Lurer du på hva det koster å bygge bad? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å bygge et nytt bad, inkludert de ulike utgiftspostene, hva du kan gjøre selv, hvordan du kommer i gang samt hvorvidt det er verdt det. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Et bad bygget fra grunnen av vil ofte havne på rundt 300.000 kroner. Her har vi inkludert arbeidstimer, materialer og nødvendig utstyr. Dette er riktignok kun et estimat og prisnivået kan variere mye. Vi ser flere prosjekter med totalkostnader på ned mot 200.000 kroner og samtidig priser på over en halv million. Også det å bygge et nytt bad nede i kjelleren vil oftest koste mer eller mindre 300.000 kroner. Her ser vi imidlertid iblant prosjekter ned mot 180.000 kroner.
Summene over er basert på tall vi har samlet fra hundrevis av lignende byggeprosjekter og viser en snittpris, slik at du skal kunne danne deg et bilde av hvilket utgiftsnivå du kan se for deg. Generelt er det slik at målt etter kvadratmeterprisen, er badet det dyreste rommet i huset å bygge.
Flere oppgaver knyttet til bygging av bad vil du kunne utføre selv - om du har tid, ork og kunnskapen til det. Det gjelder slik som flislegging og/eller montering av baderomsplater, maling, montering av baderomsmøbler, avfallshåndtering og vasking. Dette egenarbeidet vil kunne spare deg for større summer.
Håndtering av våtromsmembran, avløp og røropplegg skal kun utføres av fagfolk. Byggteknisk forskrift slår dessuten fast at alt elektrisk arbeid alltid skal utføres av sertifiserte elektrikere. Også arbeid med bærende konstruksjoner må utføres av håndverkere med riktig kompetanse. Om disse reglene ikke følges, kan det for det første utgjøre fare for liv og helse. Videre vil det kunne oppstå brann og lekkasjer som vil kunne vise seg å bli omfattende og svært kostbare, i tillegg til at forsikringen ikke nødvendigvis vil gjelde i tilfeller hvor du har vært hobbyhåndverker. Vanligvis vil du heller ikke motta erstatning om det er snakk om fuktskader som har fått utvikle seg over tid.
Byggebransjens våtromsnorm er en samling med råd og instrukser for oppussing og bygging av bad og vaskerom. Den har som mål å heve kvaliteten på våtrom og sørge for at de blir funksjonelle, og at hjemmet ditt er sikret mot vannskader. De fagfolkene du velger å engasjere bør ha våtromsgodkjenning. Det er du som boligeier som er ansvarlig for å leie inn firmaer med riktige godkjenninger i orden, og som står ansvarlig for de oppgavene du eventuelt utfører selv.
Normalt sett er ikke bygging av bad i en eksisterende bolig, der det allerede er tilrettelagt for våtrom, søknadspliktig. Men ved bygging av ny bolig og nytt bad, må du sende en søknad til kommunen din i forkant av byggestart. Det samme gjelder dersom det aktuelle baderommet måler mer enn 50 kvadratmeter.
Et godt sted å begynne baderomsprosjektet er ved kladdeboka: Noter ned hvilke løsninger du trenger, hva du ønsker deg og hvilke funksjoner, møbler og hvitevarer du har lyst på. Vil du ha gulvvarme, for eksempel? Tenk gjennom hvor mange det er som skal bruke rommet, og hvor mye oppbevaringsplass du vil trenge. Stilmessig er det greit å tenke gjennom om du liker glatte eller matte overflater, sterke farger eller noe mer nedtonet, organiske eller industrielle uttrykk.
Deretter må rommet måles opp slik at du får oversikt over hvor mye plass du faktisk har. Hvis rommet skal utvides ved å endre på husets rominndeling, og særlig dersom det innebærer fjerning av bærebjelker, øker kostnadene raskt - men god nok plass har jo stor verdi i seg selv. Tegninger og oppmålinger kan du også få hjelp med ved å kontakte en baderomspesialist.
Det er lurt å ha plantegningen over boligen og det aktuelle rommet tilgjengelig. Årsaken er at det trengs oversikt over hvor vannrørene går, blant annet for enkel tilgang på vann til maskiner, utslagsvask og lignende. Dersom du ikke har plantegningen, kan du kontakte kommunen din for å få hjelp.
Videre kan du få hjelp av en baderomsdesigner som vil lage en detaljert plantegning av det nye badet ditt. Sammen finner dere ut om planene dine vil la seg gjennomføre, og du vil få tips og råd om endringer som må og kan gjøres. Til slutt vil du få et pristilbud basert på løsningene dere finner. Denne første befaringen er ofte gratis. Når planen er klar, kan rørlegger og elektriker legge opp det tekniske systemet.
For at du lettere skal kunne budsjettere, skal vi ta et priseksempel. Vi tar utgangspunkt i et bad på seks kvadratmeter. Da får vi følgende estimat:
Om vi legger samme utgiftene over, får vi et typisk pristilbud fra en entreprenør: 260.000 kroner. I tillegg må du typisk kjøpe følgende selv:
Egne innkjøp får da en prislapp på 43.000 kroner. Lagt til prisen fra entreprenøren havner vi altså på omtrent 300.000 kroner for et nytt bad.
