Lurer du på hva et nytt bad koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om pris på nytt bad, inkludert hvilke utgiftsposter du vil ha, hva som driver prisene, hvordan du kan spare penger på nytt bad, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
For de fleste huseiere er badet et av de viktigste rommene i huset. Det er et rom vi bruker mye tid på, og mange ønsker å investere i et drømmebad med et flott utseende og de funksjoner man har behov for. Enten du skal bygge et helt nytt bad fra bunnen av eller heller renovere et eksisterende bad, kan det nye badet gjøre underverker for helhetsinntrykket av hjemmet ditt. Hvor mange bad du har og hvor stort badet er, kan dessuten være avgjørende for husets generelle funksjonalitet. Før du går i gang med å bygge eller renovere, er det imidlertid lurt å sette seg inn i kostnadene forbundet med et slikt prosjekt.
Badet er nemlig et av de dyreste rommene i huset, så det er viktig at du setter opp et detaljert budsjett, finner ut om du har råd, og planlegger godt. Prisen for å bygge et helt nytt bad kan variere i nokså stor grad. I gjennomsnitt ser vi at det koster omtrent 300.000 kroner. Dette gjennomsnittet er basert på databaser med tidligere prosjekter som gjelder bygging av bad, men prisspennet er stort og noen prosjekter er mye dyrere enn andre. Noen ganger kan det koste så lite som 250.000 kroner å bygge nytt bad, mens det andre ganger kan koste over 500.000 kroner. Disse prisene gjelder prosjekter hvor et bad bygges helt fra bunnen av.
Totalrenovering av bad er gjerne noe billigere og koster i gjennomsnitt cirka 275.000 kroner. Om du bare planlegger å pusse opp eksisterende bad, kan det koste alt fra 30.000 til 200.000 kroner, avhengig av hva du skal gjøre.
En renovering er som regel mer omfattende enn en oppussing. Når man renoverer badet, er det vanlig å rive det gamle badet helt inn til stenderverket, slik at gulvene, rør og elektrisitet tas ut og alle overflater tas ned. Deretter bygger man det opp igjen. På den annen side handler en oppussing mer om fornyelse og vedlikehold, og slike prosjekter kan variere i stor grad når det kommer til omfang og pris. Noen ganger kan man for eksempel bare ha ønske om å legge nye fliser eller å bytte ut dusj og servant, mens det andre ganger er behov for å bytte eller vedlikeholde mer.
Enten man skal bygge noe helt nytt, renovere eller bare pusse opp, er det viktig at du bruker en del tid på planleggingsfasen for å best mulig kunne ta høyde for alle faktorer og kostnader som måtte dukke opp. Når du planlegger prosjektet ditt, er det først og fremst viktig å definere behovene dine. Da blir det lettere å finne ut hvordan du skal bygge badet for å imøtekomme behovene på best mulig måte. Du bør blant annet tenke på hvor mange som skal bruke badet, hvor mye plass du trenger til oppbevaring, om du helst skulle hatt dobbeltvask eller om én er tilstrekkelig, hva slags gulver og vegger du ønsker deg, om du vil ha badekar eller dusj, og så videre.
Bygging av bad er et prosjekt som vil omfatte en rekke forskjellige utgiftsposter. Jo mer omfattende prosjekt, desto flere og større utgiftsposter. For å enklere kunne danne et bilde av kostnadene forbundet med å bygge et nytt bad, er det nyttig å se nærmere på hva de forskjellige delene koster. De ulike utgiftspostene vil naturligvis variere fra et prosjekt til et annet, men her er noen omtrentlige priser:
Hvor mye penger du må sette av til de ulike utgiftspostene avhenger i stor grad av dine egne valg. For eksempel er det ikke alle som ønsker fliser på badet lengre. I løpet av de siste årene har mikrosement blitt mer populært på grunn av den elegante stilen man får på badet. I denne guiden kan du lese mer om prisen for mikrosement for bad. Du har også valgmuligheter når det kommer til materialer på badeveggene. Mange velger fliser, men et rimeligere, og vel så trygt alternativ, er baderomspanel. Her kan du lese mer om prisen for baderomspanel.
