Lurer du på hva mikrosement for bad koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på mikrosement for bad, inkludert de ulike faktorene som påvirker kvadratmeterprisen, hvilke løsninger som er aktuelle, hvordan du kan spare penger, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Drømmer du om en oppfriskning av badet ditt? Da har du kanskje vurdert å legge mikrosement. Mikrosement er en type fleksibel overflatebehandling som gir overflater på badet eller andre rom et stilig utseende i typisk skandinavisk stil. Mikrosement er en fleksibel sementpuss som er slitesterkt og som dekker 3-4 millimeter når det legges på toppen av fliser og andre materialer. Mikrosement fås i flere tusen forskjellige farger, slik at du sannsynligvis vil finne noe som passer til badet ditt.
Det er særlig populært å legge mikrosement på eksisterende bad hvis man ikke ønsker eller trenger å investere i en totalrenovering. Med mikrosement kan du endre og friske opp badets utseende for en relativt lav pris, sammenlignet med renovering. For å kunne legge mikrosement på eksisterende bad, er det likevel viktig at det ikke er fukt i vegger eller gulv og at badet har membran. Mange velger også mikrosement når de skal bygge et helt nytt bad, og produktet er da et godt alternativ til fliser. Sammenlignet med fliser er det vanligvis enklere å holde badet rent dersom det er lagt mikrosement. Det er også lettere å bytte stil og farger ved en senere anledning.
Prisen for å legge mikrosement avhenger av flere faktorer, men i gjennomsnitt ser vi at prisen normalt ender opp rundt 2.500 - 3.500 kroner for hver kvadratmeter. Denne prisen inkluderer både selve produktet og profesjonell utføring av arbeidet. Hvis du bare skal betale for mikrosementen og legge den selv, må du betale omkring 700 - 1.000 kroner per kvadratmeter. Hvor mye du til slutt ender opp med å betale avhenger derfor av hvor store flater du ønsker mikrosement på, hvor mange kvadratmeter det blir til sammen og om du skal ha mikrosement bare på gulv, eller på veggene i tillegg. Jo flere kvadratmeter, desto mer mikrosement trenger du, og arbeidet vil dessuten ta lengre tid.
Likevel er det slik at kvadratmeterprisen generelt blir lavere hvis det er snakk om flere kvadratmeter. For eksempel kan du regne med en pris på 2.500 - 3.500 kroner for en gulv på 5 kvadratmeter, mens prisen for et stort gulv på 75 kvadratmeter kan koste så lite som 1.000 kroner per kvadratmeter. Det skyldes at det går med en del tid til planlegging uavhengig av hvor stort badet ditt er. Hvilken type overflate du har kan også påvirke prisen. Ofte er det litt dyrere å legge mikrosement på vegger og tak enn på gulv fordi jobben blir mer kompleks på disse overflatene. Overflatens kompleksitet og kvaliteten på mikrosementen er andre faktorer som kan være med på å flytte prisen opp eller ned.
I utgangspunktet bør du ikke legge mikrosement på badet selv hvis du ikke har tidligere erfaring med bruk av produktet. Det finnes likevel enklere jobber med mikrosement som man kan gjøre selv hvis man er litt praktisk anlagt og har interesse for bygg og renovering. Eksempler på slike prosjekter kan være hvis man skal legge mikrosement på kjøkkenbenk, peisen eller gulv av mindre størrelse og lav kompleksitet. I forbindelse med større prosjekter, bør jobben overlates til profesjonelle fagfolk for at resultatet skal bli godt nok. Det kan fort bli dyrt å gjøre feil. Arbeidet med å legge mikrosement er ofte mer komplisert enn mange forestiller seg. Man skal velge riktig produkt, samt ha riktig temperatur, blandingsforhold og luftfuktighet.
Hvis du likevel velger å legge selv, bør du ta deg god tid til å gjøre deg kjent med prosessen. Først og fremst er det viktig å se til at underlaget er slett, stabilt og tørt. Fuger kan ikke ha silikon eller silikonimpregnering og flisene må sitte ordentlig fast og være fri for fett og støv. Man begynner med å legge armeringsnett på fliser og underlag med bevegelige materialer. Det tar cirka 12 timer å tørke. Deretter skal det legges på primer med en kost. I enkelte tilfeller må det brukes spesialprimer. Tørketiden er på mellom 2 og 3 timer. Når primer er ført på og tørket, kan du legge to lag med base ved bruk av stålbrett. Mellom lagene skal det pusses og gjøres rent for støv. Her er det viktig at du ikke legger for tykt.
