Lurer du på hva totalrenovering av bad koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for totalrenovering av bad, inkludert hvilke arbeider det er snakk om, hvilke materialer og produkter du trenger, hvordan du kan spare penger, samt hvordan du kommer i gang og hva du må tenke på før du setter i gang prosjektet. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Snittprisen for totalrenoveringer av bad ligger på rundt 270.000 kroner, men prisene varierer mye; du finner priser som er både langt billigere og langt dyrere.
En totalrenovering, eller totaloppussing, innebærer å bygge ut badet, gjøre endringer på et eldre bad - det vil si et bad som er over 15-20 år gammelt - eller å gjennomføre andre større strukturelle endringer.
Det som koster mest er arbeider som må utføres av fagfolk, som for eksempel jobb med det elektriske anlegget, røropplegget, membran, avløp og eventuelt arbeider med bærende konstruksjoner, typisk dersom renoveringen innebærer å utvide rommet og endre på boligens rominndeling. Det vil likevel være noe billigere å renovere et bad enn å bygge nytt, fordi nødvendige vann- og strømuttak da vil være på plass. Omtrent 300.000 kroner koster det ofte å bygge et helt nytt bad.
Overflateoppussing, derimot, innebærer for eksempel å legge nye fliser over de gamle flislagte overflatene eller dekke overflatene med baderomsplater, flismaling eller mikrosement, å bytte ut baderomsmøbler eller inventar, og å male tak, vegger og skap.
Så, hva har du behov for på badet ditt? Hva har du lyst på? Og hvilke stiler liker du? Er dere flere som skal bruke badet, trenger du ekstra oppbevaringsplass, og en eller to vasker? Har du begrenset med plass, men har veldig lyst på badekar, kan du vurdere et hjørnebadekar med dusjhode. Kanskje liker du matte overflater, eller blanke? Hva med en knæsj kontrastvegg, eller duse fargetoner? Et bad inspirert av et spa, eller et stilig et med industrielt preg? Frem med notatblokka, og kanskje tegnebrettet for de som er stødige på hånda!
Ha gjerne plantegning over boligen tilgjengelig. Om du ikke har den, kan du eventuelt kontakte kommunen din. Du kan også kontakte en leverandør av baderomsinventar og rørleggertjenester, som Comfort og Bademiljø, og få hjelp av en baderomsdesigner. Sammen kan dere finne løsninger, se på alternativer og lage en mer detaljert tegning av drømmebadet ditt - innenfor budsjettet da, vel og merke.
Om du ikke ønsker hjelp fra en baderomsdesigner, kan du gjøre planleggingen og innkjøpene hos en uavhengig forhandler av baderomsløsninger og -produkter, som Ikea eller ObsBygg. Du gjør innkjøpene hos en utvalgt forhandler og kontakter rørlegger og elektriker for å tilrettelegge rommet for de møblene og hvitevarene du kunne tenke deg.
Dersom du velger å organisere prosjektet ditt som en totalentreprise, vil koordineringen og effektiviseringen av alt arbeidet være en av hovedoppgavene til entreprenøren. Ved delentreprise vil dette lederansvaret ligge på deg. Da vil du selv måtte kontakte nødvendige fagfolk. En felles plan og godt samarbeid mellom de ulike aktørene er viktig. En type arbeid må gjerne være ferdig før et annet kan påbegynnes; jo mindre fakturert ventetid, jo lavere utgifter for deg.
Egne typer kalkulatorer, et hjelpemiddel for å beregne omtrent hva det vil koste å oppgradere badet, kan du finne på blant andre Bademiljøs nettside.
En totalrenovering er mer omfattende enn oppussing, som innebærer et løft av overflater og uttrykk.
En renovering innebærer typisk:
Fagfolk du må betale, er rørlegger og elektriker. Eventuelt trenger du også en baderomsdesigner, en arkitekt, en maler, en flislegger og en tømrer. Du kan også velge å engasjere en entreprenør, en prosjektleder som da vil sørge for å leie inn nødvendige spesialister. De største utgiftspostene ut over dette er gjerne materialer til gulv og vegger, badekar eller dusj, toalett, vasker og armaturer.
Størrelsen på badet vil helt klart være med å avgjøre hvor dyrt prosjektet ditt blir. Men i blant vil være mulig å oppnå kvantumsrabatter dersom du kjøper inn større mengder materialer fra samme leverandør. Ved nærmere ettertanke gir det nok mening at kvadratmeterprisen på et nytt baderom faktisk ofte er lavere jo større badet er; de tekniske arbeidene med rør, det elektriske, membraner og ventilasjon - det som ofte koster mest - må jo gjøres uansett, uavhengig av badets størrelse.
