Lurer du på hva det koster å legge varmekabler på badet? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for varmekabler på badet, inkludert hva som styrer prisen, om det er en jobb du kan gjøre selv, hvordan du kan spare penger, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Enten om du holder på pusse opp badet eller du bare ser etter en effektiv varmeløsning til badet, vurderer du kanskje å kjøpe varmekabler. I dag er varmekabler den mest utbredte oppvarmingsløsningen på bad. Varmekabler er populært på badet fordi de effektivt varmer opp rommet til ønsket temperatur, gir en behagelig følelse på føttene, og er å anse som et trygt alternativ.
Med varmekabler blir varmen jevnt fordelt over hele badet og man kan gjerne senke temperaturen med et par grader hvis man har varmekabler i gulvet. Det er også et godt valg av estetiske årsaker, da varmekabler i gulvet ikke synes, i motsetning til varmeovner som monteres på veggen. I tillegg forbrennes ikke støv og varmekablene lager heller ikke lyd, slik at denne varmeløsningen også bidrar til et godt inneklima på badet.
Det er vanskelig å si på forhånd hvor mye det koster å installere nye varmekabler, da alle bad er forskjellige og flere faktorer kan påvirke prisen. I gjennomsnitt ser vi at det vanligvis koster et sted mellom 1.000 og 2.000 kroner per kvadratmeter med varmekabler, men det kan i noen tilfeller koste både mer eller mindre enn dette. Siden prisen stort sett baseres på antall kvadratmeter, vil de totale kostnadene avhenge av hvor stort badet ditt er, men også badets utforming kan ha implikasjoner for kompleksiteten av arbeidet og være med på påvirke tidsbruk for å legge kablene. Hvilken effekt du ønsker på varmekablene vil også være en viktig prisfaktor. For å få vite nøyaktig hvor mye det vil koste å legge varmekabler på ditt bad konkret, må du kontakte en elektriker for å hente inn pristilbud.
Noen ganger kan det bli litt billigere hvis du skal installere varmekabler i flere rom enn bare badet, da kvadratmeterprisen gjerne er noe lavere hvis det er snakk om større areal. På andre rom enn badet, for eksempel i stue, soverom og kjøkken, kan det dessuten være aktuelt å legge varmefolie i stedet for tradisjonelle varmekabler. Varmefolie er litt dyrere enn varmekabler, men egner seg godt på gulv man typisk finner i disse rommene, for eksempel under tregulv, parkett, laminat og vinyl. Selv om varmefolie koster litt mer enn varmekabler fordi materialene er dyrere, er det normalt lettere å installere. Uavhengig av om du bare skal legge varmekabler på badet eller du også vurdere varmekabler eller varmefolie i andre rom i tillegg, vil prisen også avhenge av hvilken elektriker du velger og hvor lang tid arbeidet med installasjon tar.
Mange som skal pusse opp badet ser etter måter å spare penger på, ettersom badet tross alt er et dyrt rom å pusse opp. Det er ikke uvanlig at folk gjerne vil legge varmekablene selv og så få en elektriker til å koble kablene til det elektriske anlegget etterpå, og på den måten redusere kostnadene til arbeidskraft. Dette er imidlertid ikke et alternativ fordi det ikke er lov å verken legge, montere eller koble til fastmonterte varmekabler dersom man ikke er faglært elektriker. Denne typen arbeid må utføres av fagfolk uansett, og det samme anbefales legging av membran og fliser på badet.
Arbeid med elektriske installasjoner kan tross alt være farlig og hvis du gjør noe feil, kan det få store konsekvenser. Arbeid med varmekabler og fast elektrisk installasjon må alltid utføres av fagfolk, men det finnes likevel noe enklere elektrisk arbeid man kan gjøre uten de riktige kvalifikasjonene. Det inkluderer for eksempel tilkobling og reparasjon av elektriske utstyr med ledninger, for eksempel bordlamper eller varmeovner med ledning, utskifting av deksel på koblingsbokser, stikkontakter og brytere, samt tilkobling og utskifting av topolede støpsler opptil maksimalt 25 ampere, med eller uten jording. Annet elektrisk arbeid, inkludert arbeid med varmekabler, må overlates til elektrikeren.
