfolk til å gjøre jobben for deg, vil det også bety at du betaler for færre arbeidstimer.
Forskningsinstituttet Sintef anbefaler en renovering av baderom, inkludert røropplegg og det elektriske systemet, etter mellom omtrent 20 og 30 år. Å pusse opp badet, særlig når det er snakk om et eldre bad som i alle fall ville ha trengt en omfattende oppdatering av det tekniske i nær fremtid, vil kunne gi en relativt stor verdiøkning på boligen din. Et nytt bad, sjekket og sikret mot råte, og med nye veggpanel, er slik sett en god investering.
Baderomsplater har en overkommelig pris, og gir dessuten gode muligheter for å sette et personlig preg på badet. Her du kan få ensfargede vegger, mosaikk, en vegg som ser ut som naturstein eller fliser i ulike størrelser - eller hva med plater som ser ut som sand, badevann eller treverk? Skulle du gå lei etter noen år, kan du male over panelene med maling tilpasset våtrom.
I utgangspunktet er heller ikke det å sette opp baderomsplater selv noen stor eller vanskelig jobb. Det viktigste er at du følger monteringsanvisningene og sørger for at overgangen ned mot gulvet også er tett. Om du er usikker, kan du bestille hjelp fra håndverker, eventuelt direkte fra leverandøren.
Baderomsplater er i seg selv vanntette, tåler store temperatursvingninger og er enkle å holde rene. Så lenge panelene er satt på plass på riktig måte, utgjør de en solid løsning for baderomsveggene, og du vil kunne finne panel-produkter som leveres med livstidsgaranti.
Gjør smarte oppussingsvalg