Lurer du på hva flislagt bad koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å flislegge bad, inkludert overflateoppussing og renovering, hvordan du kan spare noen kroner, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Å legge nye fliser på et fire kvadratmeters bad med normal standard vil som regel få en prislapp på rett under 30.000 kroner, fliser og arbeidskraft inkludert. Selve flisene, til både gulv og vegger, koster mer eller mindre 10.000 kroner for et lite bad. Men prisene for fliser varierer; mellom 300 og 2.500 kroner per kvadratmeter er vanlig.
Med mindre du ønsker varianter i ekte marmor eller lignende naturstein, vil ikke flisene utgjøre noen stor utgiftspost i sammenheng med oppussing av badet. Generelt er det slik at badets størrelse og tilstand, hvilke tekniske funksjoner du ønsker samt kvalitet på flisene, vil ha mye og si for den faktiske prisen. Gjør du hele jobben selv, ved å legge flisene oppå eksisterende fliser, behøver ikke byggeprosjektet å koste mer enn noen få tusenlapper.
Du kan velge å legge fliser oppå eksisterende gulv/flisgulv, legge flis på flis, som vi sier. Da slipper du å rive opp det gamle dekket, og prosjektet vil havne i det nedre prissjiktet. Dette bør riktignok kun gjøres dersom underlaget er i god nok stand, om det ikke er for gammelt eller er skadet. Må det rives gulv og vegger, og rør og elektriske komponenter byttes ut, vil prisen for flisleggingen fort stige, og vi snakker da om mer omfattende renoveringer som ofte koster rundt 275.000 kroner. Slik sett vil det også være strategisk prismessig å samordne en estetisk oppgradering av badet samtidig med en oppgradering av badets tilstand.
Byggebransjens våtromsnorm er en frivillig norm som beskriver hvordan bad og våtrom bygges. Det er ellers byggteknisk forskrift som slår fast hvilke minimumsstandarder et våtrom skal ha.
Oppgaver som alltid skal overlates til fagfolk er:
Oppgaver som utelukkende bør gjøres av de med riktig kompetanse er:
Ved salg av boligen bør du ha dokumentasjon på at arbeidene er utført i henhold til regelverket. Dette ordnes av fagfolkene etter ferdigstillelse. Ved en eventuell forsikringssak vil du kunne få avkortning på forsikringen om du mangler slik dokumentasjon, og flere vil nok også kreve å få innblikk i denne før de legger inn bud på boligen. En betydelig andel av klagesakene forbundet med salg av bolig går på utbedring på bad som ikke er gjort forskriftsmessig.
Baderommet er dessuten en type rom som stiller strenge krav til membraner; membraner er til for å hindre fuktskader. Her gjelder de byggtekniske forskriftene, styrt av Direktoratet for byggkvalitet. Feil under legging av membranen eller av rør inne i veggen kan medføre at du må rive både bad og naborom ved lekkasje. I tillegg til du kunne få problemer med forsikringsselskapet ditt; forsikringsselskapene er ikke glade i hjemmearbeid.
Under forutsetning av at du vet hva du holder på med, er det noen oppgaver du trygt kan stå for selv er:
Bekledning av vegger og gulv på bad gir deg flere muligheter:
Mikrosement: Mikrosement er sementpulver og vann som tilsettes fargestoff. Mikrosement er lettere å påføre enn fliser; flislegging er nøysomt arbeid, og ofte vil prisen for å bruke mikrosement bli omtrent den samme. Det avhenger riktignok av fliseprisen, som jo varierer mye.
Baderomsplater: Baderomsplater er en etterligning av flis i utseende. De kan være slette, eller ha ulike mønstre og design. De er vanntette og godkjent i henhold til våtromsnormen - og et rimelig alternativ for baderomsoverflater. Platene er enkle å montere, kommer ferdig med membran og kan festes rett på veggen.
Naturstein og marmor: Å flislegge mosaikk koster mye mer enn standard fliser på 60 ganger 60 centimeter. Videre er naturstein som marmor dyre produkter. Dagens teknologi gjør det mulig å gjenskape marmorfliser som ser like naturlig ut som ekte marmor. De er vedlikeholdsfrie og minst like slitesterke. Der ekte marmor gjerne koster over 2.000 kroner per kvadratmeter, har etterligningen en kvadratmeterpris nærmere 500 kroner.
Selv om et bad på åtte kvadratmeter vil koste mer å flislegge enn et på fire, er det faktisk ofte slik at kvadratmeterprisen for flisleggingen synker ved større gulvflater - over en viss størrelse - takket være kvantumsrabatter, og fordi det det som koster er knyttet til tilrettelegging og annet nødvendig arbeid som må gjøres i alle fall. Noen ekstra kvadratmeter med flislagt areal er derfor relativt rimelig, særlig sett i sammenheng med totalprisen for oppussing eller renovering.