Merk at du i enkelte tilfeller også må søke byggetillatelse fra kommunen, og hvis du må det, vil dette også utgjøre en egen utgiftspost. Du vil da måtte engasjere en ansvarlig søker og betale eventuelle gebyrer i søkeprosessen. I utgangspunktet trenger man ikke søke om tillatelse for å bygge nytt bad, men unntaket fra hovedregelen kommer inn i bildet dersom du bryter brannskillet i forbindelse med prosjektet eller hvis prosjektet innebærer en bruksendring av et rom fra tilleggsdel til varig opphold. Det kan for eksempel være tilfellet hvis du skal bygge om en bod til et bad. Du bør alltid finne ut om prosjektet er søknadspliktig før du setter i gang.
Gjennomsnittsprisen vi ga innledningsvis på cirka 300.000 kroner inkluderer alt du trenger av materialer og arbeidskraft, men prisen kan fort bli både lavere eller høyere enn 300.000 kroner for akkurat deg. Prisen avhenger nemlig at flere prisfaktorer som slår ulikt ut i hvert enkelte tilfelle. En av de viktigste prisfaktorene er størrelsen på badet ditt. Det vil for eksempel være billigere å bygge et bad på 6 kvm enn 16. Større bad krever større mengder materialer og produkter og det går gjerne med flere arbeidstimer. Samtidig er selve kvadratmeterprisen gjerne noe lavere for større bad, fordi alt det tekniske som gjerne koster mye, som arbeid med elektrisitet, rør, membran osv, må på plass, uavhengig av størrelsen på badet.
Noen prosjekter er også mer kompliserte enn andre. Hvis du ønsker å designe ditt eget bad med spesialtilpassede løsninger, må du regne med å betale mer enn hvis du heller velger en mer standardisert løsning.
Videre er standarden du velger på møbler og interiør en faktor som kan påvirke det totale prisnivået til en viss grad. Du kan for eksempel velge fliser i helt forskjellige priskategorier, noen koster et par hundre kroner for hver kvadratmeter, mens andre koster over 1.500 kroner per kvadratmeter. Det samme gjelder ved valg av materialer til vegg, dusjløsning og andre produkter og interiør som er vanlig å ha på badet. Valg av entreprenør er også en viktig prisfaktor fordi håndverkere varierer i pris.
Selv om du kan spare litt penger på å velge en rimelig standard, er det viktig at finner noe du liker og som passer til personligheten din. Samtidig skal det du kjøper gjerne være slitesterkt og lett å vedlikeholde slik at du ikke trenger å bytte det ut etter kort tid. Om du bygger badet med tanke på å selge boligen til økt pris, kan det være lurt å velge en stil som er tidløs og som de fleste folk vil være fornøyd med, for å kunne tiltrekke flest mulig potensielle kjøpere.
Når du skal bygge et nytt bad vil du se at prisforskjellene kan være ganske store både ved kjøp av materialer og produkter, samt ved leie av håndverkere. Når det gjelder materialer og produkter, skyldes prisforskjellene vanligvis at noen alternativer holder høyere kvalitet enn andre, har flere eller bedre funksjoner, eller rett og slett ser penere ut. Likevel ser vi også at prisene på materialer og produkter kan variere en del mellom forhandlere, selv om forskjellene i kvalitet ikke nødvendigvis er så store. Derfor er det lurt å sjekke prisene hos flere forhandlere.
Det er også normalt at håndverksbedrifter varierer i pris, og dette kan for eksempel skyldes tjenestene firmaene tilbyr eller konkurransesituasjonen på markedet der du bor. Når konkurransen er høy, vil prisene normalt være lavere.
Når du skal engasjere fagfolk bør du tenke på hvordan prosjektet skal organiseres. De fleste organiserer byggeprosjekter som totalentrepriser. Det vil si at ett firma gis hovedansvaret med å få gjennomført hele prosjektet, og firmaet engasjerer selv underentreprenører innenfor fagfelt det ikke har kompetanse på selv. Alternativet er å organisere prosjektet som en delt entreprise. Det vil si at du selv engasjerer fagfolk innen alle fagområder og selv koordinerer arbeidet. Hvis du klarer å organisere det effektivt, kan det noen ganger bli litt billigere, men det forutsetter at du har erfaring med byggeledelse.
