Lurer du på hva et lite bad koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å fornye eller bygge et lite bad, inkludert hva som påvirker prisen, hva du kan gjøre selv for å spare penger samt hvorvidt en oppgradering av badet er verdt det eller eventuelt er nødvendig. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Basert på prisinformasjon fra flere hundre lignende prosjekter kan vi fortelle at den gjennomsnittlige prisen for et nytt bad, uavhengig av størrelsen, ligger på rundt 275.000 kroner. Her har vi inkludert alle kostnader knyttet til prosjektet, også innkjøp du som kunde gjør på egenhånd. Dette vil typisk være fliser, baderomsplater eller annet, samt armaturer og baderomsinnredning.
For et lite bad - vi skal gå ut fra et på tre kvadratmeter - ligger snittprisen på 250.000 kroner. Men vi ser også prosjekter ned mot 180.000 kroner, og dyrere bad til nærmere 500.000 kroner. Prisene varierer altså mye. Men hvor mye, er det du som styrer i stor grad.
Små bad koster mindre enn store bad, men prisforskjellen er faktisk relativt liten sammenlignet med bad med flere kvadratmeter. Blant de største utgiftspostene er nemlig utgiftene for rørlegger og elektriker. De utfører arbeider som skal gjøres uansett størrelse på badet. Utgiftene utover dette går hovedsakelig på slikt som flislegging, og sammenlignet med prisen for håndverkstjenester, er flisene mindre utslagsgivende. I tillegg vil større innkjøp kunne medføre kvantumsrabatter. Det følger av dette at du kan legge til mellom 10.000 og 20.000 kroner ekstra per kvadratmeter utover de tre kvadratmeterne i eksempelet vårt. Så, til sammenligning vil gjerne et stort bad på tolv kvadratmeter ofte koste rundt 400.000 kroner, grovt regnet en dobling av prisen for et lite bad, til tross for at antall kvadratmeter i det siste eksempel er firedoblet.
Innkjøp: Det er så klart du selv som velger hvordan det nye badet ditt skal se ut. Når du mottar pristilbud fra entreprenøren, vil ikke prisen inkludere overflatematerialer eller innredning - fordi dette er stilvalg du tar selv. Fliser, toalett, badekar, vaskeservanter, armatur og skap, og lignende, er derfor innkjøp du gjør på egenhånd.
Riving: Videre kan du selv rive det gamle badet, så lenge strøm og vann er koblet ut og du ikke gjør skadelig inngripen på disse oppleggene. Riving av bad er for øvrig relativt tungt arbeid.
Montering: Når nødvendige uttak for vann og strøm er lagt opp, kan de fleste typer toalett, dusj og badekar monteres uten hjelp fra fagfolk. Det krever dog en viss tålmodighet og nøyaktighet.
Flislegging: Flislegging, montering av baderomsplater, å legge mikrosement og å male - også dette er oppgaver du kan utføre selv.
Avfallshåndtering: I stedet for å betale håndverkerne kan du selv kaste avfall og stå for rengjøringen.
Hva du ønsker å betale for eller ikke, gjøre eller ikke, planlegges med entreprenøren i forkant av byggestart.
Det er reglene i byggteknisk forskrift som angir hvordan blant annet et bad skal bygges og/eller ombygges. Ifølge forskriftene har ikke fagulærte lov til å utføre arbeid som involverer håndtering av det elektriske. Videre gir byggebransjens våtromsnorm informasjon om hvordan bad bør bygges og fungerer slik som en veiledning. Heller ikke rør, avløp og membran er noe som skal håndteres av andre enn fagfolk. Vi kan også nevne at innleide rørleggere bør ha det som heter våtromsgodkjenning.
Følgene av ikke å følge disse reglene og normene kan bli utgifter ved reparasjoner av feil og mangler, svært store utgifter i forbindelse med lekkasjer eller brann, og avkortning på forsikringen. Dårlig eller galt utført arbeid kan i verste fall utgjøre en sikkerhetsrisiko.
Så hva er det egentlig som koster ved en oppussing, renovering eller bygging av nytt bad?
Dette er de ulike utgiftene du må ut med:
Sum tilbud fra entreprenør: 204.000 kroner
I tillegg kommer de innkjøpene du står for selv:
Sum egne innkjøp: 44.000 kroner
Totalsummen for badet havner da på nettopp 248.000 kroner. Som du ser, er det installasjon av rør og vann, kloakk, elektrisitet, ventilasjon og membraner som driver prisen i størst grad - altså prosjektledelse, tømrer- og snekkerarbeid, rørleggerarbeid, elektrikerarbeid, flis- og murerarbeid, i tillegg til malerarbeid. Størrelsen på badet er mindre viktig fordi arbeidsoppgavene disse spesialistene står for, ofte må utføres uansett.