Om du skal bygge nytt, vit at du kan spare mye tid og ressurser på å ha badet nært kjøkkenet eller vaskerommet, vegg i vegg eller over hverandre i ulike etasjer; slik kan det tilrettelegges for enkel vanntilgang og fall til avløp. Ved å utføre flere prosjekter i boligen samtidig, som å pusse opp kjøkken, vaskerom og baderommet samtidig, vil kostnadene per rom kunne senkes. Da kan du nemlig benytte deg av de samme håndverkerne, og arbeidene kan koordineres og planlegges for å få lagt opp både vann, avløp og elektrisitet på en strategisk og effektiv måte.
I tillegg til standard og kvalitet på flisene vil også valg av entreprenør/håndverker få mye å si for prisen. Det vil lønne seg å bruke den tiden det tar å gjøre skikkelige undersøkelser av og sammenligninger mellom de ulike aktørene. Et tips er å se etter en tilbyder som har oppussing av bad som et av sine spesialområder. Det er også en god idé å be kandidatene om referanser på tidligere utførte prosjekter, og å gå for en som kan vise til mange fornøyde kunder, som kan vise at de har pusset opp bad med høy kvalitet og til konkurransedyktige priser, og som ikke minst har de formelle kravene og godkjenningene i orden.
Fliser og fugemasse får du kjøpt på nettet eller hos leverandører som Flisekompaniet, MegaFlis og Norfloor, og lavpriskjeder som Rightpricetiles og ObsBygg. Her vil du finne store utvalg av fliser til rimelig priser. Selve flisleggingen har ingen konstruksjonsteknisk funksjon - det handler om estetikk. Men muligheten for å ende med et billig, men mindre pent, hjemmelaget resultat som ikke holder i lengden, er definitivt til stede. Og for å være sikker på et solid resultat, kontakter du spesialister innen flislegging. Din tid er jo også verdifull.
Å pusse opp badet billig lar seg fint gjøre, dersom badets tilstand er god nok. Mye kan gjøres med litt maling og nye fliser. Den rimeligste måten å flislegge et bad på, er ved å legge fliser utenpå eksisterende overflater, og å gjøre denne jobben selv. Om vi går ut fra en kvadratmeterpris på flisene på cirka 450 kroner - som er en helt vanlig pris - vil et bad på fire kvadratmeter koste rundt 2.000 kroner. Du kan alltids velge kun å flislegge utvalgte områder av badet også, og å senke kostnadene på den måten. Flisekompaniet, MegaFlis og Norfloor er blant de du kan kontakte for fliser i denne prisklassen.
Dyrere blir det om du leier inn en entreprenør, som kan være en rørlegger, flislegger, tømrer eller andre. Det vil riktignok være nødvendig, som vi har vært inne på, dersom arbeidet involverer håndtering av rør eller elektriske komponenter. Prisen for å la fagfolk ta seg av jobben kryper fort opp mot, og over, 10.000 kroner for et mindre bad.
I noen tilfeller, særlig for eldre og utdaterte baderom, vil det beste være å gjøre en full renovering av hele rommet. Basert på snittprisen for oppussing og renovering av bad kan vi si at totalprisen her ofte havner mellom 200.000 og 300.000 kroner. For et bad på fire kvadratmeter kan du regne med at utgifter til rørlegger vil utgjøre cirka 50.000 kroner og elektriker rundt 36.000 kroner. Andre utgifter går til riving og avfallshåndtering, snekker, maler, membran, ventilasjon, rigg og drift, og utgjør til sammen cirka 100.000 kroner. Det er rørlegging, membran, ventilasjon og elektrisk anlegg som gjør arbeid på baderom kostbart. Det samme gjelder eventuelle endringer i bærende konstruksjoner eller fukt- og råteskader.
Som du forstår, er det ikke lett å si nøyaktig hva prisen for å legge fliser vil havne på dersom noe av badet eller hele skal byttes ut. Vi ser flere prosjekter som koster ned mot 200.000 kroner, men også renoveringer til 500.000 kroner - omfattende heloppussingene av bad, der man river ned til grunnen og bygger opp badet fra grunnen av, eventuelt med utvidelser av baderomsarealet. Tallene over er ment å gi deg en idé om hva du kan se for deg.
De fleste velger å organisere prosjektet sitt som en totalentreprise der en rørlegger, snekker eller flislegger organiserer hele oppdraget, i rollen som entreprenør, leder og ditt kontaktpunkt. Entreprenøren tar da på seg ansvaret for å hente inn nødvendige samarbeidspartnere, og koordinerer alle arbeidene. Det er vanlig at de som jobber med dette, har prisgunstige samarbeidsavtaler seg i mellom. Alternativet er delentreprise, hvor du selv kontakter de ulike nødvendige fagfolkene. Det krever gjerne at du har en viss peiling på markedet, at du har en idé om hvordan du kan skaffe deg gode avtaler, tjenester og rimelige materialer.