Du skal nå i gang med mikrosementen. Hvis du ikke har kjøpt ferdigblandet mikrosement, skal den blandes med vann og blandes til den blir fri for klumper og enkel å jobbe med. Husk at massen tørker kjapt, slik at du ikke bør blande mer enn du trenger for en halvtimes arbeid. Du påfører mikrosementen med stålbrett og lar den tørke i cirka 6 timer. Deretter sliper du overflaten og fjerner støv. Etter tørketiden legger du på et annet strøk med mikrosement. På andre laget bestemmer du mønster ved bevegelsene dine ved påføring. Det andre laget skal også tørke i 6 timer. Husk at du helst vil unngå sliping etter andre strøk, så du bør glatte med stålbrett når mikrosementen er i ferd med å tørke.
Når mikrosementen er tørr kan du påføre sealer ved bruk av kost, svamp eller en rull. Sealer skal tørke i mellom 2 og 3 timer. Til slutt forsegler du mikrosementen med 2-komponent herdelakk. Dette vil gi ekstra beskyttelse og gjøre det mulig å vaske overflaten. Du påfører lakk med en lakkrulle, men lakken er sterk så du bør bruke vernemaske i prosessen. Selve herdeprosessen vil ta en uke. Merk at fremgangsmåte kan variere avhengig av hvilket produkt du kjøper, så det er viktig at du tar i bruk bruksanvisninger eller spør forhandler om fremgangsmåte for det spesifikke produktet du kjøper.
Ofte står valget mellom å legge mikrosement eller å heller bruke de mer tradisjonelle flisene. Det er ikke enkelt å si på forhånd hva som er billigst, da ulike løsninger for fliser også kan variere i pris. Du kan få fliser på badet til så lav pris som 150 kroner per kvadratmeter, men de kan også koste over 1.500 kroner per kvadratmeter hvis du ønsker noe mer eksklusivt. Det er likevel mange fordeler med å bruke mikrosement fremfor fliser. Først og fremst slipper du å styre med fugemasse når du skal legge mikrosement. Uten fugemasse er det lettere å holde badet rent og pent. Hvis du har små barn hjemme er du kanskje opptatt av muligheten for at de kan skli og slå seg. Fliser er som regel mye glattere enn mikrosement. Arbeidet med å legge fliser innebærer normalt også mer støy og støv fordi du må skjære og tilpasse flisene i riktig størrelse. Om du skal legge mikrosement på et bad som allerede har fliser, slipper du å fjerne flisene først, da mikrosementen kan legges på toppen av flisene.
Mikrosement er et fleksibelt produkt i den forstand at det kan brukes på forskjellige steder i huset. Det er nok mest vanlig å legge mikrosement på badet, men mange velger i dag også mikrosement på vegger, gulv, trapper eller interiør og møbler. På veggene vil mikrosement gi et minimalistisk og stilfullt utseende. Mikrosement egner seg godt hvis man vil ha slitesterke gulver som krever lite vedlikehold. Vanlige tregulv er ikke like slitesterke til sammenligning. For trapper og gulv er det vanlig å bruke en type mikrosement med litt grovere struktur, mens man til vegger, interiør og møbler gjerne bruke en finere og glattere type mikrosement. Det kan legges mikrosement på benkeplater, baderomsmøbler, bord, kjøkkeninnredning og mye annet. Produktet egner seg også utvendig på gulver eller ved svømmebasseng.
Som vi var inne på innledningsvis koster det omtrent 2.500 til 3.500 kroner per kvadratmeter med mikrosement på badet. Det er likevel verdt å være oppmerksom på prisforskjeller mellom forskjellige prosjekter, avhengig av antall kvadratmeter og ulike overflater. Gjennomsnittsprisen på 2.500 - 3.500 kroner per kvadratmeter gjelder bare for gulv av mindre størrelse. Kvadratmeterprisen blir lavere for større prosjekter fordi forarbeider og planlegging inngår som en del av arbeidet uansett hvor stort badet ditt er. Samtidig spiller overflaten en viktig rolle. Hvis du for eksempel har en gipsvegg som du ønsker mikrosement på, og veggen allerede er ferdig sparklet, trenger det ikke koste mer enn 1.200 - 1.500 kroner per kvadratmeter for både produktet og arbeidstimer.