Hvis du likevel skulle bestemme deg for å kjøpe og legge varmekabler og termostat på egenhånd, men kun ønsker å bruke elektriker til å koble det til, kan det være vanskelig å finne en elektriker som sier seg villig til å utføre denne jobben, da vedkommende ikke har noen garanti for jobben du har gjort alene. Hvis det en gang i fremtiden skulle oppstå feil med varmekablene, må du selv betale for feilsøking og eventuell reparasjon. Det er alltid best å overlate arbeid med varmekabler til en sertifisert elektriker. I tillegg til å kunne føle deg trygg på at alt er som det skal være, får du 5 års garanti på arbeidet og produktene ved bruk av en elektriker, noe som gir deg bedre rettigheter dersom noe mot formodning skulle være galt.
For at alt skal bli riktig er det lurt å ta seg litt tid til å planlegge prosjektet med å legge varmekabler. Det stilles forskjellige krav til ulike typer overgulv og dette kan ha implikasjoner for valg av varmekabler. Elektrikeren må installere varmekablene i henhold til anvisningene fra leverandørene av varmekabler, men han eller hun må også forholde seg til anvisninger fra leverandøren av overgulvet. Elektrikeren vil foreta beregninger av varmebehov i forhold til badets konstruksjon. Hva som er lovlig og krav som stilles til badet fremgår dessuten av Forskrift om elektriske lavspenningsinstallasjoner, NEK 400 og Våtromsnormen. Anbefalt effektbehov på bad er 120 - 140 watt per kvadratmeter, og det skal gjerne være en viss avstand til sluk.
Reglene kan være kompliserte, men elektrikeren kjenner til disse. For å unngå at du kjøper varmekabler med for lite eller for mye effekt eller som ikke passer til overgulvet på badet ditt, er det viktig at du inkluderer en elektriker tidlig i prosessen, slik at du kan få gode råd om hvilke varmekabler som vil fungere bra på ditt bad, og som gjør at badet oppfyller alle gjeldende krav. Elektrikeren kan dessuten hjelpe deg med valg av termostat. I dag finnes det ulike typer termostater, noen smartere enn andre. Et termostat sørger for at varmekablene bare varmer når det er behov for det, slik at du unngår overoppheting, beskytter varmekablene og i tillegg sparer energi når det ikke er behov for å varme opp.
Du kan velge å kontakte et elektrikerfirma direkte og fortelle om planene dine med å legge varmekabler på badet. Da kan du få et pristilbud, eventuelt etter en befaring på badet ditt. Dette er gjerne det tryggeste valget fordi elektrikeren da blir involvert helt fra starten av. Alternativt kan du selv gå i butikken og kjøpe varmekabler, men da bør du være helt sikker på at varmekablene du kjøper er egnet for bruk på badet ditt og at badet vil oppfylle alle krav som stilles når de nye varmekablene er installert. Du kan eventuelt forhøre deg med elektrikeren om hva slags varmekabler du bør kjøpe. Om det er billigere å gjøre det på denne måten eller å bare overlate alt til elektrikerfirmaet, finner du først ut hvis du henter inn et pristilbud.
Når du begynner å lete etter varmekabler i butikken eller kontakter elektrikere for å få hjelp til å kjøpe og installere varmekabler, kan du oppleve at det er litt prisforskjeller på markedet. Prisforskjeller på varmekabler kan skyldes forskjeller i kvalitet, effekt, merke, egenskaper og lignende. Det viktigste er uansett at varmekablene er riktig dimensjonert for badet ditt.
Det er også prisforskjeller mellom elektrikerfirmaer. Disse prisforskjellene skyldes gjerne forhold på markedet, for eksempel hvor mye konkurranse det er mellom elektrikere i byen du bor i, hva slags ekspertise firmaet besitter, hvilke produkter de har tilgang til og lignende. Ofte er store elektrikerkjeder billigere enn mindre lokale aktører, men det er ikke alltid slik.
Noen opplever å få litt bedre pris hvis de selv kjøper varmekabler og elmateriell som kreves, for deretter å få elektrikeren til å montere dem, men prisforskjellen mellom dette alternativet og det å overlate alt til elektrikeren er sjeldent veldig stor. Det er uansett viktig at du konsulterer med en elektriker på forhånd hvis du velger å kjøpe varmekabler og elmateriell selv.