Siden håndverkere også varierer i pris, anbefaler vi at du henter inn tilbud fra flere firmaer slik at du kan sammenligne alternativene dine på en god måte. Du kan hente inn pristilbud fra firmaer som er populære der du bor, men det er ikke alltid de mest kjente som er de beste. Hvis du helst vil slippe å bruke tid på å lete på nettet etter rett entreprenør, kan du registrere prosjektet ditt her hos PusseOppBad, så vil vi sørge for at du blir kontaktet av entreprenører som kan hjelpe deg med å bygge bad der du bor.
Siden det er dyrt å bygge et nytt bad, vil det være lurt å planlegge godt for å spare penger der det er mulig. En nokså opplagt måte å spare penger på er ved å velge rimelige materialer og produkter til det nye badet, men det er samtidig viktig at du ikke kjøper så billig at kvaliteten blir for dårlig. Du kan likevel få gode materialer og produkter til en rimelig pris hvis du sammenligner priser hos flere forhandlere og unngår de aller dyreste, eller hvis du kjøper så mye som mulig av materialer og produkter på samme sted. Det vil øke sjansen for at du får en god rabatt. Hvis du undersøker priser med jevne mellomrom, kan det hende du kommer over gode tilbud eller kampanjer.
En annen måte å spare penger på, er ved å gjøre en grundig vurdering ved valg av entreprenør. Siden entreprenører varierer i pris, kan du spare mye penger på å velge bort de aller dyreste håndverkerne. Det gjør du lett ved å hente inn tilbud fra flere aktører slik at du kan sammenligne alternativene dine. Får du minst 3 pristilbud så har du et greit sammenligningsgrunnlag. Det er likevel viktig at du sammenligner grundig og ikke bare ser på sluttprisen. Du må for eksempel finne ut om alle entreprenørene har inkludert det samme i tilbudet, om det tas enkelte forbehold og om du har fått fastpris eller bare et prisestimat. Husk at det billigste ikke alltid er det beste, og at du bør sørge for å ikke bruke ufaglærte til jobben. Sjekk om bedriftene har relevante godkjenninger som sentral godkjenning eller våtromsgodkjenning.
Årstiden du gjennomfører prosjektet på kan også være av betydning i denne sammenheng. Mange utfører byggeprosjekter om sommeren og da har håndverkerne gjerne mye å gjøre. Noen ganger lønner det seg å legge prosjektet til høsten eller vinteren når det er mindre pågang og det vil være høyere konkurranse blant aktørene på markedet om å få kunder. Det kan bidra til litt lavere pris hvis du er heldig.
Mange ser på bygging eller renovering av bad som en lønnsom investering selv om det er nokså dyrt. Badet er, kanskje sammen med kjøkkenet, det mest verdifulle rommet i huset ditt. Ved å bygge eller renovere badet, kan du få tilbake det du investerte eller enda mer når du skal selge huset en gang i fremtiden. Hvis eksisterende bad er gammelt og du unnlater å bygge nytt eller renovere, kan det bety at salgsprisen blir lavere enn du hadde forventet. Derfor lønner det seg ofte å bygge nytt bad.
Men det å bygge nytt bad er ikke bare lønnsomt fordi det øker verdien på boligen din. Et nytt pent og funksjonelt bad kan også gi merverdi i hverdagen din. Kanskje vil et nytt bad gi mer plass slik at familien slipper å stå i kø om morgenen, du kan kanskje få realisert ønske om en større dusj, mer oppbevaringsplass, varmekabler i gulvet, eller rett og slett bare et estetisk penere bad. Alt dette har en verdi i seg selv. Om det er verdt å bygge nytt bad for akkurat deg avhenger imidlertid av hvilken løsning du har nå, hvilke behov og preferanser du har, samt hvor stort budsjett du har til rådighet.
Gjør smarte oppussingsvalg