Lurer du på hva det koster å pusse opp badet? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for oppussing av bad, inkludert hvordan du kan spare penger, hvorvidt oppussingen vil være verdt pengene dine, hvilke konkrete utgifter du må forholde deg til, hva du kan pusse opp selv og hva du må overlate til fagfolk, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Totaloppussing av et bad havner ofte på rundt 275.000 kroner. Men prisene varierer mye, fra ned mot 200.000 kroner til over 400.000 kroner. Dersom du inngår en avtale med en baderomsentreprenør, er det vanlig at dere blir enige om en totalpris for hele oppussingsprosjektet.
Utbedring av skjulte fukt- og råteskader, endring av romløsning og endring av boligens bærende konstruksjoner, avretting av gulv, vegger og tak og utskiftning av vinduer og dører er ikke inkludert i prisestimatene våre.
Det vi har inkludert, er materialer til støping, det elektriske, rør, ventilasjon og membran. Slikt som fliser, armaturer og møbler kan du forvente å måtte kjøpe inn selv, til egne priser. Ofte kan det lønne seg å gjøre dette via entreprenøren, som gjerne har gunstige prisavtaler med sine leverandører.
Under finner du et priseksempel, en punktliste med utgiftsposter, for en totaloppussing av et bad på fem kvadratmeter:
Rørlegger: 62.500 kroner
Membran: 19.000 kroner
Fliselegging: 37.500 kroner
Maling: 7.500 kroner
Riving og avfallsfjerning: 25.000 kroner
Tømrerarbeid: 37.500 kroner
Det elektriske: 37.500 kroner
Totalsum pris fra entreprenør: 226.000 kroner
Andre innkjøp:
Fliser: 5.000 kroner
Armaturer til vask og dusj: 20.000 kroner
Badekar og møbler: 45.000 kroner
Totalsum egne innkjøp: 70.000 kroner
Den fulle prisen for oppussingen havner i dette eksemplet på omtrent 300.000 kroner. For større bad kan du regne med omtrent 10.000 til 20.000 kroner ekstra per kvadratmeter.
Disse tallene er kun for å gi deg en idé om prisnivået i planleggingsfasen. Prisen vil variere med størrelsen på prosjektet, valg av materialer og leverandør. Særlig fliser varierer mye i pris, fra cirka 100 kroner per kvadratmeter opp til flere tusen. Du kan også vurdere våtromsplater på veggene; slike plater er rimeligere enn bruk av fliser og dessuten enklere å sette opp. Når det gjelder armaturer, kan du velge eksklusive varianter til flere tusen kroner, men det finnes også pene mer økonomiske alternativer.
Visse aktører har laget egne kalkulatorer som gir mulighet for god, økonomisk planlegging. Disse kan hjelpe deg å regne ut hva det vil koste å pusse opp akkurat ditt bad, grovt basert på antall kvadratmeter og ønsket standard: Abbys Kalkulator og Bademiljø, for å ta to eksempler, lar deg estimere hvor mye du må betale for oppussing utført av profesjonelle håndverkere.
Det er helt klart penger å spare på å gjøre noe av arbeidet selv. Rivningsarbeidet er et godt sted å begynne. Du kan også stå for oppussing av overflater og sette og skru på plass møbler og andre interiørelementer. Men mange oppgaver knyttet til oppussing av bad krever riktig kompetanse, både for at resultatet skal bli som ønsket, og at ikke tiltakene skal gå ut over sikkerheten. Hvilke arbeidet det er, kommer vi snart tilbake til. Først skal vi gå gjennom det du kan gjøre selv.
Dette er ting du kan gjøre selv når et bad skal pusses opp:
Oppgaver som alltid skal overlates til sertifiserte håndverkere er:
Fordi du vil være avhengig av å bruke godkjente rørleggere og elektrikere, vil det være avgjørende for prisen hvem du velger å ansette: Å bruke tid på å sammenligne tilbudene fra flere aktører, gjerne minst tre, er et tips vi gir ofte - fordi det er et godt et. Anbudstjenester på nett er en effektiv måte å gjøre dette på: Du finner kvalitetssikrede tilbydere på vår tjeneste PusseOppBad. Det er helt greit å forhandle om prisen, og dessuten lurt å undersøke hvilke punkter som inngår i hvert av pristilbudene. Er det noe som inkluderes i prisen hos én, men ikke hos de andre? Be gjerne firmaet om referanser fra tidligere utførte baderomsoppussinger. Det kan også være en god idé å sørge for et visst innblikk i firmaets økonomi. God økonomi gir lavere risiko for at firmaet vil gå konkurs underveis i baderomsprosjektet ditt, eller under garantitiden etterpå.