For å kunne si noe om hvor akkurat ditt baderomsprosjekt kommer til å legge seg prismessig, må det avgjøres hvilken type prosjekt det er snakk om: Omfang og prisnivå avhenger av hvorvidt det dreier seg om en overflateoppussing eller en totaloppussing.
Overflateoppussing: Dersom badet er i god nok teknisk stand, det vil si at røropplegg og det elektriske anlegget kan beholdes, og du i hovedsak vil gi badet et estetisk løft, snakker vi om oppussing. Oppussing av bad kan som regel gjøres i løpet av noen få dager. Her snakker vi for eksempel om maling, nye møbler, nye fliser, ny dusj, armaturer og vask.
Totaloppussing: En totalrenovering er omfattende og tar gjerne mellom tre og seks uker. Renoveringsarbeid involverer som regel en oppgradering av røropplegg, våtromsmembran og det elektriske anlegget, samt arbeider med bærende konstruksjoner dersom romløsningen skal endres på, i tillegg til nye gulv, og vegger, nytt inventar, møbler og hvitevarer.
Når du organiserer baderomsprosjektet ditt som en totalentreprise, leier du inn en prosjektleder, en entreprenør. Du vil da motta et pristilbud basert på hvilke tiltak som skal utføres. Om du takker ja til tilbudet, vil entreprenøren sørge for å skaffe de nødvendige fagfolkene. Du kan velge å påta deg denne jobben selv, dersom du har en viss kjennskap til markedet og arbeidsoppgavene som skal utføres. Det vil senke totalkostnadene for prosjektet i ganske stor grad. Det vanligste er naturlig nok å la spesialistene ta seg av dette.
Fliser er det dyreste alternativet om valget står mellom det og baderomsplater, mikrosement og flisemaling. Videre er det å velge badekar over dusj det dyreste alternativet. Og generelt er laminat et rimelig og for øvrig solid valg for baderom. Designmøbler og -produkter og kjente merkevarer utgjør mer eksklusive og kostbare varianter.
Du finner billigere løsninger hos blant andre Ikea og ObsBygg. Også Billig VVS og RightPriceTiles har varer i et rimelig prissjikte, men her finner du i tillegg mer eksklusive varianter. Baderomsinnredning kan koste alt fra 5.000 til 50.000 kroner avhengig av merkevare.
Det er også store prisforskjeller mellom de ulike entreprenørene. Vi anbefaler at du henter inn og sammenligner tilbudene fra minst to-tre aktører før du bestemmer deg. Be helst om å få tilbudet skriftlig. Når du sammenligner, gjør det gjerne punktvis. Er det noe som er inkludert hos én, men ikke en annen? Er det eventuelt noe som vil komme i tillegg, eller som vil kunne gi store ekstrautgifter?
Under finner du en liste med aktører du kan forhøre deg med, og som selger materialer og produkter, og samtidig leverer håndverkstjenester for bad:
Comfort: Comfort tilbyr en rekke baderomsprodukter samt rørleggertjenester med mer. Dette er en kjent leverandør, og en som får gode tilbakemeldinger fra kundene sine ifølge søk på kjente nettplattformer og i sosiale medier.
Bademiljø: Bademiljø har et stort utvalg produkter til badet, i hovedsak alt du trenger når du skal pusse opp. Herfra kan du også bestille rørleggerhjelp og baderomsdesigner som hjelper deg i planleggingsfasen.
Billig VVS: Også Billig VVS får gode anmeldelser, det viser søk med kjente søkemotorer. Her finner du det du trenger til badet, både i det laveste og i et høyere prissjikte.
Oslo Bad og Renovering: Denne bedriften, med spesialisering på baderom, får jevnt over gode anmeldelser ifølge Google-søk. De har som mål å være ekstra gode på kommunikasjon med kundene sine. Tjenestene deres er tilgjengelige i Oslo og omegn.
Dette er noen av de mest kjente tilbyderne på baderomsmarkedet. Men også mindre kjente aktører kan være billige og gode alternativer for deg. Ved å registrere litt informasjon om prosjektet ditt hos oss i PusseOppBad, kan du bli kontaktet av leverandører og håndverkere i ditt lokalmiljø. Det koster ingenting og er uten forpliktelser. Og på den måten slipper du å sitte på nettet og lete selv; la oss finne gode alternativer for deg!
Dersom alt på badet må rives og byttes ut, både flis, rør og det elektriske, så vil det nok holde hardt å komme under 100.000 kroner. Men dersom noe kan beholdes, og du samtidig velger å utføre noe av arbeidet selv, vil det faktisk være mulig. Det er flere grep du kan ta for å gjøre prosjektet ditt så økonomisk gunstig som mulig:
Gjøre noe selv: Arbeider på badet som riving, flislegging, maling, montering av dusj, toalett, skap og lignende, i tillegg til avfallshåndtering- og bortkjøring og vasking, er oppgaver du kan stå for selv. Det kan du fort spare en del på. Samtidig skal du ha en viss peiling på hva du holder på med ved monterings- og rivingsarbeider.
