Lurer du på hva gulvbelegg for bad koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på gulvbelegg for bad, inkludert hvilke alternativer du kan velge mellom, hva som styrer prisen, prisforskjeller på markedet, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Går du med planer om å pusse opp eller renovere badet? I så fall har du kanskje tenkt over hva slags våtromsbelegg du skal ha på badet. Badet er et våtrom og det har visse implikasjoner som du må forholde deg til når du skal renovere eller pusse opp. Det er først og fremst viktig at våtrommet er helt tett. I tillegg skal ikke gulvet på badet være helt i vater slik som andre hus i rommet. Dette for å sikre at vannet kan renne fritt ned, med tilstrekkelig helling. Hvis det ikke gjøres riktig, risikerer du at vann ender opp på steder det ikke skal være, og du kan få fuktskader, sopp og råte i huset ditt. Slike skader kan være veldig dyre å utbedre.
De fleste velger enten å legge fliser eller vinyl som gulvbelegg på bad. Både flis og vinyl kan variere en del i pris. Du får tak i fliser mellom alt fra 100 kroner til over 2.500 kroner per kvadratmeter. I tillegg kommer kostnader til arbeid for å utføre jobben. Grovt regnet kan du regne med å betale et sted mellom 15.000 og 30.000 kroner for å legge fliser på et bad av normal størrelse. Dette inkluderer alt du trenger av materialer og arbeidskraft. Når det gjelder vinyl ligger vanlig pris på mellom 300 og 700 kroner for vinylbelegget. I tillegg kommer arbeidskostnader som vanligvis er på mellom 1.000 og 1.400 kroner per kvadratmeter. Basert på det, kan vi estimere en omtrentlig pris på cirka 15.000 kroner for å legge vinylbelegg på et 10 kvadratmeter stort bad, med alle utgifter inkludert.
Flere faktorer kan imidlertid påvirke prisene, så det er viktig å ha i bakhodet at dette bare er prisestimater. Størrelsen på badet ditt vil naturligvis ha mye å si for hvor mye du ender opp med å betale, uavhengig av om du skal i gang med flislegging eller om du heller foretrekker vinyl. Hvis du planlegger å legge varmekabler under, vil dette være med på å øke den totale prislappen. Videre er valg av materialer en sentral prisfaktor. Du kan velge mellom svært pene og eksklusive fliser som koster flere tusen kroner per kvadratmeter eller du kan velge et rimeligere alternativ. Det samme gjelder ved valg av vinylbelegg selv om prisvariasjonene her er noe mindre.
Det er mye arbeid man kan gjøre selv i huset for å spare penger, men ofte er det annerledes når det kommer til badet som er et våtrom. Det stilles en rekke krav til arbeid som gjøres på våtrom og vanligvis er det best å overlate jobben din profesjonelle fagfolk for å unngå å gjøre noe feil og potensielt forårsake omfattende fuktskader i huset.
Det er byggteknisk forskrift (TEK17) som definerer kravene til våtrom i Norge. I tillegg finnes den såkalte våtromsnormen som er en frivillig norm med ulike løsninger for våtrom som man allerede vet oppfyller kravene i byggteknisk forskrift. Det er fagrådet for våtrom (FFV) som administrerer våtromsnormen, og nye forslag til løsninger blir utarbeidet i samarbeid med SINTEF.
Det er ikke noe krav til at du følger våtromsnormen, men du må oppfylle kravene i byggteknisk forskrift. Det er vanlig at håndverkere lager avtaler med kunder om at arbeid på våtrom skal utføres i henhold til våtromsnormen. Våtromsnormen inkluderer flere krav til legging av vinylbelegg på badet. Hvis det er gulvvarme på badet, må det sikres at den relative fuktigheten er på maksimalt 75 prosent RT. I tillegg må vinylbelegget akklimatiseres i romtemperatur over minst 24 timer før det monteres. Relativ fuktighet i rommet skal være på cirka 30-60 prosent og temperaturen minst 18 plussgrader ved montering. Du må slå av gulvvarmen minst ett døgn før du legger vinylbelegg og temperaturen på overflaten må ikke være høyere enn 27 grader.
Våtromsnormen inneholder flere andre retningslinjer for legging av vinyl på badet. Hvis du ikke har kompetanse til å følge alle retningslinjene, er det sannsynligvis bedre å la en fagperson gjøre jobben.