ObsBygg og Billig VVS er blant lavpriskjedene som har et bredt utvalg materialer, produkter, utstyr og møbler til badet. Møbler og baderomsprodukter finner du også rimelig hos Ikea. Videre tilbyr Bademiljø og Comfort rørleggertjenester og råd om baderomsinteriør- og design, i tillegg til en rekke produkter til badet i ulike prisklasser.
Dersom du velger å organisere prosjektet ditt som en totalentreprise, vil koordineringen og effektiviseringen av alt arbeidet være en av hovedoppgavene til entreprenøren. Ved delentreprise vil dette lederansvaret ligge på deg. Da vil du selv måtte kontakte elektriker og rørlegger, samt tømrer og eventuelt arkitekt/designer. En felles plan og godt samarbeid mellom de ulike aktørene er viktig. En type arbeid må gjerne være ferdig før et annet kan påbegynnes; jo mindre fakturert ventetid, jo lavere utgifter for deg.
Det er som en hovedregel noe dyrere å bygge et bad der det tidligere ikke har vært noe baderom, å bygge om kjellerboden til våtrom for eksempel; renovering av et gammelt bad blir noe rimeligere fordi det da allerede foreligger nødvendige rør, avløp, ventilasjon og elektrisk anlegg. Snittprisen for totaloppussing/renovering ligger på cirka 275.000 kroner, mot 300.000 kroner for nybygg.
Størrelsen på badet vil naturlig nok også spille inn på prisen. En god nyhet er at det i blant vil være mulig å oppnå kvantumsrabatter dersom du kjøper inn større mengder materialer fra en og samme leverandør. Ved nærmere ettertanke gir det nok mening at kvadratmeterprisen på et nytt baderom faktisk ofte er lavere jo større badet er; de tekniske arbeidene med rør, det elektriske, membraner og ventilasjon - det som ofte koster mest - må jo gjøres uansett, uavhengig av badets størrelse.
Å velge dusj i stedet for badekar, vil senke prisen for badet. Men velger du badekarsvarianter, eller et toalett det skal være greit å installere selv, unnslipper du kostbare fagfolks timepriser. Et klassisk innbyggingskar er dessuten rimeligere enn frittstående designbadekar og boblebad.
Laminat er videre et billig alternativ til materialer i stein og tre, og kan dessuten etterligne det naturlige utseende i svært stor grad. Vi kan også nevne at fliser, særlig materialer av marmor og naturstein, koster mer enn baderomsplater og mikrosement. Baderomsplater, det billigste alternativet jevnt over, blir fort halvparten så dyrt som å flislegge. Men dette er smak og behag.
Comfort: Ifølge anmeldelser tilgjengelig på kjente nettplattformer og i sosiale medier er kundene fornøyde med Comforts butikker og produkter. Hos dem kan du bestille rørleggertjenester og få hjelp i planleggingsfasen. Butikkjeden har også et stort utvalg innen hvitevarer og interiør til badet.
Bademiljø: Bademiljø rangerer jevnt over høyt hos kundene sine, noe du kan lese mer om på for eksempel Google. De har masse produkter og nødvendig utstyr til badet, i tillegg til å tilby rørleggertjenester.
Billig VVS: Også Billig VVS får gode anmeldelser, det viser søk med kjente søkemotorer. Her finner du det du trenger til badet, både i det laveste og i et høyere prissjikte.
Duravit: Duravit får jevnt over gode anmeldelser i ulike sosiale medier og nettplattformer. Dette er i hovedsak en produsent av baderomsinnredning i porselen. De leverer også tjenester, blant annet i planleggingsfasen - her får du hjem med tegninger og designløsninger.
Kvik: Kvik leverer nye baderomsløsninger, ja, følger deg hele veien fra idé til ferdig bad. Her har du en rekke baderomsdesign å velge mellom. Søk på kjente nettplattformer viser at Kviks kunder er fornøyde med deres tjenester og produkter.
Prisene for tjenestene fra baderomsdesignere, rørleggere, elektrikere og tømrere går på spesialiseringer, bedriftens beliggenhet samt håndverkernes erfaring, mens materialer og produkter til badet har ulik kvalitet og design, og avhenger også av om du handler hos en stor kjede eller en liten forhandler. Kanskje vil det lønne seg å finne håndverkere lokalt. For kanskje vil du da unngå en faktura for drivstoff; noen aktører tar betalt for reiseveien.
Tilbyderne nevnt i denne seksjonen er noen av de mest kjente leverandørene av tjenester, produkter og materialer i forbindelse med bygging av bad. Men det er ikke alltid slik at de største er de beste eller de billigste på markedet. Ved å registrere behovene dine hos oss i PusseOppBad, kan du bli kontaktet av fagfolk i ditt lokalmiljø. På den måten kan du finner kvalitetssikrede aktører uten å kaste bort for mye tid på nettet. Det koster heller ingenting, og er uforpliktende.