Uavhengig av hvilken entrepriseform du velger, vil det normalt sett være opp til deg å velge ut og kjøpe inn flisene. Det kan imidlertid være verdt å høre med baderomsentreprenøren som ganske ofte har gode innkjøpsavtaler for blant annet baderomsprodukter.
Flisekompaniet, MegaFlis og Norfloor er kjente leverandører av fliser til bad. Bademiljø, Oslo Bad og Renovering AS og Beckmann Bygg AS kan kontaktes for hjelp med flisleggingen. Dette er noen av de mest kjente aktørene på markedet for arbeid med baderom. Også mindre og lokale tilbydere kan være gode alternativer. Ved å registrere dine behov og ønsker hos oss i PusseOppBad, kan du bli kontaktet av kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere i lokalmiljøet ditt - enkelt, gratis og uforpliktende.
Tenk langsiktig: Etter 40 år er det helt klart på tide å utbedre badet. Et så gammelt bad vil ikke være i tråd med dagens krav til beskyttelse mot fukt- og vannskader. Det stilles nå andre krav til fuktsperrer og membraner enn det eldre bad er dimensjonert for, og vi bruker også mer vann. Å velge materialer, inventar, hvitevarer og fliser av god kvalitet senker behovet for vedlikehold og reparasjoner.
Tilbud og kampanjer: Du vil kunne finne fliser som tilbudsvarer med jevne mellomrom. Hold utkikk etter kampanjer.
Prisavtaler: Det er lurt å snakke med det innleide firmaet om eventuelle rabattavtaler de har for innkjøp av fliser.
Spesialistvurdering: Det er fornuftig å be en spesialist gjøre en vurdering av tilstanden på de eksisterende tekniske installasjonene på badet og eventuelt i boligen for øvrig. Du kan nemlig spare mye hvis det viser seg at det ikke er nødvendig å bytte ut rør og elektriske installasjoner, eller dersom flere arbeider kan samkjøres…
Flere prosjekter: … Det kan nemlig lønne seg å få utført flere prosjekter samtidig, og av de samme håndverkerne.
Samarbeid: Godt samarbeid mellom de involverte partene i et byggeprosjekt er avgjørende for et kostnadseffektivt resultat. Utgiftene kan bli unødvendig store dersom en fagspesialist må vente på at noen andre skal ferdigstille arbeidet sitt før de selv kan sette i gang; slik ineffektiv tid vil bli fakturert. En totalentreprenør går god for sine samarbeidspartnere, samtidig som du vil kunne tjene på prisavtaler dem imellom.
Budsjett: Å ha god oversikt over hvilke arbeider som skal utføres, er et godt middel mot unødvendige utgifter. Sørg også for å inkludere en buffer - ikke alt innen flislegging og oppussing og renovering av bad er like lett å forutse.
Å pusse opp badet er i utgangspunktet en lønnsom investering. Dette er det dyreste rommet i huset å pusse opp og renovere, og med det også et tiltak som øker boligens verdi i ganske stor grad, særlig om det er snakk om nødvendig oppgradering av et gammelt baderom.
Forskningsinstituttet Sintef opererer med to begreper når de vurderer levetiden for bad; anbefalt brukstid og teknisk levetid. Teknisk levetid er absolutt forventet levetid på komponentene. Det vil si at de vil slutte å fungere om de ikke byttes ut. Eksempelvis vil et toalett ha en slik levetid på 50 år, mens anbefalt levetid er på 25. Med det sagt: Sintef anbefaler baderomsoppussing hvert 20. til 30. år. Mange ønsker likevel å gjøre det oftere fordi ønsket om en oppgradering av design og bedre funksjonalitet endrer seg relativt raskt.
Renovering omhandler gjerne nødvendige arbeider, mens oppussing er mer kosmetisk. Det vil som en hovedregel lønne seg å legge nye fliser i forbindelse med renovering, og ikke utenom, fordi du da vil slippe å rive opp gulvet flere ganger enn det som strengt tatt er nødvendig. Samtidig kan du som nevnt velge å pusse opp ved å legge nye fliser over de gamle - enklere og billigere.
Du må gjerne velge tidspunkt for flisleggingen med omhu: Vintermånedene er ofte noe roligere i flisleggingsbransjen; innendørsprosjekter kan derfor med fordel legges i månedene januar/februar - det gir større mulighet for gode priser.
Fra entreprenørens side er det en stor fordel om kontrakten dere inngår, er så detaljert som mulig. Det hindrer misforståelser og uenighet underveis og gjør samtidig arbeidet enklere å planlegge ut fra. Bruk gjerne Norsk Standard sine maler for kontrakter.
Eventuelt gjør du jobben helt selv, hvis det kun er snakk om arbeid på badets overflater: Å legge fliser på bad vil i alle fall kreve både presisjon og tålmodighet, men har du begge deler, vil de nye flisene kunne bli en suksess.
Gjør smarte oppussingsvalg