Når det gjelder arbeid som skal utføres av fagfolk, velger du mellom to ulike måter å organisere jobben på; totalentreprise eller delt entreprise. Med totalentreprise vil ett firma ha ansvaret for gjennomføringen av prosjektet. Arbeidet styres av én byggeleder, som da blir den personen du forholder deg til under byggeprosessen. Dersom du går for en delt entreprise, betyr det at flere, ulike firmaer vil ta på seg de ulike arbeidsoppgavene knyttet til prosjektet - flere entreprenører, mer jobb med organisering og koordinering, men mer frihet til å velge de ulike spesialistene selv, dersom du mener å ha nødvendig kunnskap om oppussingsmarkedet.
Byggebransjens våtromsnorm er en frivillig norm som beskriver hvordan bad og våtrom bygges. Det er ellers byggteknisk forskrift som slår fast hvilke minimumsstandarder et våtrom skal ha.
Størrelse, utforming og standard samt valg av leverandører og håndverkere utgjør kostnadsdriverne ved oppussing av bad. Mer detaljert bestemmes prisen av følgende faktorer:
Størrelse: Størrelsen på rommet vil naturlig nok påvirke prisen. Generelt kan vi si at pris per kvadratmeter vil være lavere for et stort rom, enn for et mindre fordi det ofte vil foreligge kvantumsrabatter. Kostnadene per kvadratmeter vil også kunne bli noe lavere for et stort oppussingsprosjekt hvor du pusser opp flere rom samtidig.
Rørlegger: Å endre badets planløsning og røropplegg vil fort drive prisen opp. Med det sagt havner rørleggerarbeid for baderomsoppussing som oftest på mellom 30.000 og 60.000 kroner.
Membran: Å legge membran i gulv og vegger koster ofte mellom omtrent 10.000 og 15.000 kroner.
Fliser: Størrelse, kvalitet og stil vil spille inn på prisen for flisleggingen. Med utgangspunkt i et bad på fem kvadratmeter, kan du gå ut fra en cirkapris på mellom 15.000 og 30.000 kroner.
Dusj og badekar: Hvilken løsning og produkt du velger for dusj og badekar har betydelig innvirkning på prisen.
Maling: Til bad bør en bruke maling av høy kvalitet, gjerne tilpasset våtrom. For et bad som måler fem kvadratmeter, vil det som regel koste mellom 5.000 og 8.000 kroner.
Tømrer: Det er en tømrer du trenger om det skal gjøres endringer i selve konstruksjonen på badet. Arbeidet må videre koordineres i samarbeid med rørlegger, elektriker og flislegger. Dette for å unngå komplikasjoner med for eksempel kabler og rør. Her havner prislappen gjerne på cirka 20.000-30.000 kroner.
Elektriker: Hvor mye du må betale for elektriker, kommer naturlig nok helt an på hvilke funksjoner badet skal ha og hvilke arbeider som må utføres. Men på generelt grunnlag kan vi si at prisen vil havne på mellom 25.000 og 40.000 kroner.
Riving: Det er mer lettvint å rive et eldre bad fra 80-tallet enn ett som er bygget på tidlig 2000-tall. I gjennomsnitt tar det tjue timer å rive ned et bad på fem kvadratmeter. Det vil også koste litt for å få avfallet fjernet, ofte et sted mellom 10.000 og 25.000 kroner.
Det er jo klart at hva det koster å pusse opp et bad, kommer an på hvor grundig til verks det er behov for at du går, og hvor mye du ønsker å gjøre. Det brukes to betegnelser for oppussing, nemlig overflateoppussing og totalrenovering, med dertil tilhørende prisforskjeller. Kostnadene ved å pusse opp et bad blir høyere om det må gjøres endringer i bærende konstruksjoner.