For å kunne dra nytte av prisforskjeller mellom elektrikere, er det lurt å legge prosjektet ditt ut på anbud slik at du kan sammenligne pristilbud fra flere elektrikerfirmaer. Da øker du sjansene for å finne en elektriker som er villig til å gjøre jobben til en rimelig pris. Når du henter inn tilbud, kan du be om tilbud både med og uten kjøp av elmateriell. Du kan velge å selv kontakte de mest kjente elektrikerfirmaene der du bor for å få pristilbud, men det er ikke alltid de mest kjente som er de beste. Hvis du registerer prosjektet ditt her på PusseOppBad, vil vi sørge for at du blir kontaktet av elektrikerfirmaer der du bor, slik at du selv slipper å bruke tid på nettet for å finne den beste aktøren. La oss finne dem for deg i stedet!
Siden badet er et såpass kostbart rom å pusse opp, lurer du kanskje på hvordan du best mulig kan holde kostnadene nede. Forutsatt at varmekablene du kjøper er egnet for bruk på ditt bad og med ditt gulv, kan du fint velge et av de rimeligere alternativene du kommer over, men det er viktig at det ikke går for mye på bekostning av kvalitet.
Når det gjelder kostnader som går med til å installere varmekablene, kan du spare penger ved å legge prosjektet ditt ut på anbud, for så å sammenligne tilbud. Det å legge prosjektet ut på anbud er enkelt, da det bare krever at du gir noen få opplysninger om bosted, boligen din, og hva arbeidet innebærer. Basert på informasjonen du gir, vil fagfolk som kan tilby tjenesten ta kontakt med deg med sine pristilbud, slik at det det er dem som konkurrerer om å få deg som kunde. Konkurranse gir insentiv til aktørene på markedet om å tilby best mulig pris, og det gir deg dessuten et bedre sammenligningsgrunnlag slik at du enklere kan foreta et prisbevisst valg.
Når du begynner å motta tilbud, er det viktig at du går nøye gjennom hvert tilbud slik at sammenligningen blir korrekt. Det holder ikke å bare se på den totale sluttprisen du har fått tilbud om. Du må også sjekke hva som er inkludert i prisen, om noe kommer i tillegg og om du har fått fastpris eller bare et prisestimat. Pris er imidlertid ikke alt, elektrikeren må også være kvalifisert for jobben. Vi anbefaler å sjekke om aktuelle elektrikere er registrert i Elvirksomhetsregisteret.
Dersom jobben med å bytte varmekabler bare er en del av et større prosjekt med renovering, trenger du sikkert å kjøpe mer enn bare varmekabler. I så fall kan det lønne seg å kjøpe så mye av materialene og produktene du trenger hos en og samme butikk. Da kan du noen ganger få gode rabatter. Hvis du derimot bare trenger å bytte ut eksisterende varmekabler, kan det lønne seg å først sjekke om de kan repareres. Hvis det lar seg gjøre, er det normalt vesentlig billigere enn å kjøpe nye.
Det å kjøpe varmekabler kan fort vise seg å være en lønnsom investering. Kostnaden for å skaffe varmekabler er ikke så veldig høy, og prisen kan over tid spares inn i form av lavere strømregninger. Hvis alternativet til varmekabler er å ha vanlige varmeovner på veggen, vil man i gjennomsnitt spare omtrent 10 til 15 prosent på strømforbruket.
Selv om varmekabler kanskje ikke vil øke boligens verdi i vesentlig grad, er det noe mange potensielle kjøpere ser på som et pluss. Men det finnes mange andre gode grunner til å kjøpe varmekabler, annet enn innsparing på strømmen og en eventuell verdiøkning. Først og fremst gir varmekabler en jevn fordeling av varme i badet og mange synes det er behagelig å gå på badet barbeint om morgenen. Varmen stiger opp i luften og vil derfor bidra til å varme hele rommet.
Du slipper dessuten å puste inn brent støv som du kanskje må med tradisjonelle varmeovner, og derfor sies det at varmekabler gir et bedre inneklima. Kjøp av varmekabler er uansett en god langsiktig investering. Det kreves minimalt med vedlikehold og varmekablene holder normalt i minst 50 år, og kanskje en hel livstid. Derfor er det som regel bare engangskostnaden ved anskaffelse du har å forholde deg til av utgifter. For mange er det verdt å kjøpe varmekabler til badet, men om det er verdt det for deg, avhenger av hvilke andre alternativer du har og hvilken løsning du foretrekker.
Gjør smarte oppussingsvalg