En vesentlig andel av prisen går med til å engasjere profesjonelle fagfolk til å utføre jobben, men hvis du er i stand til å gjøre det selv, kan det mange ganger koste mindre enn 1.000 kroner per kvadratmeter. Det er ikke nødvendigvis verdt å velge denne løsningen hvis du ikke har tilstrekkelig kompetanse. Gjør du noe feil, kan det hele fort bli mye dyrere. Et alternativ er å ta kurs i mikrosement for å lære deg fremgangsmåten og nødvendige teknikker. For eksempel arrangerer Zenzorama Academy kurs i bruk av mikrosement over hele landet. Kurset koster normalt rundt 2.500 kroner.
Merk at det også kan være betydelige prisforskjeller mellom ulike produkter og baderomsentreptrenører. Produktene kan variere i både pris og kvalitet, så det er viktig at du først finner ut hva slags produkt du trenger til ditt prosjekt, evt gjennom en befaring. Fagfolk varierer også i pris, så du bør ta deg god tid til å finne riktig entreprenør og se til at vedkommende har riktig kompetanse.
Den mest åpenbare måten å spare penger på når man skal legge mikrosement på badet, er å gjøre jobben selv. Likevel anbefales ikke dette med mindre du er kompetent nok. Går det galt, så ender du fort opp med å bruke mer penger i stedet for å spare penger. Det tryggeste er å overlate jobben til profesjonelle fagfolk. Da kan du føle deg helt trygg på at resultatet blir bra. Det er likevel mulig å spare penger selv om du lar en baderomsentreprenør gjøre jobben. Først og fremst er det viktig at du finner aktuelle tilbydere av tjenesten i området der du bor, for så å hente inn pristilbud. Vi anbefaler at du henter inn flere tilbud (minst 3), for å få et godt sammenligningsgrunnlag og for å lettere kunne velge bort de aller dyreste aktørene. Du kan gjerne benytte deg av vår gratis anbudstjeneste her på PusseOppBad og motta uforpliktende tilbud fra flere aktører nær deg.
Når du henter inn pristilbud, får du gjerne tilbud om befaring, som ofte er gratis. Da kommer en fagperson hjem til deg for å sjekke forholdene på badet ditt og for å gå gjennom jobben som skal gjøres med deg. Da kan du få gode tips til løsninger som egner seg særlig godt der du bor.
Etter at du har mottatt minst 3 tilbud fra kvalifiserte entreprenører, kan du begynne å sammenligne pristilbud. Her er det viktig at du ikke bare forholder deg til sluttprisen, men at du finner ut nøyaktig hva som er inkludert i prisen, om noe vil komme i tillegg, om det tas eventuelle forbehold og lignende. Sjekk at postene i alle tilbudene er de samme og at sluttprisen gjelder for den samme jobben. Det kan være fristende å velge det billigste tilbudet, men det er ikke alltid det beste. Du kan med fordel betale litt mer hvis en av entreprenørene skiller seg ut som særlig kompetent på mikrosement. Entreprenøren du velger bør helst ha erfaring med bruk av mikrosement, samt ulike godkjenninger (sentral godkjenning, våtromsgodkjenning og så videre). Er du usikker, kan du be entreprenørene om referanser fra tidligere arbeid med mikrosement eller du kan søke opp anmeldelser og kundevurderinger på nettet.
Om det er verdt å legge mikrosement på badet fremfor andre alternativer, avhenger av hvor god pris du får og hvilke preferanser du har. Finner du noen enkle fliser, kan dette fort bli billigere enn å legge mikrosement, men resultatet blir samtidig et annet. Mange synes mikrosement er verdt prisen fordi det er et veldig slitesterkt og holdbart materiale som vil vare i minst 15-20 år. Siden produktet er såpass solid, kan du unngå at fuktighet og temperaturendringer forårsaker sprekker som etter en tid må utbedres. På den måten kan du potensielt unngå en del vedlikeholdskostnader i fremtiden ved å velge mikrosement.
Mikrosement er ikke bare populært fordi det er et solid materiale som tåler påkjenninger. Ikke minst velger mange dette produktet fordi de synes det ser veldig pent ut, moderne og High-Tech. Mikrosement passer veldig godt inn i den nordiske stilen. Badet er som regel et av de dyreste rommene i ethvert hus, og mange har derfor ikke noe imot å investere litt ekstra i nettopp badet. Dette gjelder særlig fordi mikrosement er såpass fleksibelt at man enkelt kan endre stil senere hvis man ikke er fornøyd eller bare trenger en forandring.
Gjør smarte oppussingsvalg