Strukturelle endringer vil også heve prisen en god del, det vil si om badetrommet skal utvides, vegger skal rives ned, eller nye settes opp. Timeprisene for elektriker og rørlegger utgjør en stor utgiftspost, men er nødvendig fordi arbeider med det elektriske, varme og vann skal utføres av fagfolk. Dersom tidligere elektriske anlegg og røropplegg kan beholdes, vil det holde utgiftene nede. Men fordi slike systemer har en viss levetid, kan det være at det er like greit å ta en skikkelig oppgradering når du først er i gang med renoveringen.
Kvaliteten på materialene, inventaret og baderomsmøblene utgjør også en viktig prisfaktor, og her har du mange valg, både når det gjelder materialer, møbler og funksjoner. Kanskje ønsker du deg et dyrere designbadekar. Og kanskje får du råd til nettopp det, om du velger laminat og baderomsplater i stedet for mosaikkfliser på hele badet.
Et prosjekt hvor du har utført oppgaver som riving, montering av baderomsplater eller fliser, montering av speil og skap, maling, rydding, bortkjøring av avfall og vasking selv, vil bli langt rimeligere enn om du setter bort hele jobben til en entreprenør. Men tid er også penger. Og selv om det er mange oppgaver du kan gjøre selv, skal du likevel ha en viss peiling på hva du driver med under rivingsarbeider, ved flislegging og ved montering av for eksempel toalett og dusj.
Med det sagt, blant firmaene du kan kontakte for å komme i gang med renoveringen er:
Alle tilbyderne over får jevnt over gode anmeldelser på kjente nettplattformer og i sosiale medier.
Ekspertise og erfaring, bedriftens beliggenhet, kvalitet og design, samt hvorvidt du handler hos en stor kjede, landsdekkende kjede eller en liten lokal forhandler, kan bety mye for prisen. Aktørene som er nevnt her, er blant de mest kjente på markedet for renovering av bad. Men, størst betyr ikke nødvendigvis best. Kanskje finnes det en mindre kjent, lokal tilbyder som vil passe deg og ditt prosjekt perfekt. Ved å registrere litt informasjon om byggeprosjektet ditt hos oss i PusseOppBad, kan du bli kontaktet av entreprenører/håndverkere i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på selv å sitte på nettet og lete etter den beste aktøren; la oss finne gode tilbydere for deg. Tjenesten er dessuten gratis og uforpliktende.
Gjøre noe selv: Arbeider som flislegging, montering av baderomsplater, maling, å sette opp nye møbler og hvitevarer, avfallshåndtering og vasking er oppgaver du kan stå for selv, og som vil senke kostnadene for baderomsrenoveringen betraktelig.
Anbudstjenester: Valg av håndverkere og entreprenør vil potensielt ha mye å si for prisen. En god måte å samle inn og sammenligne pristilbud på er ved å bruke anbudstjenester på nett. Vår tjeneste heter PusseOppBad og er en sikker og gratis måte å hente inn tilbud på. Mange aktører tilbyr videre gratis befaring, noe som gir en god anledning til nettopp å forhøre seg med flere, be om referanser, stille spørsmål rundt hva som inkluderes i de ulike tilbudene samt eventuelt å forhandle om prisen på grunnlag av den informasjonen du tilegner deg.
Kampanjer og tilbud: Økonomiske innkjøp ordnes gjerne best ved å bruke litt tid på å følge med på markedet. Både materialer og baderomsprodukter legges med jevne mellomrom ut for salg.
Interne prisavtaler: Møbler og materialer som fliser og baderomsplater er ofte ting du må kjøpe inn selv og som ikke er inkludert i pristilbudet fra entreprenøren. Hvor du går for å skaffe deg disse tingene, er opp til deg. Men de innleide fagfolkene har gjerne egne forslag. De kjenner markedet og har dessuten egne prisavtaler med sine underleverandører som du vil kunne nyte godt av.
Få en spesialistvurdering: Det kan være lurt å få gjennomført en vurdering av tilstanden på de eksisterende tekniske installasjonene i boligen før du setter i gang arbeidene på badet. Kanskje vil det vise seg at det trengs en oppgradering flere steder, men kanskje vil det også vise seg at visse rør og elektriske installasjoner kan beholdes eller utnyttes på gunstige måter. Dermed vil du kunne unngå unødvendige utgifter.