Du kan imidlertid legge fliser på badet selv, forutsatt at underlaget og membranen følger våtromsnormen, men om du vil være helt trygg på et godt resultat og du ikke har erfaring med å legge fliser fra før, er det best å overlate jobben til profesjonelle. Ved å overlate jobben til fagfolk får du dessuten dokumentasjon på at arbeidet er utført i henhold til lovkravene og faglig standard. Dette er nyttig dokumentasjon hvis du skal selge huset i fremtiden eller hvis du skulle få fuktskader i huset etter noen år.
Valget står ofte mellom fliser og vinylbelegg når huseiere skal renovere eller bygge bad. I dag er fliser populært på badet i Norge. Vinylbelegg var særlig populært på 70- og 80-tallet, men i løpet av de siste tiårene har kvaliteten på vinylbelegg blitt mye bedre og utvalget større. I dag bruker mange vinylbelegg, for eksempel kombinert med baderomsplater. Vi skal her ta en nærmere kikk på de to alternativene, hva som skiller dem og hva som er fordelen og ulempene med begge løsninger.
Vinylbelegg er en god løsning også for badet, da det er vanntett og mykt. Dette i motsetning til for eksempel linoleum som best egner seg på tørre rom. At vinylbelegg er mykt gjør det komfortabelt å gå på baderomsgulvet, og det kan dessuten spare deg for tusenvis av kroner hvis du skulle være så uheldig å miste noe kostbart i gulvet, som for eksempel en mobiltelefon.
Du trenger ikke å legge membran under vinylbelegg, da det er belegget i seg selv som er vanntett. Vinylbelegget skiller seg også fra fliser i den forstand at du slipper fuger med vinylbelegg. Mange synes det gjør rengjøring enklere. Det er også lettere å se om gulvet er tett hvis du har vinylbelegg, eller om det har oppstått skader i gulvet etter at montering er gjennomført.
Ulempen med vinylbelegg er at det er noen temperaturbegrensninger knyttet til gulvvarme. Hvor mye varme belegget tåler avhenger av produktet du velger, men vanligvis ligger den øvre grensen på mellom 27 og 35 varmegrader. Overstiger temperaturen dette, risikerer du at belegget blir skadet eller misfarget.
Fliser er et godt valg fordi de er slitesterke og tåler kraftigere påkjenninger uten å ta skade. Skal du ha gulvvarme på badet ditt, slipper du å bekymre deg for at de høye temperaturene skal skade flisene. I tillegg slipper du problematikk knyttet til bulker i gulvet, noe som av og til forekommer med vinylbelegg.
En ulempe med fliser er at du må legge membran under flisene for at det skal bli vanntett. Etter at flisene er på plass, er det også vanskelig å finne ut om membranen er tett uten å rive alt opp igjen. Fuger mellom flisene kan dessuten gjøre rengjøring litt mer tungvint.
Hva som er best og mest lønnsomt for deg avhenger av hvilke preferanser du har og hvor mye du er villig til å betale for gulvbelegg på badet.
Prisforskjellene på gulvbelegg for bad kan være relativt store. Særlig på fliser er prisspennet stort, mens det er litt mindre forskjeller mellom ulike typer vinylbelegg. Hvis du leter på nett eller i butikker etter fliser til badet ditt, kan du finne priser mellom alt fra 100 til over 2.500 kroner per kvadratmeter. Det skyldes at utvalget er stort og du finner fliser i varierende kvalitet, men ulike farger og mønstre.
For gulvbelegg i vinyl varierer prisene vanligvis mellom 300 og 700 kroner per kvadratmeter, men du kan også finne både billigere og dyrere alternativer hvis du leter. Også her har utvalget blitt stort i løpet av de siste årene, og du finner stadig vekk nye flotte farger og mønstre som passer godt til bad.
Hvilket kostnadsnivå du ønsker å legge deg på ved valg av fliser eller vinylbelegg kommer til å ha mye å si for hva du betaler totalt. Likevel går vesentlig deler av kostnadene til arbeidskraft og også her er det prisforskjeller på markedet. Håndverkere varierer i pris og ofte er de store kjedene litt billigere enn mindre lokale bedrifter, selv om det kan være god grunner til å velge en liten lokal aktør likevel. Hvis det er lang kjørevei fra håndverkeren til hjemmet ditt, kan det medføre ekstrakostnader for å kompensere for tiden og utgiftene som kreves reise frem og tilbake til huset ditt.