Dersom badet er relativt nytt og oppussingen i hovedsak går ut på å endre på stilen og finpusse litt, snakker vi om overflateoppussing. Det innebærer typisk maling av vegger og tak, å legge nye fliser - oppå de gamle, og å dekke overflater med baderomsplater. Også flismaling eller oppussing med mikrosement (sementpulver og vann som tilsettes fargestoff) regnes som overflateoppussing. Videre er det her snakk om å bytte ut baderomsmøbler og inventar, som å montere en ny dusjløsning, få inn et moderne vegghengt toalett, nye servanter, nytt armatur eller nye skap og hyller.
En totalrenovering eller totaloppussing er betydelig mer omfattende enn en overflateoppussing. Den går på utbygging av baderom, strukturelle endringer og ofte oppussing av eldre bad, mer enn 15-20 år gammelt, og innebærer større og mer dyptgående tiltak:
Under finner du noen omtrentlige priser for totaloppussing av bad med ulike størrelser. De laveste prisene for hver type bad gjelder prisen for normal standard, mens det høyeste tallet gjelder prosjekter med en høyere standard:
Et lite bad på cirka fire kvadratmeter koster fra 280.000 kroner til 360.000 kroner.
Et mellomstort bad på cirka åtte kvadratmeter koster fra 340.000 kroner til 440.000 kroner.
Et stort bad på cirka tolv kvadratmeter koster fra 400.000 kroner til 520.000 kroner.
Det er som regel fem til ti prosent dyrere å pusse opp i storbyer enn i mindre byer og på tettsteder - så vet du det også. Det kan også være kjekt å være klar over at det er litt dyrere å pusse opp i perioden etter påske og frem til sommerferien, samt etter sommerferien og frem til oktober; den høye etterspørselen i disse periodene driver prisene opp, om enn i relativt liten grad.
Fliser, møbler, maling og lignende finnes både hos dyrere forhandlere, men også i lavpriskjeder som Ikea og Maxbo. Når det gjelder fagfolk innen oppussingsarbeid, kan du kontakte aktører som Bademiljø, Oslo Bad og Renovering AS og Beckmann Bygg AS, for å nevne noen.
Ved å registrere behovene og ønskene dine hos oss i PusseOppBad, kan du bli kontaktet av håndverkere og entreprenører der du bor. Ikke kast bort tid på nettet; la oss finne kvalitetssikrede spesialister for deg.
Å pusse opp badet kan så visst utgjøre en lønnsom investering, en som øker boligens verdi i ganske stor grad. Det gjelder særlig ved oppgradering av gamle bad. Med salg i tankene kan det videre være lurt å gå for en mer tidløs stil på materialer og interiør - noe som gjerne vil virke tiltrekkende på flest mulig potensielle kjøpere. Forskningsinstituttet Sintef anbefaler å pusse opp badet hvert 20. til 30. år. Mange ønsker likevel å gjøre det oftere fordi ønsket om en oppgradering av design og bedre funksjonalitet endrer seg relativt raskt. I et miljøperspektiv, og dessuten et økonomisk et, kan det vært lurt å tenke langsiktig ved valg av materialer og møbler - slik at du kan få et bad både du og lommeboka di kan være fornøyd med lenge.
Når badet er ferdig pusset opp, bør du få dokumentasjon på arbeid som er utført, inkludert hvilke materialer som har blitt brukt. Dokumentasjonen skal vise at arbeidet er utført i henhold til krav for våtrom. Dette er informasjon som kan være nyttig ved et eventuelt videresalg; det fungerer som et bevis på at jobben er gjort ordentlig, og er noe de profesjonelle, seriøse aktørene har kontroll på. Vit at du ved en eventuell forsikringssak vil kunne få avkortning på forsikringen om du mangler slike papirer.
Som du har skjønt, har du gode muligheter til å velge enten relativt billige løsninger eller betydelig dyrere bad. Og hvis du har kunnskapen, tid og lyst til å gjøre en del selv, vil kostnadene kunne reduseres en god del.
Gjør smarte oppussingsvalg