Tilbudsvarer: Dersom du holder øynene åpne for gode tilbud på fliser, gulv og andre møbler, kan dette være med på å redusere utgiftene i stor grad.
Rabattavtaler: Ofte er det lurt å snakke med det innleide firmaet om eventuelle rabattavtaler de har for innkjøp av innredning eller materialer.
Utfør flere prosjekter samtidig: Ved å utføre flere prosjekter i boligen samtidig, som å pusse opp kjøkken, vaskerom og baderommet samtidig for eksempel, vil du kunne senke kostnadene per rom. Dette fordi du da kan bruke de samme håndverkerne. Slik kan arbeidene koordineres og planlegges for, slik at du får lagt opp både vann, avløp og elektrisitet på en effektiv måte.
Tenk boligen som helhet: Du kan spare mye tid og ressurser på å ha badet nært kjøkkenet eller vaskerommet, vegg i vegg eller over hverandre i ulike etasjer; slik kan det tilrettelegges for enkel vanntilgang og fall til avløp.
Prosjektledelse: Godt samarbeid mellom de involverte partene i et byggeprosjekt er avgjørende for et kostnadseffektivt resultat. Utgiftene kan bli unødvendig store dersom en fagspesialist må vente på at noen andre skal ferdigstille arbeidet sitt før de selv kan sette i gang; slik ineffektiv tid vil bli fakturert. En totalentreprenør har dette som oppgave: å finne gode samarbeidspartnere. Du vil også kunne tjene på eventuelle interne prisavtaler.
Spesialistvurdering: Å be en spesialist gjøre en vurdering av tilstanden på de eksisterende tekniske installasjonene, kan vise seg som et prissmart grep: Du kan nemlig spare mye hvis det kan avsløres at det ikke er nødvendig å bytte ut visse rør og elektriske installasjoner. Dette må for øvrig måles opp mot tidsperspektivet, levetiden for disse installasjonene.
Valg av materialer og produkter: På den ene siden: Hvilke materialer du velger, vil ha mye å si for totalprisen. Høyere kvalitet på produktene gir fort økte utgifter.
Tenk langsiktig: På den andre siden: Å velge materialer, inventar og hvitevarer av god kvalitet lønner seg på sikt. Slik minimerer du risikoen for hyppig vedlikehold og reparasjoner.
Bestill varer i god tid: For varer du bestiller selv er det viktig at du er ute i god tid med bestillingen; noen varer kan ha lang bestillingstid. Du kan risikere at arbeidet stopper opp om du og håndverkerne må vente på en levering.
Sett opp budsjett: Til sist kan vi råde deg til å sette opp et budsjett - og inkludere en buffer på rundt 10-20 prosent. Blant andre Bademiljø har en egen type kalkulator på nettsiden sin. Her kan du plotte inn info om prosjektet ditt og få generert et prisoverslag.
Flis på flis: Visste du at det er mulig å legge nye fliser utenpå det gamle flislaget? Enda rimeligere blir du dersom du i stedet legger baderomsplater på de gamle flisene. Mye kan dessuten gjøres med noen malingsstrøk. Husk å bruke maling for bruk på våtrom.
Det er nødvendig å renovere badet dersom det finnes fukt- eller vannskader. Forskningsinstituttet Sintef anbefaler en oppgradering av badet og de tekniske installasjonene etter rundt 20 til 30 år. Eldre bad enn dette, mer enn 40 år, vil som en hovedregel ikke være dimensjonert for dagens vannbruk.
Profesjonelle håndverkere er kanskje dyrere, men til gjengjeld jobber de kanskje fortere enn mindre erfarne håndverkere, slik at forskjellen ofte ikke blir så stor som en skulle tro. Be gjerne de aktuelle kandidatene om referanser før du bestemmer deg. Et godt tips er å velge aktører som kan vise til godt utførte lignende prosjekter, og som dessuten har bad som en spesialitet. Med det sagt, det er også verdifullt på sin egen måte å velge fagfolk du rett og slett kommer godt overens med.
Når badet står ferdig, vil du motta dokumentasjon som viser at arbeidene er utført i henhold til gjeldende regelverk og forskrifter, og at materialene er godkjente for det aktuelle bruksområdet. Det vil blant annet være nyttig ved et eventuelt salg av boligen.
Et nytt, pent og tidløst bad, særlig dersom du har oppgradert et eldre bad, vil gi verdiøkning på boligen. Mange potensielle kjøpere vil nok være glade for at de vil slippe større arbeider etter overtakelse. Vi kan også nevne at badet er det dyreste rommet i boligen å bygge og å renovere. Men når det først er gjort, og gjort skikkelig, tror vi du vil bli fornøyd enten du selger eller skal beholde boligen selv.
Gjør smarte oppussingsvalg