Se rommene i sammenheng: Det vil kunne lønne seg å utføre flere tiltak i boligen samtidig, om det viser seg at det trengs en oppgradering flere steder. Da kan de samme fagfolkene benyttes, arbeidene samkjøres, effektiviseres, og utgiftene blir dermed lavere. Vit også at du kan spare tid og penger på å planlegge for et nytt baderom i tilknytning til kjøkken eller vaskerom, enten vegg i vegg eller over hverandre i ulike etasjer. På den måten kan det lettere tilrettelegges for vanntilgang og fall til avløp.
Sørg for tett samarbeid: Godt samarbeid mellom de innleide aktørene ved et renoveringsarbeid er avgjørende for et kostnadseffektivt resultat. Også ventetid i tilfeller hvor den ene håndverkeren må vente på at den andre skal bli ferdig, vil bli fakturert for. Denne koordineringsjobben ligger hos entreprenøren, eller hos deg dersom du velger å organisere prosjektet som en delentreprise.
Sett opp et budsjett: Å ha god oversikt over alle utgiftspostene gjør det enklere for deg å unngå unødvendige utgifter og impulskjøp. Budsjettet forteller deg når du må stramme inn, og når du kan kjøpe de der fine løveføttene i gull til badekaret. Det er også lurt å inkludere en buffer, gjerne på rundt 10 til 20 prosent. Uforutsette utgifter er ikke ukjent i denne bransjen.
Tenk langsiktig: Det å velge materialer til badet av en viss kvalitet vil senke behovet for vedlikehold og reparasjoner, og dermed fort utgjøre det rimeligste alternativet på sikt. Spør gjerne forhandlerne om forventet levetid på produkter og materialer, og om garantitid.
Produktvalg: Dyr marmor, designmøbler, massasjebadekar, arkitekthjelp og varmekabler, eller rimelige baderomsplater eller mikrosement, laminat, dusj eller kombinert dusj og badekar og baderomsmatte - hvilke materialer, produkter og funksjoner du velger deg, bestemmer prisen på det nye badet ditt i stor grad.
Forskningsinstituttet Sintef anbefaler en rehabilitering av badet, inkludert det tekniske, etter mellom 20 og 30 år. Da er sannsynligheten høy for at flere komponenter og utstyr på badet ditt er slitt eller snart vil slutte å fungere.
Dersom det ikke har gått 20 til 30 år og badet er i god nok stand, men du likevel vil endre på estetikken eller gjøre noen praktiske endringer, er det mye du kan gjøre: Visste du at du kan legge flis på flis, et helt nytt lag med moderne fliser utenpå den gamle flisoverflaten?
Rimeligere er det om du velger å bruke baderomsplater eller mikrosement. Begge deler er laget for at du skal kunne legge eller påføre det selv. De gir dessuten et profesjonelt, pent resultat. Her har du et hav av mønstre, farger og uttrykk å velge blant. Sammen med nye vasker, armaturer og noen malingsstrøk på skap og hyller, blir badet fort et bedre sted å være. Som du skjønner er noe av det fine med renovering og oppussing at du har så mange valg, både når det gjelder prisnivå og stil - og det ene behøver ikke gå på bekostning av det andre.
Det er byggteknisk forskrift som beskriver hvilke regler du er lovpålagt som boligeier å følge når du gjør visse inngrep på badet. Samtidig bør du forholde deg til våtromsnormen. Dette er norm som beskriver hvordan bad bør bygges, kan bygges, på en trygg måte. Både forskriftene og våtromsnormen er noe fagfolkene kjenner til - dette i tillegg til sertifisering for våtrom: Når du leier inn håndverkere, bør du se etter de som har våtromsgodkjenning.
At normene og reglene, som gjelder både for utførelse og materialbruk, er fulgt, er noe entreprenøren vil gi deg dokumentasjon på etter ferdigstillelsen av byggeprosjektet. Renovering av bad, særlig eldre bad som uansett vil komme til å kreve arbeider i nær fremtid, vil øke boligens verdi. At du ved et mulig salg skal få utbytte av denne verdiøkningen, bør en slik oversikt, et slikt kvalitetsstempel, være på plass. Mulige kjøpere - nøye, kvalitetsbevisste kjøpere - kan komme til å kreve dette før de legger inn bud. Manglende dokumentasjon kan også bli et problem dersom det skulle oppstå en forsikringssak. Lekkasjer, brann eller andre skader som oppstår på grunn av snarveier på håndverksiden, vil kunne føre til avkortning på erstatningen. Vår konklusjon blir derfor: Dersom baderomsrenoveringen 1) er gjort ordentlig, 2) du har dokumentasjon, og 3) hvis du har fulgt våre spareråd og samtidig gått for et bad du selv liker, eventuelt et med et stilrent og tidløst preg, er det 4) lite som ikke tilsier at renoveringen skal være verdt det.
Gjør smarte oppussingsvalg