Anbudstjenester: Bruk anbudstjenester på nett, som PusseOppBad. Mange aktører tilbyr gratis befaring. Det er en god mulighet til å samle inn pristilbud fra flere, sammenligne priser, undersøke hva som inkluderes i de ulike tilbudene samt eventuelt å forhandle på grunnlag av det du får vite. Be gjerne også om referanser. Du ønsker å benytte håndverkere som har utført mange lignende prosjekter tidligere, på en effektiv og rimelig måte.
Kampanjer og tilbud: Både materialer som fliser, baderomsplater, mikrosement, maling og lignende samt produkter som armatur, dusj, badekar, toalett og servant, ja det meste til badet, vil iblant kunne kjøpes i butikk og på nettet til rabatterte priser. Økonomiske innkjøp ordnes gjerne best ved å bruke litt tid på å følge med på markedet.
Interne prisavtaler: Før du gjør egne innkjøp er det lurt å forhøre seg med den aktuelle entreprenøren, som ofte kan gi deg råd, som kjenner markedet, og dessuten har egne prisavtaler med sine underleverandører.
Få en spesialistvurdering: Det kan være lurt å be om en befaring før du setter i gang byggeprosjektet ditt. Få en vurdering av tilstanden på de eksisterende tekniske installasjonene i boligen. Det vil nemlig kunne lønne seg dersom en spesialist kan avsløre at det ikke er nødvendig å bytte ut rør og elektriske installasjoner, eller dersom flere nødvendige tiltak i boligen kan utføres samtidig og dermed på en effektiv og prisgunstig måte.
Se rommene i sammenheng: Dette punktet henger sammen med det over. Du kan nemlig spare tid og penger på å planlegge for et nytt baderom i tilknytning til kjøkken eller vaskerom, enten vegg i vegg eller over hverandre i ulike etasjer. På den måten kan det lettere tilrettelegges for vanntilgang og fall til avløp. Det blir mindre arbeid, og totalkostnadene for byggingen av badet vil dermed kunne senkes.
Sørg for tett samarbeid: Godt samarbeid mellom de innleide aktørene i et byggeprosjekt er avgjørende for et kostnadseffektivt resultat. Også dødtid vil bli fakturert for, og det er derfor om og gjøre å unngå at håndverkerne må vente på at den andre skal bli ferdig før andre oppgaver kan igangsettes.
Sett opp et budsjett: Å ha god oversikt over alle utgiftspostene gjør det enklere for deg å unngå unødvendige utgifter og impulskjøp. Slik vet du bedre når du kan unna deg noe ekstra, eller når du bør la være. Det er også lurt å inkludere en buffer, gjerne på rundt 10 til 20 prosent. Uforutsette utgifter er ikke ukjent innen baderomsbygging eller byggeprosjekter generelt.
Tenk langsiktig: Det å velge materialer av en viss kvalitet vil senke behovet for vedlikehold og reparasjoner, og dermed fort utgjøre det rimeligste alternativet på sikt. Husk gjerne å undersøke forventet levetid på produkter og materialer, i tillegg til å forhøre deg om produktgarantier og reklamasjonsperioder.
Valg av materialer: Selv om det er lurt å tenke kvalitet, er det også riktig at eksklusive materialer og produkter fort vil drive prisen opp, og at de dyreste alternativene ikke nødvendigvis har bedre kvalitet enn mer de som befinner seg i et lavere prissjikte.
Hvis du ser for deg en gang å skulle selge bolig din, er et tips å ta sikte på et tidløs baderomsdesign - det vil gjerne virke tiltrekkende på flere potensielle kjøpere og øke sjansene for at salget blir en suksess.
Arbeider med det elektriske, membraner, rør, sluk og annet VVS-arbeid må være forskriftsmessig utført og bygd med godkjente materialer. Når arbeidet er ferdigstilt, skal entreprenøren gi deg dokumentasjon på at dette er i orden. Ved et mulig videresalg av boligen vil dette være gull verdt. Og skulle det oppstå problemer og du må kontakte forsikringsselskapet ditt, vil du kunne av avkortning på forsikringen dersom denne dokumentasjonen ikke er i orden.
Det er lurt å ta med i betraktningen at å velge materialer, inventar og hvitevarer av god kvalitet lønner seg på sikt. Da minimerer du risikoen for hyppig vedlikehold og reparasjoner. Om du investerer i gode tekniske installasjoner og benytter fagfolk der du bør, kan et godt og nyttig baderom, nede i en kjeller for eksempel, vise seg som en lønnsom investering ved et eventuelt salg. Og har du alle planer om å bruke det nye badet ditt selv, vil du da ha et solid og nyttig nytt rom som varer lenge, vel vitende om at boligen din har økt i verdi. Et bad bør i alle fall renoveres eller bygges nytt etter rundt 20 til 30 år.
Gjør smarte oppussingsvalg