Normalt er det også prisforskjeller knyttet til tidspunkt for utførelse av jobben. Håndverkere vil vanligvis ta høyere pris hvis jobben skal gjøres utenfor normale arbeidstider, for eksempel på kveldstid eller i helgen. De fleste fagfolk har dessuten mer å gjøre om våren og sommeren, og noen ganger kan man oppnå bedre pris på høsten eller vinteren når etterspørselen er lavere.
Velg rimelige alternativer: At prisene varierer på markedet betyr også at du kan spare penger når du skal legge gulvbelegg på badet. Om budsjettet er begrenset, kan du med fordel velge rimeligere vinylbelegg eller fliser, forutsatt at kvaliteten holder god nok standard. Hvis kvaliteten er for dårlig, risikerer du at det ikke blir tett nok eller at det oppstår vannskader på badet etter en stund. Med materialer av høy kvalitet og profesjonell utførelse av jobben med å legge gulvbelegg, sørger du for at alt blir som det skal og du slipper å måtte skifte gulvbelegg igjen etter noen få år. På den måten kan du spare penger på lengre sikt ved å få utført en ordentlig god jobb.
Legg fliser selv: Når det gjelder fliser, kan du med fordel spare penger på å legge flisene selv dersom membranen og undergulvet er oppfyller kravene i våtromsnormen. Da slipper du å betale for profesjonelle fagfolk og prisen reduseres da betraktelig. For at resultatet skal bli tilfredsstillende bør du helst ha litt erfaring med bygg og renovering eller med å legge fliser. Du må også regne med at det kommer til å ta lengre tid hvis du velger å gjøre jobben selv.
Finn tilbud og rabatter: Du kan spare penger på kjøp av materialer hvis du kommer over gode tilbud eller rabatter. Ofte gis det rabatter når man gjøre større innkjøp, så hvis du skal legge nytt gulv på badet i forbindelse med en større renovering, har du kanskje behov for større mengder materialer. Da kan det lønne seg å gjøre alt av innkjøp hos en og samme aktør for å få høyere rabatt. Du kan også velge å la entreprenøren ta seg av innkjøpet. Det kan være fordelaktig fordi håndverkere ofte har tilgang på gode rabatter på steder hvor de handler ofte.
Hent tilbud fra flere: En annen måte å spare penger på, er ved å gjennomføre en anbudsrunde når du skal finne fagfolk. Siden håndverkere varierer i pris, lønner det seg å hente inn tilbud fra flere bedrifter, for så å sammenligne priser. Når du sammenligner priser er det viktig at du ikke bare ser på den endelige prisen og baserer valget ditt på den. Du må også se om alle tilbudene faktisk inkluderer det samme, om noen av bedriften tar forbehold eller om enkelte deler av jobben kommer som et tillegg i pris. Håndverkerne bør i alle tilfeller ha relevante godkjenninger som sentral godkjenning og våtromsgodkjenning.
Om det er verdt å legge nytt gulvbelegg på badet, avhenger av hva som er årsaken til at du trenger nytt gulvbelegg og hvilken tilstand nåværende baderomsgulv har. Hvis du har problemer med fuktighet og det ikke er tett på eksisterende bad på grunn av problemer med gulvbelegg, så er det absolutt verdt å legge nytt gulvbelegg. Hvis fuktproblematikk får utvikle seg, kan det få store konsekvenser for badet ditt og det kan bli kostbart å utbedre skadene.
Hvis du bare ønsker deg en ny stil på badet eller du skal legge gulvbelegg på et nytt bad som ikke har vært bad tidligere, kan det fort bli en lønnsom investering. Noen ganger kan et flott gulvbelegg være med på å øke verdien av boligen din. Badet er ofte et av de mest verdifulle rommene i huset og badets verdi utgjør normalt rundt 10% av boligens totale verdi. Velger du gulvbelegg av høy kvalitet, som i tillegg ser flott ut, kan det være med på å øke verdien og tiltrekke potensielle kjøpere. Badet er ofte et av de rommene kjøpere verdsetter høyest.
Om du ikke har tenkt å selge huset i nær fremtid, kan nytt gulvbelegg likevel være en god investering. Et nytt gulvbelegg er med på å gi badet et nytt og forfriskende utseende, noe som i seg selv kan gi økt trivsel og være verdt pengene du må betale for et nytt gulvbelegg.
Gjør smarte oppussingsvalg